Kuntoutuspäätöksestäni

Sain synttärilahjakseni jokavuotisen kuntoutuspäätöksen Kelalta – tälle vuodelle minulle ei myönnetty yhtään laitoskuntoutusta. Osasin sitä jo odottaakin, koska Kela on muuttanut vaikeavammaisille henkilöille oikeutetun kuntoutuksen vaativan kuntoutuksen alaiseksi. Siis vaikeavammaisuus ei enää anna automaattisesti kuntoutusta. Lisäksi olin kuullut monilta hylkäävistä päätöksistä.

Käydessäni KYSin neurologin luona tekemässä kuntoutussuunnitelmaa annoin hänelle paperin, jossa kerroin mitä kuntoutusta ja miten paljon kuntoutusta haen. Keskustelussamme tuli esiin useasti kaksi kertaa kahden viikon laitoskuntoutusjakso, jotta Kela myöntäisi edes yhden kaksiviikkoisen jakson. Mutta nähdessäni kuntoutussuunnitelman ajattelin, että siihen oli tullut kirjoitusvirhe, koska siinähän luki ”2 viikon jakso”. Otin yhteyttä neurologiin, jonka mukaan hän oli ymmärtänyt väärin laitoskuntoutuksen pituuden. Mietin, voiko olla väärinymmärrys, kun annetussa paperissani luki ”26 vrk”. Vai onko Kela antanut ohjeet myös julkiselle terveydenhuollolle?

Tein kielteisestä laitoskuntoutuspäätöksestä valituksen, ja pyysin Kelan asiantuntijalääkärin arvion itselleni. Sillä päätöksessä perustelut ovat liian yleisiä. Tosin kun Kelan arvion mukaan myönnetyt terapiat, fysio- ja allasterapiat, ovat tällä hetkellä riittävät, jäin miettimään seuraavaa: Kuntoutussuunnitelmassani korostettiin, että laitoskuntoutuksessa saisin tavata muitakin terapeutteja. Olettaakohan Kela fysioterapiassa sekä allasterapiassa voitavan antaa myös esimerkiksi toiminta- ja puheterapiaa?

Kelan asiantuntijalääkäri katsoi minulle tarpeelliseksi laitoskuntoutusta aika ajoin, mutta ei vuosittain. Lähes 20 vuoden ajan olen päässyt joka vuosi kuntoutusjaksolleni, ja mielestäni omassa terveydentilassani ei ole muutoksia ainakaan parempaan. Uskon itse, että ellen saisi jokavuotista laitoskuntoutusta, terveyteni ja etenkin toimintakykyni heikentyisivät huolimatta avoterapioista.

Jatkossa hakiessa kuntoutusta minun pitää olla tarkempi työhöni liittyvistä termeistä. Tein virheen, kun mainitsin laitoskuntouksen olevan työssä irtautumista ja virkistäytymistä - hoidan työtehtäviäni kotona ja laitoskuntoutuspaikka on ainoa, johon voin mennä yksin ilman avustajani. Kelan mukaan laitoskuntoutuksen tehtävänä ei ole työssä irtautuminen ja virkistäytyminen – ne ovat kuulemma muun tahon tehtäviä. Henkilökohtaisesti ajattelen, jos Kela satsaisi laitoskuntoutukseeni, jaksaisin paremmin työskennellä ja olla aktiivinen vaikuttaja.

Santra

Kommentit

kjjn njbnn

Kommentointi on suljettu