Papunetin blogi
A A A

Sympatiaa ja empatiaa

Mustavalkoisessa piirroskuvassa neljät kasvot, joissa näkyy erilaisia tunteita.

29.12.2016 tuli Yle Teemalta ohjelma "Tiededokumentti – Mitä empatia on?". Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa noin kuukauden verran.

Ohjelmassa tehtiin ero sympatian ja empatian välillä. Sympatia on tavallaan samaistumista toisen tunnetiloihin ilman, että ne eroavat omista. Tavallaan siis tunteiden tarttumista.

Empatia taas on oman minuuden ja omien tunteiden, ajatusten ja aikomusten säilyttämistä mutta niin, että osaa tarkastella tilannetta myös toisen tunteiden, ajatusten ja aikomusten kannalta. Eli voidaan ajatella, että tämä on juuri sitä mielenteoriaa, jota autisteilta usein puuttuu.

Autistina koen, että tunnen usein sympatiaa – tunteiden tarttumista – mikä osaltaan tekee sosiaalisuudesta raskasta.

Mutta en sanoisi, että minulta puuttuu myöskään empatiaa. Koen empatiaa vain eri tavalla. Ilmiöiden kautta – koska olen käsitteellinen ajattelija. Minulle on hyvin tärkeää, että vapaus, tasa-arvo, rakkaus – ilmiöinä – voisivat toteutua kunkin elämässä. En ehkä osaa tietyssä sosiaalisessa kontekstissa toimia empaattisesti mutta empatiani on, että pyrin edistämään kunkin vapautta, tasa-arvoa ja rakkauskäsitystä kussakin tilanteessa.

Empatia missä muodossa tahansa suojelee omaa itseä antaen samalla näkökulmaa ja myötätuntoa toisen tilanteeseen. Sympatia on raskasta, sillä silloin tuntee suoraan aivan kuin tunteiden tarttumisen kautta toisen tunteita, joita on ehkä hankala analysoida ja saada niihin omaa näkökulmaa.

Hyvää uutta vuotta sympatian ja empatian pohtimisen ja soveltamisen kautta!

Blogiterkuin
Pia

Kuva: Papunetin kuvapankki, Sclera

Kommentit

Kirjoittanut Nimetön
jjjjjjjjmnhjjknjmbn nkk jkm j nhmb hkjmjnn nkjnjjjj .mhmjhnjnhnm n jnhjbnbu.j jmhnjnk j,m hmj i ibnhnuj ujmk.nnmmmmmnjmnnnnn nnhnujnknknnh jlbk jnb m j j hkbn nhnmhb bb .

Kirjoittanut Nimetön
yhä enemmän älypuhelinsovellusten suuntaan. Olenkin miettimässä autisteille tarkoitettua relativistista vuorovaikutuksen ja kommunikaation sovellusta. Mutta ajattelin jo jakaa ikään kuin joululahjana hahmotelmani sovelluksesta. Ehkä näillä eväillä autistin kanssa kommunikaatio sujuisi paremmin!

1. Voimaannuttava vuorovaikutus

– etäisyys (fyysinen ja psyykkinen)
– vastakkain vai rinnakkain
– voima (herkkä – normi – voimallinen)
– vuorottelu


Kommentoi