Puheohjelman käyttö innostaa, mutta ladullekin on kerettävä!

Syksy huristi ohi tasaista tahtiaan, mutta Hukkajukan muistokirjoitus sai pysähtymään ja kiittämään kaikesta, mitä on tässä ja nyt. Ja sitähän on paljon. Hukkajukka jää mieliimme hienona tarinankertojana ja ajattelijana.

Syksyn alussa kerroimme Maijan kanssa Tietoteekistä saadusta tietokoneesta ja sen puheohjelmasta. Ohjelman käyttää tuttuja PCS-kuvia (on ollut hienoa huomata, että niitä käytetään useassa päiväkodissa kuvalliseen ohjeistukseen), joita laitetaan lauseen muotoon. Puheohjelma puhuu lauseen ääneen. Maijalla on nimenomaan puheentuoton eritysvaikeus, joten tätä kautta toivomme tulevaisuudessa helpotusta tilanteisiin, missä Maija toimii itsenäisesti sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät osaa tukiviittomia.

Ohjelman käyttöä on harjoiteltu erityisesti puheterapiassa ja kevään mittaan se on tarkoitus ottaa käyttöön myös koulun iltapäiväkerhossa. Koulussa uusi kommunikointikeino on otettu innolla vastaan ja sille tehdää tilaa muun työntäyteisten päivien ja viikkojen lomassa. Sieltä saatu tuki on uskomattoman tärkeää!

Nyt vielä harjoitellaan simppeleitä lauseita, vaikka Maijalta tarinaa tulisi Kalevalan verran. Liitämme tähän mukaan pienen videoklipin ohjelman käytöstä. Vaikka taivutusohjelma ei nyt jostain syystä toimikaan, näette miten kone ja ohjelma toimii. On ollut hauskaa seurata, miten Maija käyttää sekä kosketusnäyttöä että touchpad -hiirtä täysin sekaisin sen kummemmin ajattelematta asiaa. Sitä käytetään, joka kulloisellakin kerralla on lähempänä!

Mutta nyt lähdemme hiihtämään, kun tänne eteläänkin saatiin vihdoin latuja!

Johanna ja Maija