Juhlavuosi lopuillaan

Kohta loppuu Suomen juhlavuosi ja samalla myös oma juhlavuoteni puolivuosisadan täyttyessä. Ensimmäisestä olen lähes helpottunut, koska kaikkialla Suomi 100 -teema alkaa tökkiä minua.

Henkilökohtaisesti odotin, että Suomen juhlavuonna yhteiskunnassamme olisi tehty konkreettisia parannuksia kansalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Mutta mielestäni juhlahumu on sujunut juhlinnan ja hyvien puheiden merkeissä. Jos on ollut jotain käytännön asiaa, se on ollut yleensä jotain kielteistä, esimerkiksi hallituksen säästöt.

Puolentoista vuoden ajan Suomessa on ollut voimassa YK:n vammaissopimus. Ainakaan minä en ole huomannut vammaisten kansalaisten elinolojen paranevan tänä aikana. Tosin itsekin pitää todeta, että tuo aika kehityskaaressa on liian lyhyt. Voinen toivoa, että ne vammaiset suomalaiset, jotka elävät täällä Suomen juhliessa 200 vuotta, pystyvät toteamaan elämänsä olevan paljon paremmin kuin nyt.

Juhlan jälkeen tulee arki, ja jos olen oikein ymmärtänyt, yhteiskuntamme talous on kehittymään päin. Ehkä arkisena vuonna kehitys saattaa näkyä paremmin kuin kuluvana juhlavuonna myös kansalaisten elämässä. Samalla paranee mahdollisesti vammaisten henkilöiden asema ja saavutetaan tasavertainen kansalaisuus muiden suomalaisten kanssa. Sitä odotellessa!

Hyvää Joulua ja Toivorikasta Uutta Vuotta!

Satu