Kuka saa olla taiteilija?

Tapahtui eräänä keväänä eräässä suomalaisessa peruskoulussa.

Koulussa järjestettiin kaikille avoin Talent-kilpailu. Nuori kehitysvammainen tyttö kertoi silmät innosta palaen, kuinka hän haluaa osallistua. Näytti parhaita 'muuvejaan'.

Koulusta tuli viesti. Kohteliaasti muotoiltu pyyntö, että tyttö puhuttaisiin pois Talenttiin osallistumisesta. Vaarana oli yläluokkalaisten pilkka, joka olisi lähes taattua.

Kotoa ilmoitettiin, että tyttö saa osallistua, jos haluaa. Ja tyttöhän halusi. Mutta koulu teki käännytystyön itse ja tyttö ei osallistunut. 

Tarinassa jäi korpeamaan 3 asiaa:

1)  koulun yläluokkalaisten kykyä empatiaan aliarvioidaan

2)  KiVa kouluverkkoon kuuluva koulu ei halua ennaltaehkäistä kiusaamista asennetyöllä. Kriisit hoidetaan jälkikäteen KiVa-metodeilla.

3)  Taide kuuluu kaikille. Aivan kaikille. Sen sopivuudesta, hyvästä mausta, taiteellisesta panoksesta tai vaikka hinnasta voidaan keskustella. Mutta silti taide kuuluu kaikille. Sitä saa luoda ja siitä saa nauttia aivan kaikki.

Vaikka koulun asenne vihastutti, ymmärrän myös koulun raadollisen tilanteen. Jos ottaa huomioon kaiken sen juustohöyläsäästämisen ja resurssien leikkaamisen, jäljelle jääneille opetuksen ammattilaisille on jäänyt maallikon näkökulmasta käsittämätön määrä äärimmäisen tärkeää työtä. Luokat pullistelevat, tarvikkeista on pulaa, lisäapua saa usein vasta kun voi todistaa kriisin jo puhjenneen. En tiedä jaksaisinko itsekään kaiken vähyyden keskellä vielä pohtia miten kouluun integroidut erityslapset olisivat opetustilanteen ulkopuolella vähemmän erityisiä, enemmän osa koulun oppilaskuntaa sen täysmääräisinä, arvokkaina jäseninä. Sen työn pitäisi olla pitkäjänteistä, jatkuvaa, suunnitelmallista ja kyllä, siihen luultavasti menisi ajan lisäksi myös rahaa. Ja eihän se käy päinsä. Kun pitää säästää. 

Kommentit

Eipä tuo kovin kummoista integrointia ole, jos kehitysvammaisten oletetaan opiskelevan samassa koulussa, mutta pysyvän muuten poissa silmistä - oman etunsa nimissä.
Itse olen oppinut tässä viimeisen vuoden aikana että KiVa on vain sana joka ei kuulu kaikille. Mä ymmärrän sun tuskan. Lähikoulu toi kaikki samaan kouluun, mutta ei päteviä opettajia, eikä edes halua selviytyä tilanteesta.

Kirjoittajan Maija (ja Johanna-äiti) kuva
Koulun tahtotilan on kyllä a ja o. KiVa on mielestäni hyvä tapa reagoida, mutta niin paljon voisi tehdä etukäteen, ettei KiVaa tarvittaisi. Mutta kuten sanottu, se vaatii suunnittelua ja viitseliäisyyttä. Aikaa ja ajattelua.
Kuulin juuri toisesta koulusta pk-seudulla, jossa opettajat, oppilaa ja vanhemmat on 'koulutettu' erilaisten oppilaiden mukanaoloon ja tarpeen mukaan kerrotaan mihin kukakin eriltyislapsista pystyy ja ei pysty. Kaikki ovat mukana kaikessa koulun toiminnassa. Hyviäkin esimerkkejä löytyy onneksi!
Turhaan ymmärrät koulua. Ei tuollaista voi hyväksyä. Ei resursseilla voi tuota millään perustella! Joko show on kaikille avoin tai sitten ei.
Aivan käsittämätöntä!!! Ei tulisi tapahtumaan koulussa, jossa työskentelen, meillä on aivan päinvastainen meninki, juuri tuollaisissa tilanteissa kannustetaan heitä, jotka ovat lavalle uskaltautuneet.
Poikani alakoulussa oli vaikeasti kehitysvammaisten lasten luokkia. Samat joulu- ja kevätjuhlat, samat teemaillat esiintymisineen juhlittiin koko koulun kanssa yhdessä. En koskaan huomannut, että lapset olisivat reagoineet negatiivisesti kehitysvammaisten luokkien esiintymisiin. Päinvastoin, ilo ja raikuvat aploodit nousivat kattoon noita esityksiä katsellessa.
Meidän koulussa sama juttu. Kehitysvammaisten luokkien esitykset ovat meillä niitä parhaita. Lapset tykkäävät ja opettajat tippa linssissä katsovat. Kyllä on koulussa vika, jos erilaiset oppilaat halutaan piilottaa johonkin... Ääntä kuuluville, tuo ei ole ollenkaan tavanomaista toimintaa kouluille.
Kevät- ja joulujuhlissa on kaikki mukana esiintymässä. Tämän vuoden talent oli poikkeus, mutta sitä hehkutetiin koulussa oppilaiden kesken ja oli siitäkin syystä tuplasti tiukka paikka tytölle.
Tässä taisi olla kyse opettajan ongelmasta, ei kenenkään muun. Surullista, typerää. Toivottavasti innokas taiteilija saa päästää itsensä irti pian jossain muulla areenalla ja monta kertaa!
Keskustelu tahtoo yleensä aina kääntyä suuntaan joka syyllistää jonkin epämääisen möhkäleen nimeltä koulu.Oletuksen pitäisi kuitenkiin olla se .että koulun aloittaessaan lapsi on saanut kotoa empaattisuuden kyvyn Opettajan osuus on (oli) osata asiansa ja parhaalla mahdollisella tavalla välittää se oppilaalle.


Nykyajan opettajakunta on suurelta osalta soveltumatonta kouluihin. He eivät osaa luoda järjestystä. Järjestys pitää ensin luoda, jotta sitä pystytään ylläpitämään. Nykyään kouluihin ei ole luotu järjestystä, jota ylläpitää. Sitten itketään vielä voimankäyttöoikeuksia lisää...huh huh! Johan se nähtiin tuossa
Alppilan tapauksessa, jossa opettaja provosoi tilanteen ja leimasi ystäväänsä puolustamaan tulleen nuoren häiriköksi julkisuudessa, kun jäi kiinni epäeettisestä toiminnastaan ja sai potkut, jotka myöhemmin muuttuivat varoitukseksi. Onneksi sentään fiksujakin löytyi, ettei aivan sormien läpi katsottu noin ala-arvoista käyttäytymistä opettajalta.

On aika surullista jos nykynuoria pidetään vielä 2000 luvulla umpiossa ja kaikki vähänkään erilainen pyritään piilottamaan. Kyllä nuoret osaavat käsitellä erilaisuutta jos he kohtaavat erilaisuutta monimuotoisesti osana normaalia arkea. Yleensä aikuiset tuovat tietoisesti tai tiedostamattaan ennakkoasenteet lasten ja nuorten mieliin, nimenomaan toimimalla näin kuin tässä esimerkissä.

Ei kiusattuja pidä siirtää pois tai heidän elämää rajoittaa. Kiusaajien elämää pitäisi rajoittaa ja heidät pitäisi siirtää pois jos heidän toimintansa aiheuttaa vaaraa muiden psyykkiselle tai fyysiselle turvallisuudelle. Lapsilla on oppivelvollisuus ja vanhemmilla velvollisuus järjestää lapsen koulunkäynti vaikka sitten yksityisopetuksena, jos ovat laiminlyöneet lapsen kasvatuksen toimia ryhmässä.
Aikoinaan päiväkodissamme oli integroituna pari kehitysvammaista. Olivat kaikessa mukana. Huomasin, että lapset suhtautuvat heihin kuten aikuiset suhtautuivat. Ei mitää ongelmia tai kiusaamista.
Juurikin opettajien ennakkosensuuri ja oman myötähäpeän ennaltaehkäisy ovat näitä asenneilmastoa häpäisyyn ruokkivia tekijöitä. Nyt olisi opettajien kuulunut olla rohkeita ja syödä rokka. Rohkeus ruokkii rohkeutta, pelko pelkoa, häpeä häpeää.
Kiitos, että toit asian julkisuuteen. Itselläni on kehitysvammainen tytär ja asia kosketti syvästi.
Olisi hauska tietää, että onko tässä kyse tietyn opettajan ennakko asenteesta vaiko koko opettajakunnan. Mielestäni pitäisi julkaista juuri sen henkilön nimi, joka on vanhemmille sen viestin laittanut.
Ihmiset ovat idiootteja.
lapseni koulussa oli hiljattain talent-kilpailu. olin itsekin katsomassa sitä. erityisluokan tyttö lauloi siellä ja sai tuomaristonkin liikuttumaan. Kukaan ei naureskellut. päin vastoin kuului kommenttia että se oli niin hyvä laulamaan...ikävää että noin on teillä tapahtunut. uskoisin, että oppilaat olisivat olleet fiksumpia kuin nyt koulun henkilökunta.
ymmärrän myös koulun kannan että ehkäistään koulukiusaamista sitä en sano että tuollainen olisi oikea tapa mutta kyllä täällä olisi sitten kirjoitettu että kyllä sitä kiusataan kun annetaan osallistua. opettajat ovat kuitenkin aika voimattomia kiusaamiseen ja kyllä lapset/nuoret osaavat olla julmia
Miksi pitää laittaa vammaisia ns.normaaliin kouluun?
Itse esiintyjänä en voi todellakaan hyväksyä tuollaista asennetta, olen myös nähnyt kehitysvammaisten esiintyvän ja en voi sanoin kuvailla sitä intoa mitä heidän esityksissään on. Se éttä koulu kohtelee kehitysvammaista oppilasta tuolla tavalla on mielestäni ilmiselvää syrjintää vaikka häntä vain "pyydettiin olla osallistumatta".
Koululta pitäisi tästä asiasta saada julkinen kannanotto, jos kerran näin yksityisesti kehtaa, viitsii kieltää kehitysvammaisen tytön palavan innon esiintymiseen. Mielestäni kyseessä on tietynlainen rasismi, joka kohdistuu kehitysvammaiseen.
Oma sokea poikani on integroituna omassa lähikoulussaan jossa toimii ala- ja yläkoulu. Meillä ei ole koskaan ollut mitään ongelmaa. Poika soittaa koulun bädissä ja esiintyy joulujuhlan näytelmissä. Avoimien ovien pävinä hän esittelee omia apuvälineitään, siihen pisteelle on yleensä jopa tunkua.
Välitunneilla on ilman avustajaa ja jos joskus eksyy koulun tiloissa joku oppilas toimittaa oikeaan paikkaa.
Äitinä en voi kuin kiittää rehtoria ja opettajia avoimesta ja oikeasta asenteesta. Avoimina olemme olleet itsekkin. Lapset ja nuoret ovat pääsäntöisesti niin fiksuja, että ymmärtävät asoiden oikean laidan kunhan sen vain heille kertoo. Toisaalta voimmeko kasvattaa lapsemme pumpulissa tulevaa kovaa aikusten maailmaa varten?
Sori nyt vaan kaikille hurskastelijoille, olin itse yläaste ikäisenä lyhyt ja kiusaamiseni erään koulun teatteriesityksen jälkeen lähti täysin käsistä. Nimillä kutsumista, morkkaamista, tönimistä, perään huutelua ja varsin ilkeitä kommentteja ylä-asteen pojilta ja muutamalta "kovalta" tytöltä kesti aina teatterista valmistumiseen saakka. Julmimman muistan vielä: Kuka tollasen kääpiön poikaystävä haluais olla. Kommentit satuttivat ja satuttavat vieläkin, 20 vuotta myöhemmin. Rukoilin aikanaan joka ilta että voisin mennä ajassa taakse päin ja olla ilmottautumatta mukaan teatteriin. Kadun sitä edelleen vaikka tiedän että kiusaaminen ei ollut omaa vikaani. Olisin toivonut että minua olisi joku estänyt esiintymästä. Emme koskaan tule pystymään ehkäisemään koulukiusausta. Opettajia ei riitä eivätkä he jaksa, ei resursseja ja kun lapset nyt vaan ovat julmia toisilleen. Voin vain kuvitella kuinka paljon kuraa tuo kehitysvammainen tyttö niskaansa olisi saanut. Onneksi joku esti häntä esiintymästä. Pääsee tyttö helpommalla eikä tarvitse iltaisin itsemurhaa hautoa ettei tarvitsisi mennä aamulla kouluun.
Entä, jos yläkoululaiset olisivat nauraneet tytölle? Sitten syytettäisiin koulua, kun ei ole Kiva-toiminnasta huolimatta saanut lapsille opetettua empatiakykyä. Koulua on niin helppo syyttää. Tuskinpa kukaan on ryhtynyt opettajaksi, jotta voisi kiusata ja Varmaan on ollut ihan perusteltu syy kieltää esiintyminen. Voimia tämän koulun opettajille, sillä tuskinpa voitte koskaan tulla julkisesti esittämään kantaanne tähän asiaan.
Luin juuri iltapäivälehden nettiversion ja saman tien tänne sivustolle katsomaan.
Nosti kyllä niskakarvat pystyyn, että aletaan aliarvioimaan kuka pärjää ja kuka ei ennakkoon. Itse olen lähtenyt siitä, että kaikki on tasa-arvoisia ja annetaan mahdollisuudet yrittää. Myöskin on unohtunut suuresti, että huipputiedemiehet ovat olleet myös omalta osalta erilaisia kuin normi ihmiset ja on voitu erilaisuuden osoittavan suurta lahjakkuutta vrt. esim. Albert Einstein. Luomme vain harhakuvitelmia, esim. joku voisi kiusata (=sairas mielikuvitus). Mutta, miltä tuntuu itse pienestä halukkaasta yrittäjästä ja katkaistaan heti alkumetrillä siivet. On se nuorta aliarvioimatta (kehitysasteesta riippumatta), niin kannustus, luovuus ja yrittelijäisyys, nämä antavat pontta elämälle eteen päin ja omatoimiseen elämiseen. Kuten J. Harkimo totesi kuukauden sisällä, lukihäiriö on ja myös kirjoittaneella, niin pitkälle on päästy, molemmat! Johtoveto, normaalit ns. keskivertoja.
koulullekin varmasti vaikea tilanne. itsekin olen koulut käynyt ja yläkouluikäisenä erilaisuus ei ole hyväksyttävää, yläkoululaisten silmissä. koulu varmasti tahtoi vain tytön parasta, ja sitä ettei häntä kiusata. olisit varmasti tehnyt blogikirjoituksen siitäkin, kun tyttösi olisi lavalle astunut ja joutunut pilkan kohteeksi (kuvitteellinen tilanne).
Nimimerkki Anonymos: Oliko tuo kommentti provo vai oletko tyhmä?
Meidän koulun down-poika esitti yksin kevätjuhlassa Elviksen biisin joka tuli taustalta ja poika rokkasi ja lauloi mikkiin siinä samalla. Koko koulu taputti koko biisin ajan ja tunnelma oli mahtava!
Tästä on jo vuosia, mutta elävästi muistan sen lämmön joka hänen esityksestään välittyi.
Muutama vuosi sitten omassa yläkoulussamme oli vastaavanlainen Talent-kisa. Eräs koulumme oppilas, lievästi kehitysvammainen, esitti talentissa tanssia. KUKAAN ei nauranut, vaan esiintyjä sai raikuvat ja asiaan kuuluvat aplodit. Muita oppilaita ei ollut mitenkään valmistettu etukäteen varoittelemalla tai hyssyttelemällä, vaan nuoret osasivat ihan itse käyttäytyä hienosti. Nuoriin voi myös luottaa, ei aina pidä epäillä.
Voi pyhä yksinkertaisuus ! Mistähän muinaisuudesta kyseisen koulun opettajakunta
Oikein on? Ilman muuta pitäisi (pitää!) tytön saada esiintyä siinä kuin kuka tahansa.
Aikoinaan kun oma poikani kävi koulua, niin sanottiin että vammaiset voivat huonosti esim.normaaliluokassa kun heidän täytyy kilpailla n.s. Terveiden kanssa ja pettyä kun ovat huonompia kuin ne terveet.Ei pitänyt paikkaansa sekään.
Poikani ei edes osannut verrata itseään muihin. Hänelle toisten seura oli se tärkein
asia.Onneksi on tullut lakimuutoksia sen jälkeen, vaan tulisi vielä ne asennemuutokset kaikkiin kouluihin, rahaa pitää saada intergraatiokursseihin.
Tsemppiä tytölle jatkossakin, toivottavasti pääsee tavoitteeseensa.
En ala kirjoittamaan pitkää tarinaa, tämän sanon ja sano sinä tytölle: Kaikkein vahvimpia sorretaan, syrjitään....mutta mitä enemmän tätä tapahtuu se kasvattaa sisäistä voimaa ja pääsee vihdoin kukoistamaan henkisesti. En myöskään lukenut toisten kommentteja tai tiedä ymmärtääkö tyttö itse syytä opettajien selityksiin, mutta sano että olet niin erikoinen että sinua vältettiin osallistumaan, tarkoitan tällä positiivista erikoisuutta.
http://www.youtube.com/watch?v=0BsLd4Y060Q
Hyvä "4 lapsen yh" !
Juuri sinunlaistesi yhäitien takia kouluissamme on vaikeaa. Kaikki syyt vain kouluille ja opettajille! Kodit ovat aina oikeassa ja koulussa huonot opettajat. Mutta Johanna-äidille sympatiat, koulu menetteli todella typerästi. Hienoa, että kirjoitit blogiisi siitä!
Realistille: Taidat tehdä aikamoisen loogisen kuperkeikan. Et hyväksy muiden kantoja, koska he "eivät tunne asioita edes puoliksi". Saman tiedon varassa esität kuitenkin itse vahvan kannaoton. Typerän sellaisen. Se on fakta.
Rasismista kouhottajille voin kertoa, ettei kehitysvamma ole rotu (=race). Kehitysvammaisen SYRJIMINEN tällä tavoin taas tuntuu ikävältä. Aikanaan koulussa jossa olin, kiusattiin hyvin raa'asti jos poikkesit vähänkin joukosta. En tiedä mitä olisi tapahtunut, jos siellä olisi ollut myös kehitysvammaisia joukossa. Kenties se olisi voinut tehdä ilmapiiristä paremman? Kukapa tietää. Toivoisin aikojen ja tapojen muutosta, kaikilla pienillä lapsilla kouluissaan pitäisi olla hyvä olla ja kivaa muiden mukana.. huokaan tämmöisiä juttuja nähdessäni vain että voih, eikö vieläkään.. Koulun ja opettajan todellakin pitäis tehdä suuri suunnanmuutos asenteissa.
Toi on selva civil rights rikkomus koska kaikki ihmiset on tasavertaisi riippumatta ihonvarista tai muista ominaisuuksista. Nain Jenkeista katsottuna ihmisoikeuksien rikkominen on iso asia, ko tapaus olisi varmasti televisiossa ja koulu sen johto olisi vakavissa vaikeuksissa. Toivottavasti Suomi ottaa mallia USA ihmisoikeuksista.
Sannalle, joka katuu teatteriaan:
Minun ei tarvinnut kuin aloittaa koulu ja siitä se kiusaaminen sitten lähti. Lukion ekan luokan jälkeen menin raksalle kesäduuniin. Kouluun palattuani kuittailu alkoi ja loppui heti ekana päivänä. Olin näet päättänyt, etten kuuntele sitä enää ja nostin pääpukarin naulakkoon roikkumaan. On nimittäin kiusaamisen lopettaminen omissa käsissä. Jos lopettaminen ei onnistu, pitää hommata jotain erikoista. Minulle se oli lukeminen, lisäksi minulla oli muutama hyvä ystävä tukena. Käsittele tuo asia vaikka terapiassa, sillä muuten se syö sinua vielä kuolinvuoteellasikin.
Jenkkien ihmisoikeuksiin en nyt viitsi puuttua, tulevat vielä Rauhantekijän kanssa oven taakse. ;-)
Harmittaa todella teidän puolesta, todella paljon. Pienen tytön isänä pistää suututtamaankin. Tytölle terveisiä, että hänen esityksilleen on kyllä maailmassa tilaa eikä pidä luovuttaa toisten tökeryyden takia!
Meillä samanlaisia kokemuksia siitä, että koulu päätti asiasta kehitysvammaisen puolesta. Erityiskoulussa opiskellut tyttäreni oli innolla menossa vierailemaan ns. normaaliin kouluun, jossa tietyllä tunnilla käsiteltiin kehitysvammaisuutta. Mukana ja turvana olisi ollut tätä normaalia koulua käyvä tuttu opiskelijatyttö. Oma tyttäremme odotti tätä vierailua kovasti ja oli kotona valmistautunut kertomaan elämästään, harrastuksistaan ym. ja ottamaan mukaan joitain valokuviakin. Kun kaikki oli sovittuna, koulu kielsikin tytärtämme menemästä paikalle. Syyksi ilmoitettiin, että hän saattasi "kärsiä" huomion kohteena olemisesta. Sitähän hän juuri rakasti: että joku huomaa hänetkin ja hänestä ollaan kiinnostuneita. On niin paljon tilanteita, joissa kukaan ei edes huomaa häntä, ei puhu hänelle, hän on vain ilmaa. Pettymys oli suuri, kun sovittu vierailu sitten peruttiin. Tyttöä ja meitä asia harmittaa vieläkin.

Onneksi on tullut muita estradeja, joissa on voinut olla ihan omana itsenään esillä, kehitysvammaisenakin...
TUKEDUKTAA KAIKKI...KUTEN OKSAKOSKEN KOULULLA.
ALOITIN KOULUNI 1956 JA VIELÄKIN NYT VANHANA VOIN PAHOIN.
onkohan kirjoittajan tytär joutunut/päässyt nk. "normaalikouluun"
kunnan harjoittaman säästöpolitiikan ansiosta?
tuntevatkohan ko. koulun opettajat niin hyvin yläkouluikäiset oppilaansa, että osasivat jo ennakolta suhtautua kirjoittajan tyttäreen suojelevasti ja estää hänen osallistumisensa vain ja ainoastaan siksi, etteivät koulun oppilaat olisi mitenkään osanneet suhtautua kehitysvammaisen lapsen esiintymiseen vaan pieni taiteilija olisi joutunut kamalan kohtelun (lue; kiusaamisen) uhriksi vain siksi,
etteivät oppilaat ole tottuneet toimimaan kehitysvammaisten kanssa?
Tuliko kukaan ajatelleeksi, että opettaja/-t saattoivat tehdä taiteilijalle palveluksen ja mahdollisesti siirtää taiteilijan esiintuloa - asialle kypsään ympäristöön?
Ja tuo "4lapsen yhäiti" vaimikäsenimerkkinytolikaan;
kaltaisesi mielipiteineen ovat niin pihalla tosielämästä!
Puhumattakaan ohjaajien tuntien supistamisesta. Kunnat säästää väärästä päästä, ohjaajista on apua koko luokkaa ajatellen, loppupeleissä kaikki hyötyy.
Kyllä tässä vanhemman ego pitää säilyä ehjänä ja kehitysvammaisen tyttären pitää päästä esiintymään koska tasa-arvo ja kaikki muut hienot korulauseet.

Ei ketään oikeasti kiinnosta se miten paljon "empatiakykyä" peruskoululaisilta mahtaa löytyä kun lievästi erilainen henkilö astelee lavalle. Parempi traumatisoida ja luoda pari psyykkistä ongelmaa jotka muistuttavat tapahtuneesta tulevaisuudessakin. Ainakin äitillä on nyt parempi mieli kun sai esiintyä.

Jes, hyvä. Juuri näin. Ylävitoset ja seisovat aploodit.
Koulu teki toki ajattelmattomasti, mutta katsokaa peiliin. Opettajilla on rajalliset resurssit puuttua asiaan, jos kotikasvatus on mennyt pieleen!!!
Ei toi 4 lapsen yh nyt ihan pihalla ole, hänhän peräänkuuluttaa kodin kasvatusvastuuta. Lisäksi hän toivoo, ettei erilaisuutta piilotettaisi. Mistä kohtaa hän siis menee ulos?
Perkku taas ei tainnut lukea juttua, tyttöhän ei esiintynyt, vaikka "lupa" taisi tullakin.
Kyseessä on ollut siis koulun Talent-kilpailu. Ei kevätjuhla tai mikään muukaan yhteinen tapahtuma, jossa tietysti kaikkien halukkaiden (ja joskus niiden vastahakoistenkin) oppilaiden pitääkin päästä lavalle, useimmiten luokittain omalla vuorollaan.

Tämä kyseinen tapahtuma oli kuitenkin kykykilpailu, jossa tarkotuksena on esitellä jotain kykyä, ja laittaa myös esitykset järjestykseen, vähintäänkin valita siis voittaja, sehän kilpailun tarkoitus yleensä on. Tällöin kaikki halukkaat, vaikkapa 200 oppilasta, ei missään nimessä voi osallistua, vaan esim. jokaiselta luokalta valitaan 1-2 esitystä mukaan, muutenhan koululla istuttaisiin koko ilta.

Voisin kuvitella että yksi syy esityksen eväämiseen on voinutkin olla ihan silkka ajanpuute, vaikka viesti on kotona voitukin tulkita syrjiväksi. Kysyiköhän äiti kuinka moneen muuhun kotiin oltiin yhteydessä ja pyydettiin harkitsemaan osallistumista?

Kiusamisnäkökohdankin ymmärrän. Olen itse yläkoulun opettaja, ja tiedän kuinka julmia oppilaat osaavat olla. Suurin osa tietysti osaa käyttäytyä, mutta aina löytyy se kourallinen, joka saa halutessaan ammattiesiintyjänkin huutelullaan kyyneliin. Nähty on tämäkin. Ehkä koululta on siis haluttu suojata tyttöä, ehkä jotain kommentointia on jo kuultukin. Oikeinhan tämä ei tietenkään ole, mutta kyllä yksittäinen koulu/opettaja on aika kädetön nykymenon edessä. Valitettavasti.
Minun mielestäni koulu ei halunnut tytön vetäytyvän siksi, että hän on kehitysvammainen, vaan siksi, koska koulu haluaa suojella ketä tahansa oppilasta kiusaamiselta. Toki tässä tapauksessa yritys näkyi ehkä väärällä tavalla.
Ymmärrän vanhempien närkästyksen asiasta...mutta....mutta. Kolmen lapsen isänä ja neljän lapsen vaarina olisin kuitenkin sitä mieltä, että opettajat tuntevat kuitenkin oppilaansa ja tietävät kuinka ne käyttäytyvät, joka todennäköisesti olisi aiheuttanut suurempaa mielipahaa.
Ohhoh! Olen jo lukiossa enkä tuollaista ole kokenut mutta kun kerroin koulukavereille että "lähden koulusta aikaisin kun menen psykiatrille" niin haukuttiin hulluksi. Sairastan Aspergeria ja kun lähetin kaverille vihaisen viestin tajuamatta seurauksia,minut leimattiin koulusurmaajaksi vaikken pysty satuttamaan ketään. Voimia!
4lapsen yh "opettajakunta on suurelta osalta soveltumatonta kouluihin. He eivät osaa luoda järjestystä. Järjestys pitää ensin luoda, jotta sitä pystytään ylläpitämään" - ja ei oo pihalla???
Oppilasaines on vuosi vuodelta sekopäisempää sakkia, joille on jo kotona opetettu ettei sulla oo mitään velvollisuuksia, pelkkiä oikeuksia ja kyl mutsi/faija on niin sun frendi et me haastetaan ne opet rosikseen jos ne yrittää pistää sua järjestykseen... Ja näitä tapauksia on PALJON!!! Kotoa nää hommat lähtee, myös se suvaitsevaisuuskasvatus, jolla nää mutsi/faija-frendit opettaa jälkikasvuaan ymmärtämään myös erilaisia (mm. kehitysvammaisia) kanssakoululaisia ja heidän talenttiaan.
Ihan turha siinä on vikistä opettajien järjestyksenpitopuutteista!!!
4lapsen yh - vielä kerran "Kiusaajien elämää pitäisi rajoittaa ja heidät pitäisi siirtää pois jos heidän toimintansa aiheuttaa vaaraa muiden psyykkiselle tai fyysiselle turvallisuudelle." eikö tämä ole syrjintää?
opettajien pitää loputtomasti ymmärtää niiden kiusaajienkin erilaisuutta - niin se vaan on vaikka se sopii kaikilla tavoin normaalia järjenjuoksua vastaan!

Kommentointi on suljettu