Autismi ja vaihtoehdoilla kommunikoiminen

Kuva: Papunetin kuvapankki, Sclera (www.sclera.be)

Viime syksynä aloin saada ohjausta kotiin kerran viikossa Autismisäätiön satelliittiohjaajilta. Kanssani toimii aina yksi neljästä ohjaajasta. Minulle syntyi tarve miettiä kommunikaatiota, koska kommunikointi erilaisten ohjaajien kanssa ei tuntunut mitenkään itsestään selvältä. Aloin pohtia asiaa.

Vahvasti autistien päivätoiminnassa on yleisenä tapana kommunikoida vaihtoehdoilla: Otatko maitoa vai vettä? Haluatko tehdä koritehtävän – kyllä vai ei? Itse koen tämän autisteille hyvin soveltuvana kommunikaatiotapana. Samalla sekä kunnioitetaan autistin keskittymistä yksityiskohtiin ja annetaan autistille valinnanmahdollisuus, mutta kommunikaatio ei eroa aivan kauheasti normikommunikaatiosta.

Kommunikaatio perustuu yleisesti ottaen yhteisiin käsityksiin, toimintamalleihin ja käsitteisiin. Jos joku on tavallista yksilöllisempi, hänen pitää usein perustella kantansa. Esimerkki: suomalainen tapa viettää joulua koostuu yleensä sukujoulusta, joulukirkosta, jouluateriasta, pukista, lahjoista ja rennosta yhdessäolosta. Jos joku haluaa viettää joulun yksin oman valintansa perusteella, tätä pidetään helposti epänormaalina. Tällaista henkilöä pidetään usein oman tiensä kulkijana eikä hänen valintojaan välttämättä ymmärretä

Mm. epätasaisen kykyprofiilinsa takia autisti on yleensä normaalisti oman tiensä kulkija (normikulttuuri sellaisenaan voi vain pahentaa kykyprofiilin suuria eroja eri taitojen välillä!) Näin ollen autistin oma tie pitäisi jotenkin saada esiin mahdollisimman normaalina asiana maailmassa. Itse keksin tähän erään tavan: ’erotusdiagnostiikan’.

Ainakin itse haluan tehdä sinänsä normaaleita asioita – mutta usein omanlaisinani yhdistelminä. Teen vaativaa käännöstyötä – mutta tarvitsen ohjausta. Minun on vaikea käsitellä esineitä – mutta osaan soittaa selloa (jo jonkin verran) jne. Mietin, miten saisin maailmani – oman arvomaailmani ja siihen pohjautuvan oman tieni ja oman persoonani – viestittyä ohjaajille niin, etteivät he yrittäisi tasapäistää minua normikulttuuriin mutta että he tajuaisivat, että sinänsä haluan tehdä ihan normaaleja asioita – tosin persoonallisissa yhdistelmissä.

Keksin tehdä ’Piaan tutustumislomakkeen’. Lomakkeessa on kolmen sanan ryhmiä, joiden käsitteet ovat jollain tavoin vaihtoehtoja toisilleen. Näistä sitten ohjaajan pitäisi osata valita se, joka kuvaa minun maailmaan.

Esimerkkejä:

Mitkä ovat Pian valintoja, arvoja ja tavoitteita?
(x tarkoittaa minun valintaani)

  • tunteet - henkilöhistoria - logiikka (x)
  • sello (x) - viulu - piano
  • impulsiivisuus - struktuuri (x) - sosiaaliset tavat
  • jne.

Kun omia arvoja verrataan vastaaviin arvoihin, saadaan samalla luotua jonkinlaista kontekstia valinnoille, mikä on hyvin tärkeää valintojen ymmärtämisen kannalta.

Esittelemäni kommunikaatiotavan voisi tiivistää sanomalla, että ’elämä on valintoja, joita arvot ohjaavat’. Ainakin minun kohdallani valinnoilla kommunikoiminen vähentää eristymisen tarvetta, kuormittaa normaalia sosiaalista kieltä vähemmän, strukturoi hyvin niin persoonaa, mieltä kuin toimintaa ja on hyvä, yleistettävä keino aivan kaikesta kommunikoimiseen.

Suosittelen kokeilemaan!

Blogiterveisin,

Pia

Kommentit

Kiitos, kun kirjoitat tätä blogia! Olen lukenut tekstejäsi alusta pitäen. Saan täältä paljon kiinnostavaa ajateltavaa.
He Anukaisa

Kiitokset kiitoksista. En siis tee turhaa työtä...Kiva, että ajatukseni inspiroivat. Ne syntyvät pohtiessani omaa autistista arkea. Taas eilen kun kävin autismilääkärillä, syntyi paljon ajatuksia siitä, että autistia ei helposti ymmärretä...tai ymmärretään aivan väärin. Meillä kaikilla on vielä paljon tehtävää autistien hyväksi.

Hyvää autismitietoisuuden päivää!

Yst terv Pia
Hei!

Minustakin on mukava kuulla sinun ajatuksiasi autismista ja elämästä. Myös uudet kommunikointi-ideat ovat aina tarpeen. Kun ihminen on jollain tavalla kielellisesti taitava unohdetaan helposti, että apua voi silti tarvita kommunikoinnissa. Tämä unohtuu myös ammattilaisilta. Kävin tässä kouluttamassa autismiaihetta sivuten ja vinkkasin mm. blogistasi. Toivottavasti tämä auttaa ihmisiä ymmärtämään autismin arkeen ja kommunikointiin tuovia piirteitä paremmin.

Mukavaa kevättä!
Hei Elina

Kiitos mukavasta kommentistasi. Yritän toimia inspiraationa muille autismin suhteen. Taas kerran tuli sitten onnistuttua! Autismissahan on kyse erilaisesta logiikasta...niin toiminnan kuin ajattelun kuin kommunikaation suhteen. Juuri tätä logiikkaa esim. kielenkäytön takana ihmisten on usein vaikea hahmottaa ja muistaa ja ottaa huomioon.

Mukavaa kevättä sinullekin!

Yst terv Pia

Kommentointi on suljettu