Mutismi ja aikuistuminen

Olen kirjoittanut omassakin blogissani mutismista ja aikuistumisesta, mutta kirjoitetaan nyt tännekin. 

Mutismi on harvinaista lapsilla mutta vielä harvinaisempaa aikuisilla. Joidenkin mielestä voi olla outoa, ettei lapsi puhu. Sitten on varmaan todella outoa, ettei aikuinen puhu. Puhuminen voi kuitenkin olla mutistille mahdotonta. Se voi olla niin ahdistavaa, että voisi itkeä.

Puhe on oikeastaan asia, jota lähes kaikilta odotetaan, etenkin aikuisiässä tai melkein aikuisiässä. Pitäisi alkaa hoitaa asioita itsenäisesti ja puhumalla.

Mutta miksi juuri puhumalla? Entä jos en ala koskaan puhua? Se on aika pelottava ajatus. Onneksi minulla on nykyään paljon muita keinoja ilmaista itseäni. Esimerkiksi kirjoittamalla paperille tai kännykkään, nykyään käytän myös aakkostaulua jonkin verran, se on kuitenkin nopeampi. 

Eri paikoissa puhumattomuus hyväksytään. Eivät välttämättä kaikkein läheisimmät ihmiset, mutta en anna sen enää niin häiritä. Pääsen kuitenkin jossain vaiheessa pois kotoa, en välttämättä täysin omaan kotiin mutta tuettuun asumiseen tai jonnekin. Sitten minut siellä toivon mukaan hyväksytään.

Aikuistumisen myötä olen jotenkin huomannut, että tarvitsen enemmän aikaa itselleni ja omille ajatuksilleni. En enää jaksa niin paljon muita, en jaksa ketään. Se ei välttämättä ole hyvä asia. Silloin en opi niitä sosiaalisia taitoja, jotka mutismin takia ovat muutenkin heikot. Ehkä se oman ajan tarvekin liittyy mutismiin. Väsyn ihmisjoukossa ja myös kotona ollessani.

Mutta entä jos minun pitää joskus varata itselleni esimerkiksi lääkäriaika, ja se ei vielä onnistu netin kautta enkä voi puhua puhelimessa? Nyt olen viestitellyt neurologin kanssa sähköpostilla ja voin saada lähetteen lääkäriin kouluterveydenhuollosta, mutta entä koulun jälkeen? Mistä silloin saan lähetteen?

Asioita voi nykyisin hoitaa koko ajan enemmän netin kautta kotona. Ei tarvitse mennä edes paikan päälle. Joitain aikoja voi jo varata netissä. Ainakin optikolle olen aina varannut netin kautta.

Nettiajanvaraus on mielestäni todella hyvä palvelu. Se palvelee hyvin myös esimerkiksi kuuroja, jotka voivat toimia itse eikä heidän aina tarvitse varata tulkkia asioita hoitaakseen.

Äitini on soitellut asioitani aika usein Kelalle. En tiedä, onko siihen mitään virallista lupaa, olen kuitenkin yli 18-vuotias. Voin kuitenkin onneksi asioida netissä Kelan kanssa.

Kommentit

ngyhhbynyh ynyny unyb gyb