Sairaslomalla

Nyt olen siinä pisteessä, että en ole voinut käydä koulua. Kiitos Kelan... tai ehkä se oli ennemminkin asuntolan vika. Olin koulussa joulun jälkeen vain vähän yli viikon. 

Käytiin kuitenkin siellä Kelalla tulkin kanssa. Oli kuulemma oikein hyvä tulkkaustilanne, täydellinen, eikä kyseinen tulkki ymmärrä, miksi Kela ei myöntänyt minulle puhevammaisen tulkkia. Hän löysi Kelan päätöksestä mahdollisen virheen mutta ei ollut varma siitä. Ollaan nyt juteltu hänen kanssaan aika paljon.

Nyt kun olen vihdoin ehkä saamassa apua, niin asuntolasta aletaan sanoa kaikkea ikävää, jopa haukkumaan minua. Oikeastaan yhden työntekijän kanssa on joka viikko ollut jotain. Kun hän ei ymmärrä ja toisaalta minä en ymmärrä. Ja sitten hän käyttää tilannetta niin sanotusti hyväkseen, sen verran ymmärrän kuitenkin.

Tulkki kävi juttelemassa asuntolan henkilökunnan kanssa, olin itse mukana. Tulkki jutteli myös opettajan kanssa ja tässäkin olin itse mukana. Se ei ollut mitään kivaa kuunneltavaa, mutta onneksi tulkki sanoi takaisin. Ehkä se oli virhe, vaikka oikeastaan alussa toivoin, että tulkki kävisi asiantuntijana juttelemassa opettajan ja asuntolan kanssa.

Samana iltana jouduin lähtemään kotiin. Asuntolan toiminta oli erittäin kamalaa. Kaikki, mitä sieltä sanottiin. En pystynyt jäämään. Onneksi mulla oli siinä kaveri, muuten olisin saattanut tehdä jotain sille sanojalle tai itselleni. Kerran olen tönäissyt asuntolan työntekijää, sekin kerta oli sellainen, että minua ahdisti. Lähdin asuntolasta aika huonolla tuulella. 

Nyt olen hakemassa puhevammaisen tulkkia Kelasta uudelleen. Puheterapeutin kautta. En tiedä, miten asia nyt etenee, enkä etenkään MILLOIN. Alan olla turhautunut ja väsynyt odottamaan.

Opettaja laati oman suosituksensa mutta hän oli sekoittanut liikaa avustajan ja tulkin töitä, ne kun eivät ole sama asia. Sitä en laita mukaan hakemukseen. Ei kuulemma edes kannata. Siinä vaiheessa en ainakaan saisi tulkkia. Nyt hakemukseen pyydetään suositukset puheterapeutilta ja äidiltä. Kirjoitan myös itse oman näkemykseni.

Nyt kun joudun hakemaan tulkkauspalvelua uudelleen, Kelalla kestää taas pitkään käsitellä hakemus. Jospa käsittely olisi kuitenkin nopeampi tällä kertaa. Kaksi viikkoa on edelleen keskimääräinen käsittelyaika. Viimeksi päätöksessä kesti seitsemän viikkoa, merkittynä kiireelliseksi. Mikähän käsittelyaika olisi ollut ilman kiireellisyysmerkintää?

Kommentit

Minusta tuo oli Kelalta ihan oikea ratkaisu. Tulkit tarvitaan ihmisille, jotka eivät pysty tuottamaan puhetta, ei sellaisille, jotka vain jonkin muun ongelman vuoksi valikoivat puhekumppaninsa.

Asuntolassahan ei ole mikään pakko asua, ja eihän se mitään kunnollista asumista ole kenellekään. Ei mikään koulu voi vaatia, että pitää asua asuntolassa saadakseen käydä koulua!