Tablettitietokoneet apuvälineinä

henkilö käyttää tablettilaitetta sylissään

Tablettitietokoneet ovat yleistyneet myös erityisryhmien käytössä. Tabletin käyttöjärjestelmä määrittää, millaisia ohjelmistoja niihin voidaan ladata ja millaisia lisälaitteita niissä voidaan käyttää. Tabletin valinnassa lähtökohtana tuleekin olla  laitteen käyttötarkoitus.

Kun tabletti tulee apuvälinekäyttöön, erilaisista kiinnitysratkaisuista ja suojista voi olla hyötyä.

Useimpiin laitteisiin voidaan liittää myös ulkoisia käyttökytkimiä sekä erillinen näppäimistö. Laitemallista riippuen tabletti käyttää joko langatonta tai 3G/4G-verkkoa. 

Tablettimallit ja käyttöjärjestelmät

Tunnetuimpia kuluttajakäyttöön suunnattuja käyttöjärjestelmiä ovat Applen iOS, Googlen Android sekä Microsoftin Windows 7 ja 8. Niitä käyttävät monet eri laitevalmistajat.

Markkinoilla on myös ammattikäyttöön valmistettuja erikoistabletteja, jotka ovat iskunkestäviä eli ruggeroituja. Iskunkestäviä malleja löytyy niin Android- kuin Windows-käyttöjärjestelmän laitteista. Iskunkestäviä erikoistabletteja on hyödynnetty myös kommunikoinnin apuvälineratkaisuissa.

Tablet-laitteet apuvälineenä (Tikoteekin diasarja, 2013)

Asetuksista apua iPadin käyttöön (Tikonen 2/2014, Tikoteekki)

Sovelluksia erityisryhmille

Oppimista ja kuntoutumista tukevia sovelluksia löytyy runsaasti. Eri käyttäjäryhmiä edustavat tahot ovatkin ruvenneet kokoamaan listoja sovelluksista, jotka on koettu hyödyllisiksi oppimisessa, kuntoutuksessa tai arjessa.

Tietosuojaseloste