Linkki Papunetin etusivullepapunet.net-etusivu

Ohjevideot (Communicator 5)

Täältä löydät ohjevideot TAIKE:n ja SähköSANOMAn sekä muiden Communicator 5 -ohjelmalla tehtyjen kommunikointisisältöjen muokkaukseen C5-ohjelmassa.

1. Painikkeen eli ruudun tekeminen
Aktivoi painike-työkalu ja vie hiiren kursori haluamaasi paikkaan, paina hiiren vasen painike pohjaan ja raahaa hiirtä kunnes ruutu on haluamasi kokoinen, vapauta lopuksi hiiren painike. Voit halutessasi siirtää ruutua ”tarttumalla” siihen ja raahaamalla sen haluamaasi paikkaan tai vaihtoehtoisesti siirtää ruutua näppäimistön nuolinäppäimillä.

 

2. Painikkeen eli ruudun koon muuttaminen
Aktivoi ruutu klikkaamalla sitä, jolloin ääriviivat muuttuvat punaiseksi. Vie hiiren kursori ruudun nurkkaan ja paina hiiren vasen painike pohjaan sekä raahaa ruutu haluamasi kokoiseksi.

 

 

3. Painikkeesta eli ruudusta ruudukko
Aktivoi toistettuja kohteita-työkalu ja vie hiiren kursori ruudun päälle, paina hiiren vasen painike pohjaan ja raahaa kunnes ruudukossa on haluamasi määrä ruutuja.

 

4. Useamman painikkeen eli ruudun aktivointi ja muokkaaminen

Aktivointitapoja on useampia, riippuen siitä missä hiiren kursori on aktivointia aloitettaessa.
Vaihtoehto 1: Hiiren kursorin ollessa ruudukon oikealla puolella paina hiiren vasen painike pohjaan ja raahaa kunnes raahauksesta tuleva viiva osuu kaikkiin haluttuihin ruutuihin.
Vaihtoehto 2: Hiiren kursorin ollessa ruudukon vasemmalla puolella paina hiiren vasen painike pohjaan ja raahaa kunnes kaikki halutut ruudut jäävät kokonaan raahauksen sisäpuolelle.
Vaihtoehto 3: Jos haluat aktivoida ruutuja ruudukon keskeltä, paina hiiren shift painike pohjaan ja klikkaa haluttuja ruutuja.

Kun haluamasi ruudut ovat aktiivisia, voit muokata niiden kokoa viemällä hiiren kursorin kulmaan ja raahaamalla ruutuja esimerkiksi pienemmiksi. Voit myös siirtää niitä raahaamalla tai näppäimistön nuolinäppäimillä.

 

5. Painikkeen eli ruudun taustavärin muuttaminen

  • Aktivoi ensin ruutu, jonka taustaväriä haluat muokata. Valitse sitten haluamasi väri taustaväri-työkalun alasveto valikon väripaletista.
  • Jos haluat muuttaa useamman ruudun taustaväriä, aktivoi ensin kaikki haluamasi ruudut ja valitse sitten väri väripaletista.
  • Taustavärin voi myös kopioida jo olemassa olevasta ruudusta. Vie tällöin hiiren kursori ruudun päälle ja klikkaa hiiren oikeaa painiketta sekä valitse kopioi.
  • Tämän jälkeen aktivoi ruudut joiden taustavärin haluat muuttaa. Vie hiiren kursori aktivoidun ruudun päälle ja Klikkaa hiiren oikeaa painiketta, Valitse liitä määräten ja ulkoasu.

6. Kuvan tuominen painikkeeseen eli ruutuun
Jos kuvahaku ei näy näytöllä, klikkaa lisää kuva työkalua. Aktivoi ruutu, johon haluat tuoda kuvan ja Kirjoita kuvahaun etsi-kenttään hakusana. Valitse haluamasi kuva valikosta. Jos haluat ruutuun myös tekstin, tarkista että käytä kuvatekstiä valinta on tehty. Lopuksi klikkaa käytä-painiketta. Jos haluat tekstin kuvan yläpuolelle, tarkista ensin että ruutu on aktivoituna ja valitse sitten tekstin asemointi ylös.

 

7. Kuvan ja tekstin poistaminen
Vie hiiren kursori poistettavan kuvan päälle ja klikkaa hiiren oikeaa painiketta ja valitse kuva sekä poista. Tekstin poistoa varten aktivoi ensin ruutu, jonka tekstin haluat poistaa. Valitse sitten lisää teksti työkalu jolloin teksti maalautuu sinisellä. Nyt voit poistaa tekstin delete-painikkeella.

 

8. Valokuvan tuominen painikkeeseen eli ruutuun
Aktivoi ruutu, johon haluat tuoda valokuvan. Klikkaa kuvahausta selaa-painiketta ja hae haluamasi kuva omista kuvatiedostoistasi ja avaa. Jos ohjelma kysyy haluatko lisätä kuvasta pienemmän kopion, valitse se ja klikkaa lopuksi lisää.
Halutessasi ruutuun myös tekstin, tarkista että oikea ruutu on aktiivinen ja klikkaa lisää teksti työkalua jolloin voit kirjoittaa haluamasi tekstin. Klikkaa lopuksi ruudun ulkopuolelle.

 

9. Valmiin viestin lisääminen
Valitse ruutu, johon haluat lisätä valmiin viestin ja klikkaa muokkaa painikkeen sisältöä -työkalua. Ääni-osassa valitse kohta puhu teksti ja kirjoita tekstikenttään haluamasi viesti. Jos käytössä on kielellinen taivutin, tulee viestin alkuun laittaa risuaita, välilyönti ja haluttu teksti sekä loppuun välilyönti. Jos taivutinta ei ole käytössä ei risuaitaa tekstin alkuun tarvita. Lopuksi tallenna. Muista tallentaa vielä työkaluriviltä.

 

10. Linkityksen tekeminen
Halutessasi lisätä ruutuun linkin, joka avaa näkymän toiselle sivulle, aktivoi haluamasi ruutu. Tämän jälkeen klikkaa lisää painikkeisiin linkkejä-työkalu. Avautuvasta näkymästä valitse siirry sivulle ja valitse-painikkeesta avautuvasta luettelosta klikkaa haluamaasi sivua. Lopuksi klikkaa, tallenna ja sulje. Muista lopuksi vielä tallentaa tekemäsi muutokset työkaluriviltä.

 

11. Linkityksen tekeminen TAIKE-taulustossa
Aktivoi ruutu, johon haluat lisätä linkityksen. Klikkaa sitten lisää painikkeeseen linkkejä-työkalua. Avautuvasta näkymästä valitse siirry sivustoon ja selaa haluamasi sivu ja avaa se. Lopuksi tallenna ja sulje näkymä. Muista vielä tallentaa tekemäsi muutokset työkaluriviltä. Halutessasi voit käydä kokeilemassa linkin toimivuutta ajo tilassa.

 

12. Linkityksen havainnollistaminen.

13. Palauteäänet eli vihjeäänet päälle tai pois.

14. Valmiin sivun päivittäminen ajotilassa.

Sivu päivitetty: 05.07.2018