Koiraihminen

Kirjoittajan Koiraihminen kuva

Tulkkauspalvelu ja mutismi

Mutismin perusteella ihmisellä on oikeus puhevammaisten tulkkiin. Mutta tulkin hakeminen ei ole helppoa, etenkään nyt, kun Kelan tulkkauspalvelu uudistui tammikuun alussa.

Hain tulkkia marraskuussa. Ensimmäisen kerran hain jo keväällä mutta silloin en saanut, kun tarvittava lääkärinlausunto oli vajavainen. Nyt uusin lausunto oli kuulemma tosi hyvä. Se varmistettiin ihan koulutetulta tulkilta. 

Kirjoittajan Koiraihminen kuva

Mutismi ja aikuistuminen

Olen kirjoittanut omassakin blogissani mutismista ja aikuistumisesta, mutta kirjoitetaan nyt tännekin. 

Mutismi on harvinaista lapsilla mutta vielä harvinaisempaa aikuisilla. Joidenkin mielestä voi olla outoa, ettei lapsi puhu. Sitten on varmaan todella outoa, ettei aikuinen puhu. Puhuminen voi kuitenkin olla mutistille mahdotonta. Se voi olla niin ahdistavaa, että voisi itkeä.

2 kommenttia
Kirjoittajan Koiraihminen kuva

Kun sanat eivät vain tule

Tämä on ensimmäinen kirjoitukseni Papunetissä mutta ei suinkaan muuten. Kerron selektiivisestä mutismista, joka minulla on todettu kaksi vuotta sitten. Ai mitä on mutismi? Se tarkoittaa valikoivaa puhumattomuutta.

Kirjoittajan Koiraihminen kuva

Esittelykirjoitus

Hei. 

Kerron jonkin verran itsestäni, vaikka nimeäni en haluakaan kertoa. 

Minulla on ollut pienestä asti jonkinlaisia oppimisvaikeuksia ja nykyään myös valikoiva puhumattomuus eli selektiivinen mutismi, joka vaikuttaa elämääni eniten. Tämän lisäksi minulla on vielä epilepsia. Nyt kohtaukset on saatu aika hyvin hallintaan sopivalla lääkkeellä. 

Asun kotona ja olen kouluviikkojen ajan asuntolassa. Koulunkäynti on ajoittain hyvin vaikeaa ahdistuksen takia.