Entä jos apuväline menee rikki?

Hyvää keskitalvea 2012!

Apuvälineet ovat tärkeitä meille, vammaisille henkilöille: Ilman niitä jokapäiväinen arkemme ei sujuisi ollenkaan. Esimerkiksi minä itse en pääsisi asunnostani ulos ilman sähköistä ovea, ja sähköpyörätuolillani voin kulkea itsenäisesti kaupungilla.

Entä jos jokin apuväline menee rikki tai siitä hajoaa osa? Kun apuvälineet yleensä kustannetaan meille joltakin yhteiskunnan taholta, apuväline on ikään kuin lainassa käyttäjällä. Maksaja omistavana tahona huolehtii luonnollisesti myös huollot ja korjaukset. Huollon aikana on mahdollisuus saada käyttöön esimerkiksi varasähköpyörätuoli.

Edellä mainittu on totta, mutta käytännössä se ei aina mene sillä tavalla: Jos sähköpyörätuolin rengas puhkeaa viikonlopun aikana, siinähän yrität manuaalilla pyörätuolilla pärjätä. Kun sähköpyörätuoli tekee stopin kesken lenkkeilyn, hätä on suuri miettien, miten pääsee kotiin.

Keskustellessani vieraiden henkilöiden kanssa käytän puhelaitetta, koska puheeni on epäselvää ja sitä on vaikea ymmärtää. Kun kirjoitan sanottavani puhelaitteeseeni, se mahdolistaa minun puhevammaisena hoitaa yksin asioita. Jos puhelaitteeni ei jostain syystä ole yhteistyöhaluinen eli se ei toimi, silloin otetaan käyttöön elekieli: Yritän jollakin tavalla saada itseni ymmärretyksi, vaikka en ole läheskään varma sen onnistumisesta.

Edellä mainittujen seikkojen valossa haluan tuoda esiin, miten apuvälineiden toimivuus vaikuttaa meidän, vammaisten henkilöiden, elämäämme. Kun asiaa tarkastellaan ei-vammaisten henkilöiden elämästä katsottuna, heillä ei ole samanlaisia ongelmia. Tosin pitää todeta, että kaikilla ihmisillä on omat vaikeutensa. Mutta tässä tarkoitan sitä, miten sidottua vammaisten elämä on apuvälineiden toimivuuteen.

Olen itse saanut kokea apuvälineiden toimimattomuutta jonkin verran: Sähköpyörätuolillani ajoin ympyrämuotoisia piruetteja kiviaittaa päin, vaikka ohjasin aivan suoraan tietä kohti. Silloin en tiennyt, itkeäkö vai nauraa. Ihmettelyä myös herätti, kun puhelaitteestani alkoi yhtäkkiä kuulua haukuntaa koiran äänellä. Aluksi ajattelinkin, että ääni tulee päästäni. Mutta kun myös kanssaihmiset kuulivat samaa haukuntaa, uskoin laitteeseeni tulleen vian.

Apuvälineiden teknisen toimivuuden ohella niiden toimintaan vaikuttaa tietenkin, missä tilanteessa apuvälineitä käytetään: Kun ulkona on reilusti pakkasta, puhelaite ei aina halua avittaa minua. Sähköpyörätuolillekaan ei ole hyväksi pakkassää, vaikka olosuhteiden pakosta sillä on ajettava silloinkin. Tosin lumisella sohjosäällä on myös vaikeuksia liikkua. Siis parempia kelejä odotellessa…

Santra

Kommentit

Kyllä,tekniset ja apuvälineet ovat tuikitärkeitä. Keittiössä yksistään kahvalliset juustohöylä,nokkamukit, turvainduktiotasot liedelle, jne ovat elämänkin edellytyksiä. Vessan suhteen turvavälineistö ovat sekä elämän ,että turvallisuuden välineitä jo selviytyä.Olet siis ihan oikeassa.

Kommentointi on suljettu