Pieni vilkaisu Maijan elämään

Lyhyesti Maijasta

Maija on 7-vuotias ekaluokkalainen Helsingistä. Reipas ja utelias Maija on aina ollut avoin uusille asioille ja ihmisille, siitäkin huolimatta, että verbaali dyspraksia ja viivästynyt kehitys on tehnyt oppimisesta ja kehityksestä normaalikäyristä poikkeavaa.

Maijan ensimmäisen vuoden onni oli valveutunut ja neuvokas neuvolatäti, joka huomasi jo 10 kk:n tytön motorisessa kehityksessä erilaisuutta, jonka takia Maija sai lähetteen Lastenlinnaan. Sairaala ei ole koskaan ollut Maijalle epämielyttävä paikka. Päin vastoin, niinä päivinä saa olla huomion keskipiste ja näyttää kaikkea mitä osaa! Vuosien varrelta Maijaa on tutkittu näin maallikkonäkökulmasta kaikista mahdollisista suunnista ilman vastausta siihen, miksi puheen tuotto on niin vaikeaa ja motoriikka kehittyy verkaasti.

Maijan toinen onni on ollut liuta valveutuneita varhaiskasvatuksen ammattilaisia ja loistavat puhe- ja toimintaterapeutit. Kun kaksivuotias tyttö ei vielä kävellyt eikä äännellyt kuin muutamia tavuja, päiväkodissa käynyt kiertävä erityislastentarhanopettaja ehdotti kokeiltavaksi joko kuvia tai viittomia Maijan kommunikoinnin auttamiseen. Viittomat tarttuivat heti. Maija on imenyt tukiviittomia sitä vauhtia kun me vanhemmat olemme niitä kerenneet ja jaksaneet oppia, joko suomalaisen viittomakielen sanakirjasta Suvista, Papunetista tai kirjoista. Vajaan kolmevuotiaan uhma helpotti huomattavasti kun hän sai kerrottua, että ei halua maitoa vaan vettä tai että päiväkodissa oli kivaa. Myös päiväkotien ihanat ihmiset ovat opetelleet viittomia ja erityisesti Maijan omia viittomia, jotta tärkeät asiat kuten Jere-serkun syntymä ymmärrettiin ja jaettiin ryhmässä.

Puhe- ja toimintaterapia ovat ollet iloista oppimista leikin ohella, välillä nopealla temmolla ja välillä enemmän leikin merkeissä. Pitkäaikaiset terapiasuhteet ovat olleet kaiken a ja o. Terapeuteista Maija on saanut terapeuttisen avun lisäksi omaan elämäänsä tärkeät tukiaikuiset, joille voi kertoa elämän iloja ja suruja ja joilta myös me vanhemmat olemme saaneet tukea ja apua arjessa pärjäämiseen ja eteenpäin menemiseen.

Kommentit

ei muuta kun onnea ja menesystä koulutielle ja sitä tarvitaaan aina!!
Hienoa Maija!
Sinulla on oikea asenne elämään ja sillä pääsee pitkälle. Pidä hauskaa koulussa ja pidä mieli aina myönteisenä :-)
t. Jaani-setä Shanghaista
Hei taas!
Tarkoitin siis menestystä ;-)
Jaani
Tsemppiä Maijalle ja mukava kuulla, miten koulussa sujuu :)
Kiitos terveisistä kaikille ja iloa syksyyn. Olisikin hauskaa tutustua Kiinankielisiin viittomiin joskus! Maija muuten sanoo ääneen "sje sje" kun kiittää, sillä K-kirjain on vaikea ääntää, mutta kiinankielinen kiitos sujuu helposti. Se on hänen mielestään hurjan hauskaa, että osaa kiinaksi kiitos! Helsingin kiinalaiset ravintolat on jo hurmattu tällä taidolla.
Ompa ihanaa kuulla, miten upeasti Maijan syksy on alkanut, syysterveisiä koko perheelle! Terveisin Päivi A -ope.
Moi Maija! Olipa iloinen asia, että olet avannut ihan oman blogin. Sitä kautta minä saan nyt tuoretta tietoa touhuistasi. Kerron heti Iitulle ja Pietulle, että olet jo koulutyttö. Ne myöskin lähettävät sinulle terveisiä. Toivotan Sinulle iloista ja hyvää koun jatkoa.
Ukki
kuuluu hyvää
Hei Maija
Moikka Maija