Ihan semisti normipäivä


Puhuvia hahmoja

Viime keskiviikkona 6.10. vietettiin puhevammaisten päivää. Kampin Narinkkatorilla esiteltiin puhetta korvaavia viestintäkeinoja, esimerkiksi puhelaitteita ja kuvakansioita. Päivän teema oli: mitä sanoisit, jos et voisi puhua?

Hyvä kysymys. Mitä sanoisin jos en voisi puhua?

Joku kirosana voisi olla hyvä.

Kirosana olisi taloudellinen. Sillä voisi kuitata sekä tunteet, että keskustelut. Kaveri kysyisi, että mitä kuuluu. Minä siihen, että "***ko tässä". Ja kun oikein sapettaisi, niin toistaisin tarpeeksi monta kertaa. Ystävä kertoisi hyvän jutun ja minä vastaisin, että "ei ***".

Joku pöllö heitto olisi hauska. Sellainen kuin ”normipäivä” tai ”ihan semisti”. Tai ehkä ”ihan semisti normipäivä”. Sehän käy joka paikkaan.

Jotta perheessä säilyisi järjestys, tarvitsisin hyvän komentosanan. Painava ”NYT” voisi toimia. Se korvaisi sellaiset lauseet, kuin ”nyt rauha!”, ”nyt mennään!”, ”nyt ei oo mitään hätää”.

Kuka-sana voisi olla myös hyvä, sillä meillä etsitään usein syyllistä. Joku on aina syönyt viimeiset keksit, sotkenut vessan ja kadottanut kännykän laturin.

Perheen pienimmälle sanoisin yhden sanan: ”kukkuu!

Varmasti tiedän, mitä en sanoisi. En sanoisi ”haluan vessaan”. En sanoisi ”haluan kahvia”, koska juon teetä. En sanoisi ”ei”, enkä ”kyllä”, koska ne voisin kertoa muutenkin.

Mitä sinä sanoisit, jos et voisi puhua?

Kommentit

Tää meni täällä nyt vähän sanattomaksi.

Aika monta "jooeikahvivessa" kuvaa laminoineena ja käytöä ohjanneena, eka sana, joka tulee mieleen sanoa kirjoittajalle on:

KIITOS!
Sanoisin: jotain millä pysäyttää, ihastuttaa, vihastuttaa, rakastaa, ärsyttää, hämmästyttää, ihmetyttää, kutsua, ilahduttaa, yllättää....perustarpeet: vessapissakakkajano ei kuulu näihin ja kyllä/ei vievät minulta vuoron vaikuttaa!
Hehee, "ihan semisti normipäivä" onkin aika toimiva, kun sillä voi pysäyttää, ihmetyttää ja yllättää. Ja kun tarpeeksi jauhaa, niin ärsyttää ja vihastuttaa.

Silloin haluaisin kyllä uudet sanat pikaseen. Muutenhan se olis vähän kuin vastaisi vieläkin joka asiaan, että "faijas oli" tai "todellakin!"

Ai niin, anonyymille sanoisin että :)
Valitettavasti en itse päässyt osallistumaan päivään, mutta kokemusta on monelaisista AAC-tavoista. pissakakkavessavesi- jurttujakin tarvitaan. Mutta ehdottomasti tarvitaan niitä yksilöllisiä KÄÄK-kuvia ja muita selkeitä huudahduksia, ihmetyksiä ja ilojen ilmaisuja. AAC-menetlemiä käyttävä lapsi tarvitsee mahdollisuuden kuvien, viestilaitteiden ja viittomien yms. käyttöä arjessa, juhlassa, tylsässä harjoittelussa ja vaikkapa kiusaamiskeinojen apuvälineenä. Nämä olisi saatava arjen tianteisiin ihan siinä missä puhekin kulkee lapsen mukana olkoon se sitten itse tuotettua puhetaitoisilla tai vain kuultua puhetaidottomilla.

Pahin vaihtoehto on se, ettei lapselle anneta mahdollisuutta käyttää eri AAC-menetelmiä. Tiedän lapsen jolta otettiin pois kuvavalikoimasta EI-kortti ja PAHAA- kortti, koska päiväkodissa ei lapsella ollut oikeus ilmaista näitä asioita!!!

Aika tuskaa voisi tulla jos vessakuva vietäisiin, mitenkäs itse ilmaisisitte asian jos ei saa käyttää sanoja, ei voi piirtää, ei voi näyttää käsin tai keholla muutenkaan. Voisi vain osoittaan kuvia vaikkapa ruokalistasta. Heh, voisi olla melkoista tuskaa tuo kommunikointi, vatsatuskasta puhumattakaan...


Mutta asiaan: kirjoitus ON MAHTAVA, juuri tälläistä herättelyä tarvitaan ja vielä kun uskallettaisiin/ehdittäisiin/ ideoitaisiin ne kivat lauseet ja kuvat tuonne Papunetin sivuille muillekin nähtäväksi ja käytettäväksi. Ottaako joku haasteen vastaan? Jään odottamaan innolla, ja ehkä innostun itsekin muokkaamaan jonkun esimerkin.

Terveisin Hannele Parviainen Espoosta ( vilkutukset tutuille, kommunikoidaan kun tavataan)

P.S. miten tuo profiili luodaan? Nyt tulee nimettömänä kun kone kyselee kaikkea outoa.
Jos kirjaudut jollekin profiili-valikossa olevalle tilille (itselläni on esim. Google-tili), kirjautumisnimesi tulee automaattisesti kommentin alkuun.
terveisin Maija Ylätupa Papunetistä
Hannele, kiitos kommentista. Täyttä asiaa! Lupaan kirjoittaa blogitekstin vielä niistä vessaviesteistäkin.
yhdyn anomyymiin kiitosten kuoroon. Eikylläjoo

Kommentointi on suljettu