Henkilökohtainen avustaja

Edellisessä blogissani kerroin yleisesti avustajista. Nyt kohdistan ajatukseni erityisesti henkilökohtaisiin avustajiini, joita minulla on ollut vuodesta 1988 eli 25 vuotta. Sitä ennen kouluaikanani oli koulunkäyntiavustajia.

Kun kaikki lomasijaiset ym. luetaan mukaan, 25 vuoden aikana on ollut henkilökohtaisena avustajanani lähes 30 henkilöä (tarkkaa lukua en jaksa laskea :)). Osa on ollut pariinkin eri kertaan, jotkut ovat välillä työskennelleet muualla palaten takaisin.

Henkilökohtaisen avustajani työaika viikossa on vaihdellut vuosien myötä – minun oman tarpeeni mukaan. Tällä hetkellä se on 20 tuntia viikossa, koska olen itse osa-aikatyössä ja minulla on monia luottamustehtäviä. Kotikuntani on suhteellisen joustavasti myöntänyt tunteja aina, jos tilanteeni muuttuu.

Voin todeta, että olen pitänyt avustajani mukana kaikissa tilanteissa – niin ilon että surun tapahtumissa. En koe avustajani olevan ulkopuolinen henkilö esimerkiksi perhejuhlissamme. Tietenkin on toisinaan mukava viettää aikaa perheeni kanssa ilman avustajaakin.

Pitkään ajanjaksoon ja moneen avustajaan mahtuu monenmoista hetkeä. Varsinkin kun avustettavan ja avustajan suhde on tiivis, heidän välisensä kemia on tärkeässä roolissa. Myönnän, että toisinaan on riidelty, mutta puhumalla on aina päästy eteenpäin. Vain yhden työsuhteen olen joutunut irtisanomaan työntekijän alalle sopimattomuuden vuoksi. Tiiviin suhteen takia ei ole aina ollut helppoa ylläpitää työnantajan ja työntekijän roolia.

On mukava tavata entisiä avustajiani. Toisinaan pyydän jotakin entistä avustajaani tekemään jonkin avustuskeikan. Jonkun kanssa olen muiden asioiden tiimoilta tekemisissä. Joskus olen pohtinut, onnistuisiko 20 vuoden takaisen avustajan kanssa yhteistyö – en tiedä.

Sinulle lukija, joka tällä hetkellä mietit mahdollisuutta henkilökohtaiseen avustajaan, totean, että ota ihmeessä! Kun ajattelen itseäni ja omaa toimintamahdollisuuksia, ilman henkilökohtaisia avustajiani en olisi oikeastaan mitään. Tuskin kirjoittaisin tätä blogiani Papunettiin.

Nykyisin toimii Heta-liitto eli Henkilökohtaisten Avustajien Työnantajien Liitto. Sieltä saa neuvoja erilaisiin ongelmatilanteisiin, ja sen laatima työehtosopimus on tarkoitettu nimenomaan henkilökohtaisille avustajille. Heta-liiton jäsenyyden kautta on helpompi toimia työnantajana kuin silloin aikoinaan.

Santra