Äänituki lukemisessa

Kirjoittamisen apuvälineohjelmaa voi käyttää myös lukemisen apuvälineenä. Ohjelmaan voi tuoda tekstiä ja kuunnella puhesynteesin lukemana. Tekstiä voi kuunnella äänne ja kirjain kerrallaan tai sanoina ja kokonaisina lauseina.

Tietokoneelle asennetut ruudunluku- ja puhesynteesiohjelmat mahdollistavat äänituen käytön lukemisessa ja luetun ymmärtämisessä. Monilla internetsivustoilla on äänituki, jolloin sisällöt voi kuunnella myös ilman ruudunluku- ja puhesynteesiohjelmaa.

Monesta tekstinkäsittelyohjelmasta löytyy toiminto, jolla voi kuunnella tekstin. Microsoft Word -tekstinkäsittelyohjelmassa tämä toiminto löytyy Tarkista > Lue ääneen.

Näkymä Microsoftin oppimistyökaluista

Microsoftin oppimistyökalut on suunniteltu helpottamaan lukemista ja kirjoittamista. Ne saa käyttöön, kun on kirjautuneena Office365-ohjelmistossa, joka toimii nettiyhteydellä. Lukemista helpottava Syventävä lukuohjelma sisältää lukemista helpottavia työkaluja, kuten tekstin ulkoasun ja lukualueen muokkaamisen, tavutuksen sekä sanaluokkien merkitsemisen eri väreillä.

E-kirjat eli digitaalisesti julkaistut kirjat

E-kirjojen lukeminen onnistuu erityisten lukulaitteiden lisäksi myös kotitietokoneella, älypuhelimilla ja tableteilla. E-kirjoja ja lukulaitteita lainaavat muun muassa monet kirjastot.

E-kirjojen lukuohjelmat

Tietokoneelle: Adobe Digital Editions (englanninkielinen)

iPad- ja iPhone-laitteisiin: Bluefire Reader -lukuohjelma (englanninkielinen)

Suomenkielisiä e-kirjoja muun muassa osoitteissa

www.elibris.fi

www.elisa.fi/kirja

www.ellibs.fi

 

Tietosuojaseloste