Järjestötoiminnasta voimaa

Lyhyen, sateisen kesän jälkeen syksyä kohti mentäessä alkaa pikkuhiljaa miettiä järjestötoimintaa. Ehkäpä veren perintönä olen saanut sen, että minulla on halu toimia järjestössä ja edistää asioita.

Lähes poikkeuksetta ne järjestöt, joihin kuulun ja joista osassa toimin aktiivisesti, lukeutuvat vammaisjärjestöihin tai vastaaviin organisaatioihin. Joskus mietin syytä, miksi liityn vammaisjärjestöön. Siksikö, koska olen vammainen?

Edellä mainittuun kysymykseen vastatessani kyllä tulee mieleeni liuta syitä, miksi vammaisena haluan olla mukana vammaisjärjestön toiminnassa: Siellä saan vertaistukea, voin toimia ryhmässä ja harrastaa erilaista toimintaa. Lisäksi minulla on oikeus järjestön edustajilta neuvoa ja tukea mieltäni askarruttaviin asioihin.

Jos noita syitä pohtii laajemmin yhteiskunnan tasolla, pitää todeta, että vammaisten henkilöiden asema yhteiskunnassamme ilman vammaisjärjestöjä olisi aika heikko: Uskoakseni vammaisjärjestöjen kannanotot ovat vaikuttaneet myönteisellä tavalla muun muassa lainsäädäntöön. Lakien kautta siten on vaikutusta myös yksittäisen vammaisen henkilön elämään.

Vammaisjärjestöjen kansainvälinen yhteistyö tuo meitä lähemmäksi muiden maiden vammaisten kansalaisten kanssa. On kiinnostavaa lukea vammaisjärjestöjen lehdissä esimerkiksi siitä, millaista on vammaisten henkilöiden elämä kehitysmaissa. Artikkelin luettuani voin vain ihailla suomalaisia elinoloja.

Tässä olen luetellut syitä vammaisjärjestöihin kuulumiseen. Pohtimisen arvoista olisi myös se, miksi vammaisjärjestöjä on niin paljon ja monenlaisia. Vastauksena voisi olla, että onhan niin monenlaista vammaisuutta. Tosin onhan Suomi järjestöjen luvattu maa. Toisaalta voisiko olla järjestöillä enemmän valtaa vaikuttaa, jos yhteiskunnassamme olisi muutama iso järjestö eikä järjestökenttä olisi niin pirstaleinen kuin nyt?

Palatakseni alkuun haluun toimia järjestöissä voinen tässä miettiä, entäs jos kiinnostukseni olisi kohdistunut muuhun kuin vammaisjärjestöissä. Ainakaan nyt en löydä vastaavaa, joka olisi voinut antaa yhtä paljon minulle. Tosin pitää tunnustaa, että aktiivinen järjestötyössä joutuu antamaan omaa panostaan runsaasti. Mutta kaikenlainen toiminta sekä antaa että vaatii toimijaltaan!

Santra