Ohjeita lasten kansion käyttöön

Kansion sanastot on luokiteltu yhdeksään eri aihepiiriin. Niiden lisäksi on kansion etukannessa säilytettävä irtosivu, johon on koottu kuulumisten vaihtamisessa tarvittavaa sanastoa.

  • Kuulumiset (kuulumisten vaihtoon liittyviä ilmauksia)
  • Ihmiset (perheenjäseniä, kehonosia, ammatteja)
  • Millainen (adjektiiveja, värejä, muotoja)
  • Tehdä (verbejä arkeen ja harrastuksiin liittyen)
  • Koti (rakennuksia ja huonetiloja, tavaroita, työkaluja, soittimia, leluja, pelejä)
  • Ruokia (ruoka-aineita ja -lajeja, juureksia, hedelmiä ja marjoja, leivonta-aineita, juomia)
  • Vaatteita (alus-, päällys- ja ulkovaatteita, päähineitä, kenkiä, laukkuja, säätilat)
  • Paikkoja (paikkoja ja julkisia tiloja, kulkuvälineitä, sijaintiin liittyviä ilmauksia)
  • Luonto (puita, materiaaleja, maisemia, lemmikkejä, hyönteisiä, maatilan eläimiä, kotimaisia ja ulkomaisia villieläimiä)
  • Aika (ajan ilmaisut, vuorokauden ja vuodenajat, kuukaudet, viikonpäivät, juhla- ja merkkipäivät sanastoineen, numerot 1–10 ja kellonaikoja)

Kansion muokkaamisesta

Kansion sivut muokataan ja täydennetään lapsen tarvitsemilla ilmaisuilla ja kuvilla. Valmiin kansion muokkaaminen on helppoa milloin vain, ja se tapahtuu Papunetin kuvatyökalussa.

Valmiiseen kansioon voi lisätä kuvia myös liimaamalla. Aihepiirin sisään kannattaakin jättää tyhjiä sivuja, joihin sanastoa voi kartuttaa piirtämällä tai liimaamalla irtokuvia.

Sivumäärän lisääminen on helpompaa A4-kokoiseen kansioon!

Kansion sivut voi irrottaa tilannetauluiksi

Kansion sisältö on toteutettu niin, että kansion aukeaman sivuja voidaan ottaa mukaan käytännön tilanteisiin esim. kylpyhuonesanastosivut kylpyhuoneeseen tai keittiö- ja ruokasanastot keittiöön.

Kansiosta saa myös tilannekohtaisia kommunikointitauluja kerrontaan, leikkeihin, peleihin jne., kun kansiosta poimii ja yhdistää eri aihepiireihin kuuluvia sivuja yhdeksi kokonaisuudeksi sopivalle alustalle. Esimerkiksi pelitilanteissa tarvittavat sanastosivut kannattaa tulostaa paksulle paperille, etteivät kuvat näy paperin läpi.

Tehdä-sanasto ja Millainen-sanasto muodostavat omat aihepiirinsä, mutta molempia voi käyttää myös muiden aihepiirien kanssa. Esimerkiksi Ruokia-aihepiiriissä ruokasanaston jatkoksi voi liittää Millainen-sanastoa (hyvää, pahaa, kuumaa, jäähtynyt, makea, suolainen, vähän, paljon, enemmän, kirpeä).

Aika-aihepiirin sisällä olevaan viikonpäiväsivuun on tarkoituksella jätetty tyhjiä ruutuja kunkin päivän viereen. Viikonpäiväsivua voidaan näin ollen käyttää viikkokalenterina ja täydentää piirretyillä Post it- liimalapuilla ja muilla merkeillä. Post it -laput kiinnittyvät parhaiten sileään muoviin. Laminoituna viikkokalenteri toimii myös seinäkalenterina.

Kansion tykötarpeet

Kommunikointipassin ja post it -laput sekä kynän voi laittaa esimerkiksi pieneen rahapussiin tai kännykkäpussiin ja kiinnittää kansioon. Kiinnittämiseen voit käyttää avainnauhaa ja avainrengasta. Pujota avainnauha kansion selkämykseen, lisää siihen avainrengas, kiristä nauha tiukalle ja tee solmu kansion alareunaan. Kiinnitä avainrenkaaseen pussukka ja roikkuvaan nauhaan kommunikointipassi. Tutustu kommunikointipassiin.

Kansion lukkona toimii tarranauhasta tehty pidike. Kiinnitä pehmeäpintaiset tarranauhapalat kansion etu- ja takakansien keskelle. Leikkaa karkeasta tarranauhasta kapeahko nauha, joka yhdistää kannet toisiinsa.

Lähteet 

Teksti: puheterapeutti Anne Palmroth

Tietosuojaseloste