Miksi avustaja ei voi pysyä samana?

Tässä jatkoa aiemmalle blogille, jossa käsittelin avustaja-asiaa.

Vuosien varrella on ollut niin monta avustajaa, että niistä saisi kirjoitettua kirjan. Ensimmäinen avustaja minulla oli esikoulussa, siitä se on jatkunut tähän päivään asti.

Toisinaan on ollut useampi avustaja saman vuoden aikana, monenlaisia syitä esim. luottamus/kemiat eivät toimi tai yksinkertaisesti avustaja ei ole jaksanut tätä työtä. Pisimpään kestänyt avustaja on ollut kaksi vuotta. Onhan se minulle stressaavaa, kun avustaja vaihtuu useasti, varsinkin viimeaikoina on alkanut niin ”hatuttamaan” tämä touhu ja siksi kirjoitan tästä.

HUOM. tämä allaoleva teksti ei sovi kaikkien luettavaksi:

On se s………tana soikoon kumma, kun sama avustaja ei voi olla kovin pitkään!!!!

Kommentit

Itsehän sinä jo tuossa vastaat omaan kysymykseesi.
Koko systeemissä on vikaa. Pitäisi tehdäbtäysiremontti. Tällä tavalla vammainen voi joutua heitteelle jätetyksi,. Tosi kurjaa,
Varmaankin kyse on pitkälti palkkauksesta, joka
on niin alhainen, että ammattilaiset eivät hakeudu
tehtäviin. Työntekijän näkökulmasta työ on yksinäistä
eikä esim. sijaisia ole saatavilla. Huono palkka
takaa sen, että työtä tehdään vain tilapäisluonteisesti.
Todella kurjaa, varsinkin työnantaja-asiakkaan
näkökulmasta.
Ja ihan oikeasti on myös niin v-mäisiä asiakkaita, että kukaan ei heitä jaksa. Avustajakin on ihminen eikä mikään tunteeton paarialuokan olento.
"monenlaisia syitä esim. luottamus/kemiat eivät toimi tai yksinkertaisesti avustaja ei ole jaksanut tätä työtä."

Tuossahan se vastaus jo on kysymykseen "miksi avustaja ei voi pysyä samana".

Itse veikkaisin että se suurin syy on kyllä asiakkaassa jos avustaja ei jaksa. Palkkaus tulee hyvänä kakkosena.
Hei, olen seurannut keskustelua työni puolesta monilla eri palstoilla. Vaihtuvuus avustajissa on suuri, kieltämättä, yhtenä syynä mm.viikkotuntien vähyys, esimerkiksi 15h/vko vammaiselle myönnetyt avustajatunnit eivät tuo leipää avustajan pöytään. Tuntien sijoittuminen päivään saattaa olla haasteellinen avustajan henkilökohtaiselle elämälle, vaikkapa kolme tuntia aamulla ja kolme tuntia illalla. Joissakin alan työehtosopimuksissa ei tunneta ylitöitä eikä oikein vapaitakaan...avustaja saattaa tuntea olonsa kahlituksi tilanteeseen. Työtunnit ja niiden sijoittuminen päivään voivat tosiaankin tehdä sen ettei voi ottaa toista avustajankaan paikkaa jotta tilipussi saisi täytettä. Avustajat myös lähtevät opiskelemaan, löytävät kenties kumppanin toiselta paikkakunnalta tai sitten ne kuuluisat kemiat... Mikäli taas jostain syystä vammaispalvelu on myöntänyt enemmän tunteja, voi avustaja kokea haasteeksi nimenomaan sairasloman ja muiden lomien järjestämisen, ellei vammaisella itsellään ole tukiverkkoa. Kokemus nimittäin on ainakin minulle näyttänyt sen, että avustajan odotetaan hankkivan itselleen sijaisen. Vastuu on melko suuri ja pelottava.

Ymmärrän sinuakin, olisi mukava jos aina olisi sama avustaja, mutta voisiko olla esimerkiksi kaksi tai kolme tuttua avustajaa, jotka työvuorojen mukaan tulisivat? Jonkinlainen sopimus muutaman avustajia tarvitsevan vammaisen työantajan kanssa, jolloin työnkierto takaisi työssä jaksamisen? Verkostoituminen on hyvä juttu monellakin tapaa, myös sijaisten hankkimisessa.

Työnantajana sinun kuitenkin olettaisi myös ymmärtävän työnantajuuden nuivat puolet, se kun on usein jatkuvaa rekrytointia. Siis muillakin aloilla kuin avustajia palkatessa.

Toivottavasti kuitenkin tilanteesi helpottuisi.
Nyt minäkin huomasin luettuani blogini uudelleen, että siinähän minä vastaan itse itselleni. Minä vaan haluan purkaa tunteitani, joita on vuosien varrella pikku hiljaa alkanut patoutumaan sisälleni. Kuitenkin nyt aion pitää kynsin hampain kiinni nykyisestä avustajastani. Lopuksi kiitän kaikkia kommentoijia, sillä aiemmat blogini ei ole herättänyt paljon minkäänlaista keskustelua! Todella mukavaa tämmöinen :)
Se on toisinaan myös työnantajan rooli kovin yksinäinen... ja monet asiat helpompi pureksia kun ne kirjoittaa ensin näkösälle. Tärkeän asian nostit esille, on mukava huomata, että olet asioita jäsennellyt.
Useimmiten kyse on siitä että ala on liian heikosti palkattua että siitä saisi elantoaan.Pieni tuntipalkka, ei lisiä ja sijaiset kiven alla / lomia ei ole ainakaan palkallisia jolloin perheen elättäminen ja laskujen maksaminen on hankalaa. Mutta sinä Petri olet semmoinen mahtava persoona että sinun kanssa viettäisi aikaa mielellään, olet avoin ja positiivinen ihminen, ja kohtelet kanssaihmisiäsi myös yhtälailla arvostaen.

Terkuin yksi entinen avustajasi. ;)
Kiva, että minua kehutaan :)
Mitä kuuluu mihin aikaan viikonloppuisin ja pelaatko paljon tietokoneella ja käytkö tänään pihalla ja tykkäätkö sinä pizzasta
tykkäätkö sinä käydä kaverin kanssa konserteissa ja pidätkö pelata frisbeegolfia arkisin ja viikonloppuisin pidätkö mitään eläimiä pidätkö minkä tyylisestä musiikista.

Kommentointi on suljettu