Liikkuen pääsee

Kesällä jokaisen on helppo liikkua, koska ei tarvitse pukeutua jne. Laittaa vain jonkinlaiset kengät jalkaan ja menoksi sitten. Sähkärilläkin voi kierrellä ja katsella kesän kauneutta. Joskus uteliaisuuteni pinnistää pintaan, jolloin haluan uskaltautua vieraampiin ympäristöihin. Silloin tällöin olen joutunut toteamaan, etten tiedä, missä olen. Mutta ainakin tähän asti olen kuitenkin löytänyt kotiovelleni.


Kun ajatellaan liikkumista laajemmin, nykyisin matkustaminen junassa on vaivatonta: Intercityyn pääsy on lähes tasainen. ja pendolinossa on hissi, joka nostaa sähkärinkin vaunuun. Edellä mainittuja junia kulkee nyt useampia vuoroja kuin joskus aikoinaan, jolloin invavaunulla pääkaupunkiin pääsi kerran päivässä ja sieltä pois Savoon yhtä monta kertaa. Onneksi sopivia junia on lisätty, jos vaikka aseman hissi on epäkunnossa tai pendolinon nostohissi jumissa: Pääsee seuraavalla junalla eikä tarvitse odottaa seuraavaan päivään :)

Nykyisillä risteilyaluksilla on kulkea suhteellisen esteetöntä. Kun selviytyy sisään ja ulos olevista jonottamisista ilman suurempia haavereita, voi jopa nauttia laivan keinuttamisesta. Tosin sähkärillä ei välttämättä kiinnosta mennä buffet-tarjoilupöytien ääreen ihmisjoukon keskelle tai ajaa tax free myymälöiden kilisevien hyllyjen välistä.

Jos Suomen lyhyen kesän lämpö ei riitä, pyörätuolilaisenkin matkaaminen ilmojen halki onnistuu: Lentokoneeseen siirryttäessä käytetään siirtotuolia. Vajaassa 20 maassa käyneenä olen kokenut erilaisia siirtotuoleja ja tyylejä: Egyptissä lentokentän mies kantoi minut kuin jauhosäkkiä olallaan. Tosiasiassa kun apua tarvitsevana informoin toiveistani hyvissä ajoin, mielestäni lentoteitse matkustaminen on ollut kaikkein kätevintä pienestä jännityksestäni huolimatta. Kaikkiin lentokoneisiin ei kuitenkaan oteta sähkäriä, joten on turvauduttava manuaaliseen pyörätuoliin ja työntäjään. Toisaalta ulkomailla sähkärillä liikkuminen voi tuottaa ylitsepääsemättömiä vaikeuksia.

Kun on matkustettu maailmalla avaralla ja nautittu reissusta koko sydämestä, on paras matka edessä – kotiin tuttuun ympäristöön. Sillä vieraan sängyn lisäksi reissussa on käytetty invavessoja, joissa esimerkiksi tukikaiteet eivät välttämättä ole samanlaisia verrattuna kotona oleviin apulaitteisiin. Sanonta "reissussa rähjääntyy" pitänee paikkansa, kun jokaista ruumiinosaa kolottaa. Ehkäpä hetkiseksi vie ajatukseen, etten enää lähde minnekään. Se ajatus kuitenkin hälvenee, kun alkaa miettiä uutta matkaa!

Kesäistä suvea ja ikimuistoisia reissuja toivotellen,

Santra