Apuvälineitä leikkiin ja ympäristönhallintaan

Leikki ja yhteiset tekemiset ovat keinoja oppia vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin kannalta oleellisia taitoja. Toiminnan kautta tietoisuus ympäristöstä lisääntyy, samoin kuin ymmärrys omista mahdollisuuksista vaikuttaa ympäristöön. Tällä sivulla on esimerkkejä leikkimistä ja itsenäistä toimintaa helpottavista apuvälineistä.

Lelujen käyttö painikkeiden avulla

painike, kytkinkaapeli ja pehmolelu

Painike, lelukaapeli ja paristokäyttöinen lelu.

painike ja kaksi pehmolelua

Puhelaite, joka toimii samalla kahden lelun ohjaimena.

Lapselle leikki on luonnollinen keino oppia uusia asioita itsestään ja ympäristöstään sekä harjoitella vuorovaikutus- ja kommunikointitaitoja. Yhteiset leikit toisten lasten kanssa luovat perustan yhteenkuuluvuudelle ja osallisuudelle yhteisössä.

Leikin ja toiminnan kautta lapsi saa myös käsityksen asioiden syy-seuraussuhteista sekä omista mahdollisuuksistaan vaikuttaa ympäröivään maailmaan. 

Kaikki paristokäyttöiset lelut voidaan muuntaa kytkinohjattaviksi. Tämä tapahtuu kytkinkaapelin (lelukaapelin) avulla. Kaapelin toisessa päässä on kuparilevy, joka asetetaan paristokotelon plusnavan (+) ja pariston väliin. Kaapeli voidaan liittää mihin tahansa kytkimeen.

Lisätietoa lelukaapelista (Haltija)

Lue lisää kytkimistä.

Ympäristönhallintajärjestelmät

näkymä kommunikointiohjelmasta, jossa on ympäristönhallintaan liittyviä ohjaimia

Ympäristönhallintajärjestelmään voidaan liittää kaikki kodin laitteistot, ja järjestelmää voi tarvittaessa ohjata myös kommunikointohjelmasta.

Ympäristönhallintajärjestelmällä tarkoitetaan laajaa, usein kiinteästi asuntoon asennettavaa järjestelmää, jonka avulla voidaan ohjata moottoroituja ovi- ja ikkunakoneistoja sekä kodin elektroniikkaa.

Ympräistönhallintajärjestelmään liitettyjen laitteiden ja koneistojen ohjaus tapahtuu ns. oppivalla lähettimellä, joka muistuttaa tavanomaista kaukosäädintä. Lähettimesä voi olla näppäimet tai askeltava näyttö, jolloin sitä voi hallita millä tahansa kytkimellä. Osa lähettimistä toimii puheohjauksella, ja niissä on myös puheopastus.

Lisätietoa ympäristönhallintajärjestelmistä (Kajo Apuvälineet)

Puheohjauksen saa myös tiettyihin matkapuhelinmalleihin. Puheohjaus mahdollistaa paitsi puhelujen lisäksi tekstiviestien hallinnan ja kirjoittamisen. Lisätietoa DialoQ-puheohjauksesta Android-puhelimiin (Code-Q)

Oppaita

Tietosuojaseloste