Miten kuvatyökalu toimii?

Kuvatyökalusta on julkaistu uusi versio. Lue lisää uudistuksesta.

Kuvassa on näkymä Papunetin Kuvatyökalusta.

Papunetin kuvatyökalulla voi tehdä tulostettavia, monisivuisia kuva- ja viittomamateriaaleja. Käytössä on yli 28 000 kuvaa sekä ruudukkopohjia, joihin kuvat on helppo sijoittaa. Kuvatyökaluun voi tuoda kuvia myös omista kuvatiedostoista. Työkalu toimii tietokoneen lisäksi tablettilaitteilla.

Voit käyttää työkalua sisään kirjautuneena tai ilman kirjautumista.

Kun kirjaudut työkaluun, voit tallentaa materiaalisi suoraan kuvatyökaluun ja muokata niitä myöhemmin uudelleen. Kirjautuneena saat omat materiaalit käyttöösi millä tahansa laitteella, jossa on nettiyhteys.

Voit halutessasi jakaa tuottamasi materiaalit esimerkiksi sähköpostitse, some-kanavissa tai internetsivuilla. Kaupallisissa tarkoituksissa materiaalien jakaminen on kielletty. Lue lisää tekijänoikeuksista (http://papunet.net/materiaalia/kuvatyökalu).

Näin käytät kuvatyökalua

1. Kirjautuminen

Kirjautuminen tapahtuu käyttäjätunnuksilla, jotka saat rekisteröitymällä kuvatyökalun käyttäjäksi. Jos sinulla on jo käyttäjätunnukset Papuriin (http://papuri.papunet.net/), voit kirjautua samoilla tunnuksilla myös kuvatyökaluun.

Kun olet kirjautunut kuvatyökaluun, kuvatyökalun toimintorivillä on Omat-painike. Omat-painike avaa sivun, jolle voit tallentaa kuvatyökalulla tekemäsi työt. Saat ne käyttöösi aina, kun olet kirjautuneena kuvatyökaluun riippumatta siitä, millä laitteella käytät kuvatyökalua.

2. Kuvien haku

Hae kuvia käyttämällä hakusanaa tai selaamalla kuvakategorioita. Työkalu näyttää hakutuloksissa kaikki kuvatyypit, mutta pudotusvalikossa voit helposti rajata osan kuvatyypeistä pois.    

Tuo omia kuvia tietokoneeltasi, tai ota valokuva tabletin kameralla suoraan kuvatyökaluun. Työkaluun soveltuvat kuvat, jotka ovat JPG-, GIF- tai PNG-tiedostoja.

Viimeksi käytetyt -välilehdeltä löydät kuvat, joita olet käyttänyt materiaaleissasi.

Kun olet sisään kirjautuneena, omat kuvatiedostosi sekä viimeksi käyttämäsi kuvat tallentuvat ja ovat käytettävissäsi myös seuraavilla käyttökerroilla. 
Jos et ole kirjautunut kuvatyökaluun, tuodut ja viimeksi käytetyt kuvat säilyvät siihen saakka, kunnes suljet selaimen.

3. Kuvien siirtäminen

Voit siirtää kuvia ruudukkopohjaan raahaamalla tai klikkaamalla.

Raahaa kuva suoraan tai aktivoi ensin ruutu, johon haluat kuvan siirtää. Aktivoitu ruutu on väriltään keltainen. Työkalussa on yleensä automaattisesti yksi ruutu aktivoituna.

Ruudukossa olevia kuvia voit siirtää joko raahaamalla ja nuolipainikkeilla (siirrä eteenpäin / siirrä taaksepäin). Nuolipainikkeet saat näkyviin, kun viet hiiren osoittimen kuvan päälle.

Nuolipainikkeiden lisäksi kuvan päälle ilmestyy Poista kuva –painike (X ). Sen avulla voit poistaa yksittäisiä kuvia ruudukosta. 
Kun klikkaat rastia kerran, kuva poistuu ja tilalle jää tyhjä ruutu. Jos haluat poistaa jäljelle jääneen tyhjän ruudun, klikkaa rastia uudelleen.

Joskus tekeillä olevaan materiaaliin on tarkoituksenmukaista jättää väliin tyhjiä ruutuja ja jopa tyhjiä sivuja jatkotyöstämistä varten.

4. Tekstin lisääminen ja muokkaus

Kuvan tekstikenttään siirtyy automaattisesti kuvan nimi. Sen tilalle voi kirjoittaa tekstiä. Voit kirjoittaa tekstiä yhdelle tai useammalle riville. Jokainen tekstirivi pienentää kuvaa.

Voit myös täyttää ruudun pelkästään tekstillä.

Kuvatyökalun oletusasetuksissa teksti on keskitettynä. Saat tekstin alkamaan vasemmasta reunasta, kun vaihdat tekstiasetuksia Asetukset-valikossa.

5. Sivujen lisääminen

Lisää uusi sivu sivupohjan eli ruudukon yllä näkyvän lisäyspainikkeen (+) avulla. Sen jälkeen voit siirtyä sivulta toiselle nuolipainikkeilla.  

Lisäämälläsi sivulla ovat voimassa samat asetukset kuin edellisellä sivulla. Asetusten vaihtaminen sivukohtaisesti ei ole mahdollista.

Jos haluat työhön kansilehden, voit lisätä sen Asetukset-valikossa. Kansilehdessä on tilaa yhdelle isolle kuvalle ja otsikolle.

6. Sivupohjan asetukset

Oletusasetuksena on pystysuuntainen sivu, jossa on kuusi (6) ruutua. Ruudukon ääriviivat ovat näkyvissä ja teksti on sijoitettu kuvan yläpuolelle. Oletusasetuksena kuvissa ei ole reunoja.

Voit kuitenkin vaihtaa nämä asetukset helposti missä tahansa työskentelyvaiheessa. Samat asetukset ovat voimassa materiaalin jokaisella sivulla.

Tekstin kooksi voit valita pienen, normaalin tai suuren. Tekstin ja tekstikentän taustavärin voit myös vaihtaa.

Voit lisätä työhösi myös kansilehden. Oletusasetuksena sivupohjassa ei ole kansilehteä.

7. Työn tallennus ja jakaminen

Voit tallentaa ja jakaa kuvatyökalulla tekemäsi materiaalit sellaisinaan. Voit myös valita tallennusmuodon, joka mahdollistaa materiaalien muokkaamisen myöhemmin.

Tallenna ja luo linkki materiaaliin
Luo linkki ja tallenna se itsellesi! Linkin kautta materiaali avautuu ja on muokattavissa uudelleen kuvatyökalussa. Voit myös halutessasi jakaa linkin sähköpostitse tai muissa kanavissa.

Tallenna PDF- tai RTF-tiedostona omalle koneelle 
PDF-tiedosto sopii parhaiten materiaalin tulostamiseen ja katseluun eri laitteilla.  
RTF-tiedostoa voi muokata uudelleen Microsoft Word -tekstinkäsittelyohjelmassa.

Tallenna Omiin materiaaleihin kuvatyökalussa
Tämä tallennusvaihtoehto on käytössä ainoastaan, kun olet kirjautunut sisään kuvatyökaluun (katso kohta 1). 
Kirjautuneena pääset avaamaan ja muokkaamaan omia materiaalejasi riippumatta siitä, millä laitteella käytät kuvatyökalua.

8. Tallennetun työn uudelleenmuokkaus

Voit muokata kuvatyökalussa niitä töitä, joihin sinulla on linkki tai jotka olet tallentanut työkalussa Omat materiaalit -sivulle.

Tekemäsi uudelleenmuokkaukset eivät tallennu materiaaliin automaattisesti. Tallenna muokattu materiaali aina uudelleen, mikäli haluat säilyttää tekemäsi muutokset.

9. Tulostaminen

Tulosta materiaali kuvatyökalun oman Tulosta-painikkeen kautta.

10. Uusi työ

Voit aloittaa uuden työn valitsemalla Aloita uusi. Se tyhjentää avoimena olevan ruudukon sisällön, mutta säilyttää sivupohjan asetukset. Jos keskeneräinen työsi on tallentamatta, ehdit vielä tallentaa sen ennen kuin ohjelma tyhjentää ruudukon.

Tietosuojaseloste