Linkki Papunetin etusivullepapunet.net-etusivu

Luetaan ääneen selkokirjaa -kampanja

Rouva Jenni Haukio

Vappu Taipale


Kuva: Presidentin kanslia


Kuva: Kaisa Kaatra

Selkokeskus kiittää sydämellisesti kaikkia lukuilon lähettiläitä sekä kampanjaan osallistuneita yksiköitä. Ehkä ensi vuonna tapaamme jälleen. Mukavia lukuilon hetkiä kaikille jatkossakin selkokirjojen parissa!

Luetaan ääneen selkokirjaa -kampanja tuo lukuiloa kehitysvammaisille, iäkkäille ja muistisairaille ihmisille, joille yleiskielisen kirjan lukeminen tai ymmärtäminen on hankalaa. Kampanja huipentuu 24.2.2016 Maailman ääneen lukemisen päivään. Lukuilon piirissä on teemapäivänä yli 2000 suomalaista eri puolilla maata. Lukuhetkiä selkokirjan parissa järjestää 24.2 yli 180 vammais- ja vanhustyön yksikköä sekä kirjastoa ympäri Suomea.

Kampanjan suojelijana toimii Tasavallan presidentin puoliso, Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkö, rouva Jenni Haukio. Lukuilon sanomaa vanhustyöhön vie Vappu Taipale, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry:n hallituksen puheenjohtaja. Lukuilon lähettiläänä ikäihmisille toimii myös Yle TV1:n uutisankkuri Marjukka Havumäki. Kampanjassa ovat mukana selkokirjailijat Pertti Rajala, Marja Simola, Satu Leisko, Markus Hotakainen sekä Mervi Heikkilä.

Rouva Haukion sekä Vappu Taipaleen kampanjatervehdykset löytyvät tältä sivulta sekä kampanja-aineistoista.

Lukuilon lähettiläiden lukuhetket 24.2.2016

Lukuilon lähettiläät toteuttavat lukuhetken Maailman ääneen lukemisen teemapäivänä 24.2.2016 seuraavasti:

  • Jenni Haukio, Tasavallan presidentin puoliso ja Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkö, lukee ääneen selkokirjaa Valteri-koulu Ruskiksen lapsille Helsingissä. Kirjana on Marja Simolan Miten joutsen sai mustat jalat (2012).
  • Vappu Taipale, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry:n puheenjohtaja, lukee ääneen selkokirjaa 22.2 ikäihmisille Myllypuron monipuolisessa palvelukeskuksessa Helsingissä. Kirjana on Pertti Rajalan Tehtaantyttö (1988).
  • Marjukka Havumäki, Yle TV1:n uutisankkuri, toteuttaa lukutuokion ikäihmisille Kivelän monipuolisessa palvelukeskuksessa Helsingissä. Hän lukee Pertti Rajalan selkomukautusta Juhani Ahon Rautatiestä.
  • Mervi Heikkilä, Seinäjoen kirjastotoimenjohtaja, lukee ääneen kirjoittamaansa Ponikesä -selkokirjaa seinäjokelaisille lapsille ja nuorille, joilla on erityisen tuen tarpeita.
  • Markus Hotakainen, tietokirjailija ja selkokirjailija, kertoo tähtitaivaan ihmeistä kehitysvammaisille ihmisille Vallilan työ- ja valmennuskeskuksessa Helsingissä. Kirjana on Hotakaisen Avaruus-kirja (2015).
  • Satu Leisko, selkokirjailija ja opettaja, lukee ääneen palkittua fantasiakirjaansa Unohtunut maa (2015) kehitysvammaisille nuorille toimintapiste Rastissa Helsingissä.
  • Pertti Rajala, Satakunnan maakuntajohtaja ja selkokirjailija, vie lukuiloa kehitysvammaisille ihmisille Vanhaan-Ulvilaan Antinkartanon kuntoutuskeskuksessa. Lukuilon matka jatkuu Ulvilasta Porin kaupunginkirjastoon.
  • Marja Simola, selkokirjailija ja Selkokeskuksen kouluttama selkokielen asiantuntija, lukee ääneen ikäihmisille Joensuussa. Kirjoina ovat Simolan omat teokset Sellaista oli Viipurissa (2011) sekä Jäähyväiset Viipurille (2016).

Lukuilon lähettiläiden esittely

Pertti Rajala

Marja Simola

Marjukka Havumäki


Kuva: Kaisa Kaatra


Kuva: Smilestream

Kuva: Anne Hämäläinen

Pertti Rajala, selkokirjailija ja maakuntajohtaja

Lukupaikat 24.2: Antinkartanon kuntoutuskeskus, Vanha-Ulvila sekä Porin kaupunginkirjasto

1. Miksi lukeminen on tärkeää?

"Lukutaito on yhtä tärkeää kuin kävelytaito", sanovat kuubalaiset. Ja tämä on totta. Lukutaidon avulla maailma on jokaiselle avoin.

2. Mikä sai sinut lähtemään mukaan kampanjaan?

Olemme liikkeellä ihmisen elämän perusasioiden kanssa. Haluan myös tuoda esiin selkokirjoja ja korostaa niiden tärkeää merkitystä.

3. Keille tuot lukuiloa Maailman ääneen lukemisen päivänä 24.2.2016?

Kaikille, jotka haluavat ilon kanssani jakaa. Kehitysvammaiset ihmiset ovat lähinnä minua.


Marja Simola, selkokirjailija

Lukupaikka 24.2: Joensuun kaupungin vanhustyö

1. Miksi lukeminen on tärkeää?

Lukeminen voi avata uuden maailman, todellisen tai kuvitellun. Mielikuvituksessaan lukija tai kuulija voi sijoittaa itsensä osaksi kertomusta ja siirtyä kaukaisiin paikkoihin, tulevaisuuteen tai menneisyyteen.

2. Mikä sai sinut lähtemään mukaan kampanjaan?

Olen kirjoittanut neljä selkokirjaa, jotka on tarkoitettu ikääntyneille. Mummoni luki meille lapsille paljon ääneen. Nyt voin tehdä vastapalveluksen vanhuksille.

Lukemalla ääneen pienelle vanhusten ryhmälle tuon vaihtelua heidän arkeensa ja herättelen ehkä omia lukuhalujakin. Moni ikääntynyt ei enää jaksa itse lukea tavallisia kirjoja. Selkokirjoja on kuitenkin helppo lukea, koska luvut ovat lyhyitä eikä kirja ole kovin paksu, mutta sisältää kokonaisen tarinan. Toivon, että ääneen lukemista helpottavat lyhyet rivit, jotka olen pyrkinyt tekemään puherytmin mukaisiksi.

3. Keille tuot lukuiloa Maailman ääneen lukemisen päivänä 24.2.2016?

Luen ääneen kahdelle vanhusten ryhmälle hoitokodissa. Toivoisin, että hoitohenkilökunnalla ja vapaaehtoisilla ja läheisillä olisi myös aikaa tulla kuuntelemaan ja jatkaa ääneen lukemista myöhemmin.


Marjukka Havumäki, YLE:n uutisankkuri

Lukupaikka 24.2: Kivelän monipuolinen toimintakeskus, Helsinki

1. Miksi lukeminen on tärkeää?

Olen saanut seurata läheltä, miten valtavasti maailma on avautunut kehitysvammaiselle pojalleni, kun hän vihdoin yli 10-vuotiaana oppi lukemaan kunnolla. Nyt 24-vuotiaana hän lukee netistä uutisia ja kertoo äidillekin, mikä on päivän puheenaihe. Lukemisen avulla saa elämyksiä. Pimeänä talvipäivänä voi kirja kädessä paeta vaikka Marrakechin markkinoille.

2. Mikä sai sinut lähtemään mukaan kampanjaan?

Edellinen vastaus pätee myös tähän.

3. Keille tuot lukuiloa Maailman ääneen lukemisen päivänä 24.2.2016?

Mielelläni vien lukuiloa vanhuksille, jotka eivät pysty itse lukemaan ja joiden päivään vierailu ehkä voisi tuoda piristystä.

Mervi Heikkilä

Satu Leisko

Markus Hotakainen


Kuva: Hannu Syrjä


Kuva: Kaisa Kaatra


Kuva: Kaisa Kaatra

Mervi Heikkilä, selkokirjailija ja kirjastotoimenjohtaja

Lukupaikka 24.2: Seinäjoen kaupunki

1. Miksi lukeminen on tärkeää?

Lukeminen kehittää kielitaitoa, sanavarastoa ja ajattelua. Se avaa uusia mahdollisuuksia ja maailmoja, saa meidät ajattelemaan asioita toisenlaisista näkökulmista ja kulkemaan hetken jonkun toisen kengissä. Sitä paitsi lukeminen on kivaa!

2. Mikä sai sinut lähtemään mukaan kampanjaan?

Minulta on juuri julkaistu ensimmäinen selkokirja. Se oli minulle iso juttu. Toivon, että sillä olisi kuulijoille ja lukijoille annettavaa ja että saisin siitä lukijapalautetta.

3. Keille tuot lukuiloa Maailman ääneen lukemisen päivänä 24.2.2016?

Koululaislapsille, joilla on erityisen tuen tarpeita.


Satu Leisko, selkokirjailija ja opettaja

Lukupaikka 24.2: Toimintapiste Rasti, Helsinki

1. Miksi lukeminen on tärkeää?

Luen seikkailun vuoksi, sillä lukeminen avaa näkökulmia sekä ihmisiin että maailmaan. Lukeminen myös lisää luovuutta.

2. Mikä sai sinut lähtemään mukaan kampanjaan?

Kaikki ansaitsevat seikkailun kirjojen kautta, siis oven mielikuvitukseen maailmaan. Toivon, että voisin omasta puolestani tarjota yhden sellaisen.

3. Keille tuot lukuiloa Maailman ääneen lukemisen päivänä 24.2.2016?

Kirjani Unohtunut maa on nuortenkirja, joten olen menossa lukemaan nuorille. Koska kirjani on selkokirja, tahdon sen kautta tuoda lukuiloa myös heille, joiden voi olla muita lukijoita vaikeamaa saavuttaa kirjojen seikkailuja.


Markus Hotakainen, tietokirjailija

Lukupaikka 24.2: Vallilan työ- ja valmennuskeskus, Helsinki

1. Miksi lukeminen on tärkeää?

Lukeminen avaa uusia maailmoja, sekä todellisia, joihin ei koskaan välttämättä tule matkustettua, että kuviteltuja, joihin ei edes pääse matkaamaan muuten kuin mielikuvituksessa. Ääneen lukeminen on tärkeää kaikille lapsille ja uskon, että aikuisillekin. Kuultu teksti on aina elävämpää kuin itse hiljaisesti luettu eikä kirjan maailmoihin tarvitse silloin matkata yksin.

2. Mikä sai sinut lähtemään mukaan kampanjaan?

Avaruus on ensimmäinen selkokirjani, joten olen kiinnostunut tietämään, miten teksti toimii luettuna ja millaista palautetta siitä saan. Kirjassa on paljon vaikeita asioita, jotka varmasti saavat aikaan monenlaisia pohdintoja ja kysymyksiä. Kun omaa kirjaansa lukee ääneen, voi niihin vastata saman tien.

3. Keille tuot lukuiloa Maailman ääneen lukemisen päivänä 24.2.2016?

Ihan kaikille. Harva mainoslause pitää paikkaansa, mutta vanha ja kulunut ”Lukeminen kannattaa aina” on täysin totta. Lukeminen kehittää monenlaisia taitoja ja kykyjä, ja ääneen lukemisessa on lisäksi mukana vuorovaikutus ja välitön kommunikointi. Etenkin kirjailijalle sellainen on tärkeää, koska kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa eikä omista kirjoistaan saa välttämättä juurikaan palautetta. Ääneen luettaessa kuulija voi kommentoida suoraan ja kertoa, millaisia ajatuksia, tunteita tai kysymyksiä teksti herättää.

Rouva Haukion kampanjatervehdys

"Selkokeskuksen ja LL-centerin Luetaan ääneen selkokirjaa -kampanja kohdistuu tärkeään perusarvoon – jokaisen ihmisen oikeuteen saada tietoa ja kokea lukuelämyksiä. Kun kehitysvamma, muistisairaus tai korkean iän mukanaan tuomat rajoitteet estävät omatoimisen lukemisen, tulee ääneen luetuista yhteishetkistä kallisarvoisia. Päivittäinen uutisvirta, sanoma- ja aikakauslehdet, tieto- ja kaunokirjallisuus rikastuttavat arkea ja avartavat maailmankuvaa.

Jo 1980-luvulta lähtien kehitetty selkokieli on korvaamaton väline heille, joille yleiskielen lukeminen tai ymmärtäminen on haasteellista. Selkokielen tarve koskettaa laajasti ottaen yli 500 000 henkilöä eli merkittävää osaa väestöstämme. Suurten ikäluokkien tullessa vähitellen vanhustyön piiriin kasvaa selkokielen merkitys entisestään. Siksi on erityisen tärkeää, että selkokieltä opitaan käyttämään yhteiskuntaelämän kaikilla eri osa-alueilla kautta maan.

Vammais- ja vanhustyössä ääneen selkokielellä lukeminen tarjoaa mahdollisuuksia yksilöiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vahvistamiseen periaatteessa yksinkertaisella tavalla. Toivon, että mahdollisimman monissa yksiköissä olisi innostusta ja aikaa tarttua Luetaan ääneen selkokirjaa –kampanjan arvokkaaseen haasteeseen. Ääneen lukeminen on läsnäoloa ja vuorovaikutusta, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Ääneen lukeminen on antoisaa sekä lukijalle että kuulijalle – yhteinen lukuhetki tarjoaa parhaimmillaan uusia oivalluksia ja yhteisiä ilon aiheita kaikille osallisille".

Jenni Haukio

Missäs on se nauruhetki? Vappu Taipaleen kampanjatervehdys

"Soitan pitkäaikaiselle ystävälleni Tyynelle palvelukotiin, jossa hän asuu. Tyynestä kasvoi hieno ite-taiteilija, kun hän jäi eläkkeelle. Hän ottaa maalauksissaan vahvasti kantaa ihmisten ongelmiin. Nyt hän tarvitsee itse hoivaa, eli kahdeksankymmentä vuotiaana. "Mitä kuuluu?", kysyn Tyyneltä. "On niin yksitoikkoista" Tyyne valittaa, ja kysyy: "missäs on se nauruhetki?"

Tyynen kysymys on tärkeä. Missäs on se nauruhetki? Vanhuuteen tarvitaan iloa ja naurua. Nauru tutkitusti pidentää ikää ja lisää terveyttä. Onko hoiva ja hoito mielletty liian vakavaksi ja toimenpidekeskeiseksi? Hyvää vanhustyötä on myös iloinen yhdessäolo.

Selkokeskuksen kampanja antaa hyvän vastauksen Tyynen ongelmaan. Luetaan yhdessä ääneen selkokirjoja! Maailman ääneen lukemisen päivä 24. helmikuuta kannustaa kaikkia tarttumaan kirjaan. Ääneen lukeminen on hauskaa kaikille. Se on hyvinvoinnin edistämistä, virkistystä ajatuksille ja hoivaa mielelle. Lukuhetki selkokirjan kanssa synnyttää yhteisiä kokemuksia, ja jaettu ilo kantaa elämää eteenpäin."

Vappu Taipale

Kampanjan tavoitteet ja toteutus

Luetaan ääneen selkokirjaa -kampanjan tavoitteena on edistää ääneen lukemista ja selkokirjallisuutta vammais- ja vanhustyön arjessa. Ääneen lukeminen on toimiva ja yksinkertainen tapa vahvistaa ja tukea asiakkaiden hyvinvointia ja osallisuutta toimintakeskuksissa ja ryhmäkodeissa.

Maailman ääneen lukemisen päivän 24.2 lukuhetkiä tehdään näkyväksi kampanjan verkko- ja mediatiedotuksessa. Kampanjan kotisivuille päivitetään osallistujalistaa organisaatioista ja yksiköistä, jotka ovat ottaneet kampanjahaasteen vastaan. Kampanjasivuilta löytyy myös lukuilon tarinoita, joita vammais- ja vanhustyön työntekijät ovat kirjoittaneet lukemisen ja selkoaineistojen merkityksestä asiakastyössä.

Kampanjasivuilta löytyy Järjestä lukuhetki -starttipaketti, joka tarjoaa vinkkejä teemapäivän lukuhetken suunnittelua ja toteutusta varten.

Seuraa kampanjaa sosiaalisessa mediassa: 
#luetaanselkokirjaa
www.facebook.com/selkokeskus

Kampanjan tausta

Luetaan ääneen selkokirjaa -kampanja on osa Selkokeskuksen Lukutuki-hanketta ja hankkeen päätöstapahtuma. Lukutuki-Läsombud-hankkeessa (2013-2015) on koulutettu lukutueksi vammais- ja vanhustyön työntekijöitä, jotka työskentelevät toimintakeskuksissa ja asumispalveluyksiköissä. Kyseessä on Selkokeskuksen ja LL-centerin yhteishanke, jota rahoittaa RAY.

Lukutuella tarkoitetaan vammais- tai vanhustyön työntekijää, jonka yhtenä työtehtävänä on auttaa asiakkaita lukemisessa ja järjestää lukuhetkiä. Lue lisää lukutukitoiminnasta ja -koulutuksesta

Lisätietoja kampanjasta:

Kampanjakoordinaattori Minna Salonen, puh. 045 7734 5474, minna.salonen[at]kvl.fi