Linkki Papunetin etusivullepapunet.net-etusivu

Selkomateriaalit

Selkoryhmissä luetaan yleensä erilaisia selkotekstejä. Selkolehtien ja selkokirjojen lisäksi internetissä on materiaalia, jota voi tulostaa ja käyttää selkoryhmän kokoontumisissa. Myös painettuja esitteitä on saatavilla jonkin verran.

Usein ryhmässä luetaan Selkouutisia, jonka avulla on helppo käsitellä ajankohtaisia asioita. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun Suomessa tai maailmalla on tapahtunut jotain mullistavaa tai pelottavaa. Ajankohtaisiin asioihin voidaan paneutua myös kuuntelemalla Ylen radion selkouutisia.

Kehitysvammahuollon ryhmissä myös selkolehti Leija on suosittu. http://papunet.net/selko/selkokirjat.html

Selkokirjoja on ilmestynyt jo yli 250 eri nimekettä. Uusimpia selkokirjoja voi ostaa Selkokeskuksen kirjavälityksen kautta. Vanhempia selkokirjoja kannattaa kysellä kirjastosta.

http://www.yle.fi/selkouutiset/index.php?1334Joskus ryhmissä käytetään myös yleiskielistä materiaalia. Esimerkiksi paikallisista asioista on vaikea löytää tietoa selkokielellä. Silloin tekstin mukauttaminen selkokieliseksi jää ryhmänohjaajan vastuulle. Kun ohjaajan päätehtävä on vastata ryhmän kokoontumisesta, tekstin mukauttaminen samalla on vaativaa. Kannattaakin perehtyä materiaaliin hyvin etukäteen ja miettiä, miten vaikeat asiat voisi selvittää ryhmäläisille.