Asumismuodoista

Kuva: Papunetin kuvapankki, Sergio Palao/CATEDU

Olen iloinen nykyisestä yhteisöllisen asumisen ilmiöstä. Luin aiheesta hyvän artikkelin ja jäin pohtimaan asiaa:

http://www.kotona.fi/kotikulmat/yhteisollinen-asuminen-trendi-joka-on-tullut-jaadakseen?

Itse olen miettinyt pitkään, että vanhusten ja vammaisten kohdalla usein ollaan oltu sitä mieltä, että parasta on asuminen omassa kodissa ja siihen palvelujen saaminen. Siis asuminen tavallisissa kerrostaloissa tms.  – mutta eristyksissä omasta viiteryhmästä. Ehkä laitosten aika on ohi tai niitä tarvitsevat vain harvat. Mutta sosiaalinen eristäminen vaihtoehtona laitosasumiselle ei ole mielestäni toimiva ratkaisu.

Itse asun kerrostalossa, jossa on jo uutta ilmassa – mm. asukastupa ja yhteistä toimintaa asukkaille. Itse en voi näihin osallistua autististen tarpeitteni ja tapojeni takia. Tavallinen toiminta on liian kuormittavaa ja stressaavaa.

Toisaalta tuetumpiin asumispalveluihin tai ryhmäkoteihin minua pidetään liian toimintakykyisenä enkä usko, että sosiaalivirasto lähtisi kaikkea asumistani maksamaan.

Haaveilen kuitenkin yhteisöllisemmästä asumisesta. Ohjaajani kertoi haaveesta että taiteelliset (minäkin olen tätä lajia) autistiset henkilöt voisivat asua omissa asunnoissaan tietyllä alueella ja käytössä olisi jatkuvasti ohjaaja yhteisissä tiloissa. Voisi olla osin omillaan ja osin voisi osallistua yhteiseen toimintaan ja saada ohjausta ja keskusteluapua tarvittaessa. Itse kokisin tällaisen mallin toimivana ja tavoiteltavana.  Jokainen maksaisi asumisensa itse ja sosiaalivirasto maksaisi sitten ainoastaan tuon yhteistoiminnan ja ohjauksen. Uskoisin, että tämankaltainen yhteisöllisyys sopisi monille autisteille – yhteisöjä voisi perustaa toki muunkin kuin taiteellisuuden kriteereillä – vaikkapa esim. maatiloja luonnosta pitäviä autismin kirjon henkilöitä varten tai tieteellisen kiinnostuksen omaavia autismin kirjon henkilöitä varten omia yhteisöjään. Jonkin kiinnostuksen ympärille kehitetty yhteisöllisyys voisi olla hyvinkin toimiva asumismalli monille. 

Laitokset, eristävä yksinasuminen, uusyhteisöllisyys – kehityskaarta on näkyvissä!

Blogiterkuin

Pia

Kommentit

Tollanen asuminen kuulostaisi mullekin hyvälle

Kommentointi on suljettu