Asioidessani vaikeavammaisena

Elämänkokemukseni myötä on kertynyt erilaisia tilanteita, kun hoidan asioitani yksin tai yhdessä avustajani kanssa. Vaikeavammaisena olen joutunut kestämään, koska ne eivät välttämättä ole kaikkein helpoimpia.

Esimerkiksi niin tuiki tavallinen asia kuin hiusten leikkaus, josta moni tykkää, on minulle jännittämisen paikka: On pidettävä pää tietyissä asennoissa – paikallaan liikkumatta. Silloin, kun yrittää kaikkensa, voi valua suustani vettä, joka sitten leikattujen hiuksien kanssa jää kasvoihin: Ai että se kutittaa! Olen tosin ollut onnellisessa asemassa, että yli puolet elinajastani olen käynyt tuttujen kampaajien luona. Nyt viime vuosina olen joutunut turvautumaan täysin vieraisiin. Nykyisin käytetään saksien ohella konetta, joka aiheuttaa minun päähäni ylimääräistä jännitystä. Mutta olen ajatellut sen olevan siedätyshoitoa, ja siksi en ole kieltänyt sitä.

Toinen esimerkki on silmälasien uusiminen ja niiden istuminen päähäni. Tässä olen käyttänyt samaa liikettä jo alakouluikäisestä alkaen. Vaikka myyjät toisinaan vaihtuvat, mutta tietty tuttuus säilyy. Koska itse joudun ottamaan ja laittamaan silmälasit, on tärkein ominaisuus kestävyys: Ei väri eikä muoti. Huolimatta siitä, että yritän olla kuinka helläkätinen tahansa, toisinaan sanka on kuluman takia katkennut. Siksi on hyvä olla vanhat lasit tallessa. Tietyin väliajoin käyn kiristyttämässä lasien ruuveja ja laitattamassa muutoin oikeaan asentoon sankoja.

Kun asioin, minulle on tärkeä palveluystävällisyys, toisin sanoen virkailija puhuu minulle aikuisen tapaan. Jos hän alkaa lässyttämään, se tietenkin ärsyttää. En enää mene uudelleen kyseisen luo, ellei ole pakko. Vastaavasti kun virkailijan huomio kohdistuu vain minuun ja on asiallinen, siitä jää pitkäksi ajaksi hyvä mieli.

Santra

Kommentit

Kiitos tärkeä asian esiintuomisesta! Myös autistille asiointi on vaikeaa useasti...lisäisin listaan hammaskääkärin, lääkärissä käynnin ja jopa kaupassa asioinnin. Tällöin usein on hankalaa autistilla mm ennakoinnin tarpeen ja tutun struktuurin tarpeen kanssa.

Pia

Kommentointi on suljettu