Minulle tuli mieleen metafora sosiaalisuudelle. Tämä kun myin rahastosijoitukseni, jonka olin ostanut syksyllä, kun sain perintöä. Sijoittaminen ei sopinut minulle.
Ihmisen taidot ovat kuin osakkeita, joita sijoitetaan eri sosiaalisissa ympäristöissä. Toisissa ympäristöissä omat taidot ovat hyvässä kurssissa, riippuu olosuhteista ja tavoitteista. Toisissa huonommissa. Taidot/osakkeet ovat suhteessa johonkin arvojärjestelmään, joka arvottaa ne suhteessa toisiinsa ja elämän tapahtumiin. Arvojärjestelmä on jokin ideologia.
Jos arvojärjestelmämme on kristillinen, taidot arvottuvat tämän mukaan. Taidoilla palvellaan Jumalaa ja lähimmäisiä. Tehtävät tulevat Jumalalta. Jokaisen taidot ovat arvokkaita ja Jumalan laki pätee kaikissa tavoitteista, tilanteissa ja ympäristöissä.
Markkinataloudessa on omat sääntönsä, sosialismissa omansa, vihreässä ajattelussa omansa jne. Eri poliittisten puolueiden arvot ja ohjelmat ovat hyviä yleistyksiä erilaisista ideologioista.
Autismin kirjon henkilöiden kohdalla on usein ensinnäkin vaikea löytää omat taidot ja sitten on vaikea käyttää taitoja sosiaalisissa ympäristöissä. Paljolti tämä riippuu autismin erilaisesta mielenteoriasta, josta kirjoitin aiemmin.
Oma pääasiallisin taitoni on luova ajattelu ja tähän pohjautuva kommunikaatio. Osaan hahmottaa eri sosiaalisten ympäristöjen logiikkaa ja luoda strategioita näissä toimimiseen. Amerikkalainen ystävän, toiminnanohjauksen vahva ammattilainen, tajusi tämän minusta ja kysyi: sinulla on vahva ajattelun taito ja osaat luoda uuden tasapainon kohdatessasi sosiaalisia haasteita – mutta miten on niiden autistien osalta, joilla ajattelun taito ei ole niin vahvaa?
Vastasin, että valitettavasti tällöin kyseisenlaiset autistit kokevat kaoottisuutta, ahdistusta, masennusta ja tukeutuvat ritualistisiin, kehitystä estäviin rutiineihin – ja lisäksi tarvitsevat paljon tukea.
On siis tärkeää, että kunkin henkilön vahvuudet löytäisivät ympäristön, jossa taidot olisivat hyvässä kurssissa!
Blogiterveisin
Pia
Kuva: Papunetin kuvapankki. www.sclera.be
Kommentit
Assi Jussi
21. 7. 2016 klo 01:17
Assi Jussi
21. 7. 2016 klo 01:20
Pia
21. 7. 2016 klo 14:51
Kiva, että sait oivalluksen kirjoituksestani omaan elämääsi. Joo nuo siirtymät ja roolin vaihdokset ovat minustakin vaikeita. Yksi keino joka minulla joskus toimii on improvisointi. Eli kun siirryn systeemistä toiseen alan vain tehdä jotain ja pikku hiljaa tätä kautta sitten siirtyminen toisen ympäristön vaatimuksiin ja tavoitteisiin onnistuu. Ikään kuin improvisoinnin kautta virittäytyy uuteen systeemiin.
Joo sijoittaminen sai minutkin tosi stressaantuneeksi kurssien vaihdellessa.
Tsemppiä sinulle siirtymiin ja eri systeemeihin ja eri rooleihin!
yt Pia
Pia
21. 7. 2016 klo 14:54
Tuli vielä ajatus, että voisiko kotiin kehittää myös selkeitä rooleja - esim. 'isä pitää huolta esim lasten kuljetuksista harrastuksiin' tai 'isä kokkaa sunnuntaisin' tai 'isä lukee lapsille iltasadun'....itseä joskus auttaa tällaiset toiminnalliset roolit ja tavoitteet.
yt Pia
Assi Jussi
21. 7. 2016 klo 23:46
Nimetön
4. 8. 2016 klo 14:17
Kommentointi on suljettu