CP-vamma ja ikääntyminen

Useat sairaudet ja vammat ovat eteneviä, toiset, kuten CP-vamma, eivät ole tällaisiä. CP-vamma on ennen syntymää tai synnytyksessä tapahtunut tai varhaislapsuusaikana saatu pysyvä aivovaurio – näin ymmärsin asian reilu kolmekymppiseksi. Siis CP-vammani olen saanut synnytyksessä. Ja kun se ei ole etenevä, ajattelin yksinkertaisesti, etteivät vamman oireet myöskään muutu.

Joskus tällä vuosituhannella kuulin jonkin ulkomaalaisen tutkijan kertovan, että uudempien tutkimusten mukaan CP-vammainen henkilö ikääntyy ei-vammaisiin kanssaihmisiin verrattuna aikaisemmin. Puhuttiin jopa yli kymmenestä vuodesta. Joissakin muissa vammoissa ja sairauksissa tapahtuu samanlainen ilmiö. Kyseinen tieto aikaisemmasta ikääntymisestä avasi ymmärrykseni siitä, miksi minulla vajaa nelikymppisenä alkoi olla kolotuksia siellä ja täällä.

Kun ajattelen järjellä, ennenaikaisen ikääntymisen syy ei tarvitse kaukaa hakea. Sillä ainakin oma ryhtini ei ole ollut hyvä, ja toisen avustamana liikkumiseni on ollut heikohkoa ja huojuvaista. Eihän edellä mainittuja virheasentoja kestä monia vuosia ihmisen keho ilman, että keho alkaa rapistua. Yleensähän ihmisen keho on luotu kestämään ilman vammoista aiheutuvia virheasentoja.

Toisinaan tuntuu, että kremppoja tulee vuosi vuodelta lisää. On tietenkin tunnistettava, että kaikki kolotukset eivät liity CP-vammaan ja sen tuomaan aikaisempaan ikääntymisen. Tosin uskon, että vaikka itse vaiva ei olisi CP-vammaan liitännäinen, vaivan taustalla oleva tekijä on kuitenkin yhteydessä vammaisuuteen.

Halusin kirjoittaa tästä, koska toivon, että CP-vammaisten aikaisempi ikääntyminen saa enemmän tietoisuutta ja julkisuutta. Tällöin esimerkiksi terveydenhuollon henkilöstö osaisi paremmin ymmärtää CP-vammaisten kansalaisten oireilua. Ehkäpä jossain tulevaisuudessa olisi CP-vamma -problematiikkaan keskittynyt klinikka, josta saisi tietämystä ympäri maan ja maailman.

Jos palaan vielä maalisempiin asioihin, kohdallani kolotukset vaatii kipulääkkeiden syöntiä: Vuosien myötä lääkekaappini on laajentunut pikkukorista useampaan hyllyyn, ja särkylääke on aamuisin ensimmäinen tuttavuus. On kuitenkin muistettava, että kaikki tämä on vain elämää!

Santra

Kommentit

Hyvä Santra, ja lisätietoa aiheesta löytyy www.cp-portaali.fi, jossa muun muassa kooste aihetta käsittelevistä tutkimuksista.
Kiitos blogista!

Kommentointi on suljettu