Arkisto 2016

Kirjoittajan Santra kuva

Kremppoja tulee...

Aioin kirjoittaa otsikon loppuun ”ja menee!”. Mutta näinhän asia ei ole, vaan kremppoja tulee iän myötä vain lisää. Toivon, että vuodelle 2017 meille kaikille tulee kohtuullisesti uusia kremppoja ja entiset pysyvät kohtuuden rajoissa!
Kirjoittajan Pia kuva

Sovellusta kehittämässä

Huomaan, että ajatteluni ajautuu yhä enemmän älypuhelinsovellusten suuntaan. Olenkin miettimässä autisteille tarkoitettua relativistista vuorovaikutuksen ja kommunikaation sovellusta. Mutta ajattelin jo jakaa ikään kuin joululahjana hahmotelmani sovelluksesta. Ehkä näillä eväillä autistin kanssa kommunikaatio sujuisi paremmin!
Kirjoittajan Pia kuva

Hermeneuttisesta oppimisesta ja struktuurin toiminnan logiikasta

Autistinen mieli pohjautuu mielestäni peliteoriaan. Struktuurin kannalta tämä tarkoittaa sitä, että struktuuri on tuo "peli", johon osallistutaan sen agentteina, toimeenpanijoina. Struktuuri on autistin pelisuunnitelma. Aamutoimet – lenkki – kauppareissu – tauko – tietokone – ruokailu – tauko – vierailu Heurekassa – ja niin edelleen.
Kirjoittajan Santra kuva

Julkisuudesta

Julkisuudessa erilaisissa tiedotusvälineissä on käsitelty nyt kohtalaisen paljon sellaisia perheitä, joissa lapsi tarvitsee erityistä tukea. Tämän julkisuuteen tulon otan ilolla vastaan, koska sitä kautta muu yhteiskuntamme oppii tietämään asioista.
Kirjoittajan Pia kuva

Kun seinä tulee vastaan

Opiskelin ensin teologiaa avoimessa yliopistossa ja kesällä 2016 pääsin teologian maisteriopintoihin. Olin kovin innoissani tästä uudesta haasteesta. Mutta opiskelu-urani jäi lyhyeksi.
1 kommentti
Kirjoittajan Santra kuva

Vammaisten kansalaisten elintasosta

Viime aikoina julkisuudessa on paljon puhuttu eläkeläisten taloudellisesta tilanteesta. Eläkkeitä ei välttämättä koroteta samalla tavalla kuin esimerkiksi hyvätulosten työssä käyvien palkkoja. Pienellä tulolla elävät eläkeläiset eivät myöskään saa ääntänsä kuuluviin, kun neuvotellaan yhteiskuntamme taloudesta.

Kirjoittajan Pia kuva

Ajattelun taidot

Usein kuulee puhuttavan ’’autistisesta ajattelusta’’. Tällä voidaan tarkoittaa esimerkiksi huomion kiinnittämistä yksityiskohtiin, konkreettista ajattelua, mielen teorian vaikeuksia, systeemien kautta ajattelua, idiosynkraattista eli omintakeista ajattelua.
Kirjoittajan Santra kuva

Rakkain harrastukseni uinti

Jo lapsena minulle perhepiirissä keksittiin uintiin apuväline. Ensin oli hävittäjän pyörän sisäkumi, joka oli tarpeeksi pieni. Lasten tavallinen uimarengas ei kestänyt enää täysin painoani. Iän ja kilojen nousun myötä se vaihtui auton renkaan sisäkumiksi, jonka kanssa olen sitten uinut noin 40 vuotta.
3 kommenttia
Kirjoittajan Pia kuva

Millä perusteella

Neurotyypilliset hallitsevat eri sosiaalisiin tilanteisiin sopivia tapoja ja koodeja ja normeja. Autistin konvergentti ajattelu puolestaan pyrkii luomaan usein yhden ainoan mahdollisen ratkaisun kaikkeen, ja tämä ratkaisu perustuu esim. autistin erityisen kiinnostuksen kohteisiin ekkoihin tai johonkin autistin periaatteeseen ja autistin omiin vahvuuksiin. Tästä syntyy autistille tietty rutiini, jota hän mieluiten soveltaa kaikkiin sosiaalisiin konteksteihin.
3 kommenttia