Hyvää alkanutta vuotta 2014!

Uusi vuosi - uudet kujeet ja kuluneen vuoden yhteenveto! Ainakin kohdallani on joka tammikuu sama juttu. Nimittäin Kelalle pitää toimittaa eläkkeensaajan asumistukea varten edellisen vuoden aikana kertyneet palkkatulot, joita saan tehdessäni osa-aikatyötä. Asumistukeen vaikuttaa myös mahdollinen vuokrankorotus.

Edellä mainittu juttu toisinaan huvittaa se, että edellisen vuoden palkkatulot vaikuttaa asumistukeen. Sillä ainakaan minulla ei tule laitettua säästöön töistäni tulevia palkkasummia siltä varalta, että seuraavana vuonna kyseisillä rahoilla maksaisin osan asuntoni vuokrasta. Toisaalta enhän voi alkuvuonnakaan tietää, paljonko tienaan kyseisenä vuonna. Siis minulla ei ole mitään tietoa palkkojen yhteissumasta, jonka perusteella asumistuen suuruus myönnetään.

Yhteiskunnassamme on paljon asioita luokiteltu. Aloin miettiä, voiko tätäkin jakoa luokitella. Esimerkiksi sellaiselle, joka saa eläkettä ja on myös palkkatulo, eläkkeensaajan asumistuki myönnettäisiin edeltä käsin tehdyn luokittelun mukaisesti: Jos palkkatulo on tietyn luokan sisällä, asumistuki olisi tietty summa. Jos kesken vuotta huomaa palkkatulojen olevan enemmän, eläkkeensaaja voisi pyytää laskemaan asumistukea.

Saattaa olla, että jonkin eläkkeensaajan kohdalla menee nykyisinkin ehdottamani ajatuksen mukaan – en tiedä. Haluan tässä ajaa takaa sitä, että asumistuen suuruus määräytyisi nykyhetken tulojen mukaan, eikä edellisen vuoden tuloihin perustuen. Silloin eläkkeensaaja saisi elää ajantasaisesti eikä hänen tarvitsisi pohtia ensi vuoden asumistukea, kun hänellä olisikin enemmälti palkkatuloja.