Mutismi ja aikuistuminen

Olen kirjoittanut omassakin blogissani mutismista ja aikuistumisesta, mutta kirjoitetaan nyt tännekin. 

Mutismi on harvinaista lapsilla mutta vielä harvinaisempaa aikuisilla. Joidenkin mielestä voi olla outoa, ettei lapsi puhu. Sitten on varmaan todella outoa, ettei aikuinen puhu. Puhuminen voi kuitenkin olla mutistille mahdotonta. Se voi olla niin ahdistavaa, että voisi itkeä.

Puhe on oikeastaan asia, jota lähes kaikilta odotetaan, etenkin aikuisiässä tai melkein aikuisiässä. Pitäisi alkaa hoitaa asioita itsenäisesti ja puhumalla.

Mutta miksi juuri puhumalla? Entä jos en ala koskaan puhua? Se on aika pelottava ajatus. Onneksi minulla on nykyään paljon muita keinoja ilmaista itseäni. Esimerkiksi kirjoittamalla paperille tai kännykkään, nykyään käytän myös aakkostaulua jonkin verran, se on kuitenkin nopeampi. 

Eri paikoissa puhumattomuus hyväksytään. Eivät välttämättä kaikkein läheisimmät ihmiset, mutta en anna sen enää niin häiritä. Pääsen kuitenkin jossain vaiheessa pois kotoa, en välttämättä täysin omaan kotiin mutta tuettuun asumiseen tai jonnekin. Sitten minut siellä toivon mukaan hyväksytään.

Aikuistumisen myötä olen jotenkin huomannut, että tarvitsen enemmän aikaa itselleni ja omille ajatuksilleni. En enää jaksa niin paljon muita, en jaksa ketään. Se ei välttämättä ole hyvä asia. Silloin en opi niitä sosiaalisia taitoja, jotka mutismin takia ovat muutenkin heikot. Ehkä se oman ajan tarvekin liittyy mutismiin. Väsyn ihmisjoukossa ja myös kotona ollessani.

Mutta entä jos minun pitää joskus varata itselleni esimerkiksi lääkäriaika, ja se ei vielä onnistu netin kautta enkä voi puhua puhelimessa? Nyt olen viestitellyt neurologin kanssa sähköpostilla ja voin saada lähetteen lääkäriin kouluterveydenhuollosta, mutta entä koulun jälkeen? Mistä silloin saan lähetteen?

Asioita voi nykyisin hoitaa koko ajan enemmän netin kautta kotona. Ei tarvitse mennä edes paikan päälle. Joitain aikoja voi jo varata netissä. Ainakin optikolle olen aina varannut netin kautta.

Nettiajanvaraus on mielestäni todella hyvä palvelu. Se palvelee hyvin myös esimerkiksi kuuroja, jotka voivat toimia itse eikä heidän aina tarvitse varata tulkkia asioita hoitaakseen.

Äitini on soitellut asioitani aika usein Kelalle. En tiedä, onko siihen mitään virallista lupaa, olen kuitenkin yli 18-vuotias. Voin kuitenkin onneksi asioida netissä Kelan kanssa.

Kommentit

Se on sitä aikuistumista, että aletaan tehdä myös asioita, jotka eivät niin paljon huvita. Esimerkiksi puhumaan muillekin kuin niille parhaille kavereille. Antaa todella ylimielisen kuvan ihmisestä, että hän valikoi, kenelle puhuu ja kenelle ei. Silloin ei ole ihme, jos saa itsekin tylyä kohtelua. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.
Mutismi ei ole sitä että ei huvita puhua vaan oikea ongelma. Mutisti ei ole ylimielinen, hän ei KYKENE puhumaan tietyssä tilanteissa. Kannattaa ottaa selvää asioista ja hankkia kunnon tietoa eikä esittää faktana omia luuloja.
"Mutisti ei ole ylimielinen, hän ei KYKENE puhumaan tietyssä tilanteissa. Kannattaa ottaa selvää asioista ja hankkia kunnon tietoa eikä esittää faktana omia luuloja."

Minä en kirjoittanutkaan, että mutisti olisi ylimielinen. Minä kirjoitin, että mutisti VAIKUTTAA ylimieliseltä. Kannattaa opetella lukemaan ennen kuin vastaa kommentteihin.
Hyvä 1. nimetön kommentoija: kannattaa opetella myös tarkistamaan omia asenteitaan ennen kuin syyllistää muita näiden sairaudesta. Mutisteja leimataan hyvin usein ylimielisiksi, vaikka he eivät ole itse syypäitä puhumattomuuteensa. Voit itse miettiä, miltä tuntuisi, jos suusi olisi ommeltu kiinni ja sinua paheksuttaisiin sen takia, ettet puhu.

Tsemppiä blogin kirjoittajalle. <3 Onneksi on olemassa muitakin ilmaisukeinoja kuin puhe.
Entinen mutisti, huomaatko oman naurettavuutesi?

Sinä kirjoitit, että "Mutisteja leimataan hyvin usein ylimielisiksi, vaikka he eivät ole itse syypäitä puhumattomuuteensa". Minä kirjoitin aiemmin: "Antaa todella ylimielisen kuvan ihmisestä, että hän valikoi, kenelle puhuu ja kenelle ei."

Sinä siis sanot, että minä syyllistän, vaikka itse totesit ihan saman asian: puhumattomuus VAIKUTTAA ylimielisyydeltä. Kukaan tässä keskustelussa ei syyllistänyt mutisteja, kukaan ei ole sanonut, että mutistit ovat ylimielisiä. On vain todettu tosiasia, miltä puhumattomuus näyttää.

On pikkusieluista loukkaantua tosiasioista, ja lapsellista kitistä asioista, jotka ovat luonnollisia. Oli mutismin syy mikä hyvänsä, pitää hyväksyä se, että sairaudet aiheuttavat rajoituksia. Turha pyörätuolia käyttävänkin on itkeä, että ei pääse osallistumaan juoksukilpailuun, tai pähkinäallergisen vinkua, että ei voi syödä pähkinäsuklaata. Elämässä ei kannata keskittyä ongelmiin, vaan mahdollisuuksiin. Jos ei voi puhua, kannattaa keskittyä asioihin, joissa puhetta ei tarvita (eikä itkemään tulkin puutetta).
Täällä papunet blogeissa kirjoittaa puhevammaisia ihmisiä.
Meillä on oikeus vaatia tulkkia tai muuta apua. Tämä on asiallinen sivusto ja hyvä sivusto.


Joo, onhan sitä lupa vaatia vaikka kuuta taivaalta. :) Minä kuitenkin toivon, että verovaroja kohdennettaisiin sellaisille henkilöille, jotka eivät osaa puhua. Mutistin ongelmahan ei ole puhuminen eikä mutisti tarvitse tulkkia (vaan terapiaa tai muuta hoitoa, että alkaa myös käyttää taitoaan).
Minä en ymmärrä, että miksi tänne blogiin tulee ihmiset mollaamaan toisia, kun ei tilannetta ymmärrä. Ei tämä ole mikään kiusaajien leikkikenttä, johon voi tulla sanomaan mitä sattuu..
"Kiusaajien leikkikenttä" hauskasti sanottu. Kirjoitan pääasiassa mutismista, mutta on myös ymmärtämisen puolella vaikeutta ja lukemisessa. Ei siitä sen enempää
Hyvät keskustelijat! Papunetin blogit ovat puhevammaisten ihmisten kirjoittamia. Blogien kommenttiosiossa keskustellaan toisia kunnioittavasti ja kohteliaasti. Älä esimerkiksi vähättele toisen sairautta, vammaa tai ongelmaa.

Terveisin Papunetin toimitus
Ei se ole kiusaamista, jos kirjoittaa tosiasioista. Vammaisuuteen ja sairauksiin liittyy valitettavasti se, että kaikki ihmiset eivät aina ymmärrä. Puhumattomuutta saatetaan pitää ylimielisyytenä, allergiaa nirsoiluna, masennusta laiskuutena jne.
"Se on sitä aikuistumista, että aletaan tehdä myös asioita, jotka eivät niin paljon huvita. Esimerkiksi puhumaan muillekin kuin niille parhaille kavereille."

Tästä lukee viestin, että blogikirjoittajan tulisi aikuistua ja alkaa puhumaan. Eli, että kyseessä olisi tahdonalainen asia.

"Antaa todella ylimielisen kuvan ihmisestä, että hän valikoi, kenelle puhuu ja kenelle ei."
Näin se voi olla, mutta tämä lause liitettynä aiempaan asiayhteyteen, antaa voimakkaasti tuomitsevan sävyn. Eli viestin merkitys on eri kuin että tämä todettaisiin vain faktana eikä kommentoijan henkilökohtaisena mielipiteenä.

"Silloin ei ole ihme, jos saa itsekin tylyä kohtelua. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan."

Jälleen kerran, näin se voi olla. Mutta tässä viestissä myös oikeutetaan toisen ihmisen ikävä tai tyly käytös mutistia kohtaan. Näinhän se ei saisi olla, sillä mutisti ei voi asialle mitään, mutta tämä toinen osapuolivarmasti voi. Tai hänen asenteeseensa pitäisi ainakin vaikuttaa ymmärrys siitä, että puhuminen ei ole tahdonalaista.

Viestistä ei välittynyt myötätuntoa. Sen välittäminen auttaa myös viestine tulkinnassa ja pehmentää viestiä. Myös jälkimmäiset viestit ovat riitaa haastavia ja epäkunnioittavia. Silti olet tullut tänne ja kommentoinut tekstiä ja uskon, että sinulla olisi myös jaettavanasi hyviä ajatuksia. Toinen kuulee mieluummin niitä ja ne tuovat myös itselle paremman mielen.

Lisätään myötätuntoa ja keskustellaan kunnioittavasti toisia kohtaan, niin maailmasta tulee aina hivenen parempi paikka ja osapuolille parempi mieli.
Kiitos mahtavasta kommentistasi asiallinen! Niitä kun kuulee niin harvoin. Yleensähän kaikki on vain sitä negatiivista...

Kommentointi on suljettu