Me kaikki voimme vaikuttaa

Lokakuussa käytiin kuntavaalit, jossa valittiin kuntiin päättäjät seuraaviksi neljäksi vuodeksi. Rakenne- ja kuntauudistusten sekä muun kaikenlaisen muutoksen vuoksi uusilla päättäjillä on varmaankin paljon opeteltavaa. Siten heillä on myös mahdollisuutta vaikuttaa ratkaisevasti yhteiskuntamme tulevaisuuteen.

Monissa kunnissa oli ehdolla ehdokkaita, joilla on omaa kokemusta vammaisuudesta. Osa heistä valittiin – onnittelut heille! He tuovat vammaisten henkilöiden näkökulmaa päätöksiin. Tämän myötä uskoakseni muutkin kunnanvaltuutetut saavat tietää vammaisuudesta aiheuttavasta problematiikasta.

Mikäli kunnanvaltuustossa ei ole edellä mainitun kaltaista "äänitorvea" tai mikäli muut valtuutetut haluavat lisää informaatiota, on olemassa esimerkiksi VAMPO – Suomen vammaispoliittinen ohjelma 2010-2015. Kyseisessä ohjelmassa kerrotaan yksityiskohtaisista toimenpiteistä, joilla pyritään parantamaan vammaisten henkilöiden elämää.

Suurimmassa osassa kuntia toimii vammaisneuvosto, joka vaikuttaa omalla olemassa olollaan kunnan toimintaan. Riippuen vammaisneuvoston toimintamahdollisuudesta se voi olla erittäin tärkeä osatekijä tuomaan vammaisten kuntalaisten näkökulmaa kunnan päätöksiin. Kunnat ovat voineet myös tehdä omia vammaispoliittisia ohjelmia.

Edellä olen luetellut erilaisia keinoja, joilla pyritään vaikuttamaan vammaisten henkilöiden elämään. Tosin on tärkeä muistaa, että paras vaikuttamistapa on henkilökohtainen yhteys: Kannustan vammaisia kansalaisia tai heidän läheisiään kertomaan kuntien päättäjille asioistaan. Näin päättäjät osaavat tehdä oikeita ratkaisujaan, koska heillä on asianmukainen tietämys.

Itse kuulun edellä mainittuihin: Haluan olla vaikuttamassa päättäjiin, jos jokin asia on pielessä, tai voin antaa myös positiivista palautetta. Mutta koska tahdon olla puoluepolitiikan ulkopuolella, en ole koskaan ollut / en aio tulevaisuudessakaan olla yhdenkään vaalin ehdokkaana.

Toivon, että jokainen saa asiansa esille: Näin me kaikki voimme vaikuttaa!

Kommentit

Hei,
Sinulla on samanlaisia ajatuksia kuin minulla. Haluaisin vaikuttaa, mutta en halua sekaantua politiikkaan. Siihen ei aika ja voimat riitä. Oman kuntani vaalit on käyty myös. Nyt en vaan tiedä kertä valittiin ja mihin ja miten heihin saatisiin yhteys. Minusta olisikin hyvä jos JOKA KUNNASSA JAETTTAISIIN KOTIIN ESITE vaalien jälkeen valituista henkilöistä, eri "ryhmistä" ja miten heihi saataisiin yhteys. Tässä olisi jo jotain mihin tukeutua ja näin voisi viedä eri asioita eteenpäin ja toisaalta välittää myös kiitosta, silloin kun sellaista kokee voivansa välittää.
Pitäisi siis keksiä hyvä kanava, miten vammaiset tai läheiset saisivat esteettömästi yhteyden oman kunnan päättäjiin ja toki siinä sivussa muukin kunnan väestö saisi samat yhteystiedot. Tämä olisi oikeastaan osa esteettömyyttä! Uskoisin monellakin olevan paljon asiaa ja toisaalta tämä lähetäsisi kunnan päättäjiä ja asukkaita ajan myötä.

Otit blogissasi esiin hyvin tärkeän asian ja asian jota voisi esim. Kehitysvammaliiton tms. toimesta vielä jalostaa! Kaikkien ei ole helppo hakea netistä edellämainittuja tietoja.

Kommentointi on suljettu