Loman tarpeessa

Tätä kirjoittaessani veikkaan, että puoli Suomea on jäämässä ansaitulle kesälomalle. Lapsuudessani isälläni oli tapana sanoa sukulaismiehelle, että eläkeläiselle ei ole määrätty kesälomaa, kun sukulaisemme ei ehtinyt lomailla täällä Savossa siirryttyään eläkkeelle. Tuo sanonta on tänä kesänä tullut monesti mieleeni.

Pääasiallinen tuloni on eläke, ja saan kohtuullista palkkaa osa-aikaisista työtehtävistäni. Työni tulevat periaatteessa milloin sattuu, mutta osan tiedän ajoissa ja voin itse järjestää niiden hoitamista. Pystyn siis raivaamaan töiltä aikaa lomailuun, vaikka minulla ei ole lomapäiviä, vaan saan lomakorvauksen rahana.

Lisäksi minulla on useita luottamustehtäviä, joita hoidan lähes vapaaehtoisesti ilman palkkaa. Niistä osa on vain kokouksiin osallistumista, osa paljon muutakin. Järjestötkin pitävät pääsääntöisesti lomaa kesäisin. Joskus voi tosin olla esimerkiksi kesätapahtumiin osallistumista.

Olen lupautunut hoitamaan muun muassa erään järjestön laskujen maksut, kun palkallinen työntekijä on lomalla. Viime kesänä työtehtäväni lisääntyivät siten, että olin järjestön edustaja yhdessä seminaarissa. Nyt odotan mielenkiinnolla, mitä uusia tehtäviä saan hoitaessani työntekijän lomitusta. Vaikka minulle ei makseta työstä palkkaa, saan kuitenkin jollakin tavalla hyvitystä tekemästäni työstä – ja työkokemusta.

Tällaisella kiireisellä eläkeläisellä ei välttämättä ole aikaa tai oikeutta lomailla pitkään – ainakaan kotiympäristössä. On tosin mahdollista lähteä pois kotoa lomareissulle – mutta se onkin toisen blogini aihe.

Santra