Luonnos fiksusta kuntoutuspolitiikasta

Tänään on ollut kuntoutuspolitiikan ajattelupäivä. Olen jakanut tämän ajatuksen eri kuntoutustoimijoiden kanssa ja ajattelin, että blogini lukijoitakin voisi tällainen autismin kirjon kuntoutuksen politiikan pohtiminen kiinnostaa. Inspiraatio tähän tulee nykyisestä hallituspolitiikasta ja opposition roolista tässä kokonaisuudessa. Myös Sipilän insinööriajattelu on ollut inspiraationa.

Minulla on onni, että Autismisäätiöltä ohjaajani kanssa meillä on aina mielettömän hyviä keskusteluita. Nyt pohdimme juuri toimivaa kuntoutuspolitiikkaa. Tässä keskustelumme tuloksia eli mitä olisi realistinen, toimiva kuntoutus- ja työllisyyspolitiikka autismin kirjon henkilöiden kohdalla.

- Freinet-pedagogiikka olisi hyvä lähtökohta toimintaan (ks. esimerkiksi Wikipediasta mistä on kyse).

- Kuntoutuksen tavoitteena voisi olla henkilön persoonan eri piirteiden jäsentäminen osaksi integtoitunutta persoonaa (niin autismin kirjon piirteiden, oppimistyylin, vahvuuksien ja heikkouksien ja niin edelleen).

- Vuorovaikutus- ja kommunikaatiotaitojen sekä oman toiminnan ohjauksen, toiminnallisten taitojen ja monikulttuuristen sosiaalisten taitojen opettelu.

- Tavoitteena etsiä tasapaino oikeistotyyppisen ('omatoimisuus') ja vasemmistotyyppisen ('huolenpito, solidaarisuus') ajattelun kohdalla henkilön kohdalla niin, että löytyisi omia resursseja vastaava työ yhdistettynä tarvittaviin tukitoimiin niin, että elämä olisi tasapainossa työn, vapaa-ajan, levon ja ihmissuhteiden suhteen.

- rakentavan ja tavoitteellisen palautteen antaminen. Palaute on välttämätöntä toiminnanohjaukselle ja kehitykselle!

Kun keskitytään oikeisiin asioihin saadaan aikaan realistista toimintakykyä ja hyvää elämää!