Kuntauudistus ja palvelut

Hyvää alkanutta vuotta 2013!

Uusi vuosi ja uudet kujeet. Näin vuoden alussa osa ihmisistä tekee uudenvuodenlupauksia. Itse en harrasta sellaista. Joskus tulee pohdittua, millaisia tapahtumia oli menneellä vuodella ja mitä alkanut vuosi tuo tullessaan. Ensimmäiseen kysymykseen saan varmasti oikean vastauksen, mutta vastaaminen jälkimäiseen kysymykseen lienee turhaa. Sillä meistä kukaan ei tiedä, mitä tulevaisuudessamme tapahtuu.

Olen kiinnostuksella seurannut valtakunnan tasolla käytyä keskustelua kuntauudistuksesta: Montako kuntaa loppujen lopuksi tulee olemaan, sitä nyt kiivaasti pohditaan. Ainakaan lähiaikoina kotikuntani ei ole liittymässä isompaan kuntakokonaisuuteen, joten kuntaliitosajattelu ei tällä hetkellä koske minua.

Kuten olen maininnut aikaisemmissa blogeissani asun palvelutalossa Kuopiossa, joka ei ole kotikuntani. Muutama vuosi sitten suunnittelin muuttoa muutaman kymmenen metrin päähän rakennettuun taloon, jossa olisi ollut yksityishenkilöltä vuokrattu kaksio. Talomme edustajien kanssa mietimme jo, miten avustus toimisi: Nykyisen avustuksen ohella avustustiimissä olisi ollut Esperi ja lisäys henkilökohtaisen avustajan tunteihin.

Miksi edellä mainitusta suunnitelmasta ei tullut totta? Syy oli se, että minun olisi pitänyt muuttua kuopiolaiseksi: Kun asun palvelutalossa, voin olla vieraspaikkakuntalainen. Mutta jos olisin vuokrannut asunnon yksityiseltä henkilöltä, minun pitää olla sen kunnan asukas, jossa asun. Toisaalta tuo on ihan loogista. Toisaalta kun avustuksen saamistapa olisi pysynyt kohtalaisen samana, vuokranantajan muutos Invalidiliitosta yksityiseksi olisi ollut se ainoa peruste kotikunnan muuttumiseen.

Tietenkin olisin voinut muuttua asukkaaksi Kuopioon. Sitä en kuitenkaan halunnut tehdä, halusin pysyä siilinjärveläisenä. Ajattelin, että on parempi olla vanhana asukkaana kotikunnassani, josta olen saanut tarvitsemani palvelut hyvin. En tiedä, olisinko saanut samantasoiset palvelut kuopiolaisena. Vaikka näen päivittäin sen uuden asunnon ikkunan, minua ei enää harmita, että en muuttanut siihen.

Kerron tapauksestani siksi, että mahdollisten kuntaliitosten myötä vammaisten henkilöiden tarvitsemat palvelut tai niiden taso voivat muuttua. Omassa tapauksessani sain itse päättää kotikunnan muutoksesta. Mutta kuntauudistuksessa ei kysytä yksityiseltä vammaiselta henkilöltä. Sen, miten palvelut toteutetaan mahdollisten kuntaliitosten jälkeen, aika näyttää.

Santra