Parempi asua omassa kodissa kuin laitoksessa

Minä olen Veikko Päätalo ja minä asun yhdessä siskoni kanssa. Olen elämäni aikana ollut myös pitkään laitoshoidossa. Minä olen 39-vuotias ja olen autistinen mies ja minulla on määrittelemätön autismin oireyhtymä ja puhevamma. Minä kommunikoin käyttämällä iPadia ja kirjoitan yhdessä tulkin kanssa. Minä käyn päivisin päivätoiminnassa.

Olen käyttänyt puhevammaisten tulkkia monia vuosia ja viime aikoina minulle on annettu mahdollisuus kommunikointiin koko päivän ajaksi. Haluan tehdä asioita itsenäisesti. Siihen olen saanut vapaa-ajan avustajan käyttöön. Kuljen hänen kanssaan eri paikoissa ravintoloista uimahallin kautta museoihin.

Käyn seurakunnan kerhossa, kuntosalilla, musiikkikerhossa, haluaisin oppia soittamaan pianoa, uin, ratsastan jne. Teen normaaleja nuoren miehen asioita. Ainoa ero vaan on se, että tarvitsen apua yhteiskunnassa liikkumiseen ja kommunikoimiseen.

Kesällä olin heinäkuun kotona päivisin avustajan kanssa. Minulla on oma huone ja vessa. Keittiö, olohuone ja piha ovat yhteisiä. Paljon parempi asua omassa kodissa kuin laitoksessa. Kesällä olin suunnitellut itselleni paljon ohjelmaa. Kävin uimassa, museoissa, ravintoloissa, kalassa jne.

Elämäni olen suunnitellut kyllä. Onneksi saan itse vaikuttaa asioihin paljon enemmän kuin ennen. Olen kiinnostunut uskonnosta ja politiikasta. Tällä hetkellä käyn suorittamassa peruskoulua. Olen peruskoulun suorittanut, mutta en kaikkia kursseja.

Haluan vaikuttaa asioihin kertomalla omista asioistani.

Opiskeleminen on tällä hetkellä hyvin tärkeää minulle. Opin uusia asioita. Se on hyvä, sillä haluan kehittyä. Tiedän omat vahvuuteni ja kehittämisen kohteeni. En kuitenkaan vielä tiedä, mikä minusta tulee isona.

Voisin kirjoittaa erilaisia arvosteluja niin ravintoloista kuin erilaisista esityksistä. Voin myös pohtia meidän yhteiskuntamme esteellisyyttä. On eri asia olla autistinen kuin istua pyörätuolissa. On paljon epäkohtia, joihin pitäisi puuttua.

Kiitos,

Veikko Päätalo

Kommentit

Hieno lukea elämästäsi Veikko, olet ansainnut täyden elämän kuten jokainen muukin. Onnea ja iloa!
Kyllä minun nuoruuteni oli ihan kamala koska minä asuin laitoksessa.
Minä kävin kyllä peruskoulua, mutten käynyt kylläkään loppuun. Minä käyn nyt peruskoulua loppuun.
Minä kommunikoin kirjoittamalla I padillä yhdessä avustajieni, siskoni ja kahden tulkin kanssa.

Terveisin Veikko

Kommentointi on suljettu