Autismikuiskaaja

Kuva: Papunetin kuvapankki, Sclera www.sclera.be

Hevosten kesyttämiseen on kaksi päätapaa – hevosen tahto voidaan murtaa ja tehdä hevonen näin tottelevaiseksi. Toinen tapa on hevoskuiskaus – hevosen ymmärtäminen ja vuorovaikutuksen ja kommunikaation kautta hevosen opettaminen seuraamaan ohjeita ja käyttäytymään tilanteeseen sopivalla tavalla. On siis käytössä kovat keinot tai vaihtoehtoisesti pehmeät keinot.

Minusta autisti voidaan ’kesyttää’ samoilla tavoin. Valitettavan usein autistin tahto murretaan ja saadaan näin aikaan tottelevaisuutta – mutta samalla myös haastavaa käyttäytymistä ja mielenterveysongelmia. Mutta autisti voidaan ’kesyttää’ myös pehmein keinoin, autismikuiskauksen avulla.

Autistille tulee antaa tilaa ja aikaa – reagoida, havainnoida, tuntea, ajatella, toimia. 

Vuorovaikutusta tulee tarjota sopivalla voimalla – ei liian kovaa, ei liian hiljaa – ja sopivissa erissä – ei liikaa kerralla, ei liian vähän kerralla.

Erityisen tärkeää on hahmottaa, mitä kieltä autisti puhuu. Puhuuko autisti

  • tunteiden kieltä, jolloin autisti hahmottaa maailmaa omien ja muiden tunteiden ja tunnereaktioiden kautta
  • toiminnan kieltä, jolloin autisti hahmottaa maailmaa tekemisen kautta – mitä autisti itse tekee ja mitä muut tekevät
  •  kuvien kautta, jolloin autistille syntyy ympäröivästä maailmasta ja suhteista mielikuvia, joiden pohjalta autisti toimii
  • käsitteiden kautta, jolloin autisti tarvitsee kaikille asioille käsitteet, sanat

Varmasti on olemassa muitakin kieliä – autistin puhuma kieli liittyy usein siihen, minkä aistikanavan kautta autisti pääosin hahmottaa maailmaa.

On myös tärkeää miettiä, kannattaako autistin kanssa puhua suoraan vai onko parempi tapa puhua asioista kolmannessa persoonassa niin, että autisti saa tavallaan pieniä epäsuoria kertomuksia autistille ominaisella kielellä ja autisti voi sitten kertomuksista päätellä asioita.

Autismikuiskaajan on tärkeä käyttää omaa empatiakykyään autistille tärkeiden asioiden suhteen. Samoin autismikuiskaajan on hyvä käyttää omaa kykyään miettiä asioiden toisen henkilön näkökulmasta ja autistin käyttämän kielen kannalta.

Arvioisin, että näillä vinkeillä pääsee autismikuiskauksessa alkuun. Autismi on ymmärrys-, tieto- ja taitolaji, joten hyvä autismikuiskaaja pitää aina mielensä avoimena uusille havainnoille ja toimintatavoille.

Hyviä hetkiä autismikuiskauksen parissa!

Blogiterkuin

Pia

Kommentit

Hyvä kirjoitus!
Hei!

Kiitos! Toivottavasti herätti ajatuksia!

yst terv Pia
Loistavaa Pia!
Hei Raija

Kiitos kannustuksesta! Hyviä pohdintahetkiä blogin parissa!

Yst terv Pia
Hienoa, että tämä näkökulma on otettu nyt esille. Juuri näin autistin henkilön asemaan ja "selkärankaan" asettuminen auttaa vuorovaikutuksen ja yhteyden saamiseen.
Onnistumisen iloa kaikille T. Raija
Hei Raija

Hienoa, että koit näkökulman omaksesi.

Pia

Kommentointi on suljettu