Skenaarioista

Kuva: Papunetin kuvapankki, Sclera, muokattu

Kuten varmaan kaikki tiedämme, autismissa (ja luovuudessa) suunnittelulla on suuri merkitys – ennakoinnilla ja strukturoinnilla. Ehkä kahden työkalun avulla tulevaisuuden skenaarioiden suunnittelu voisi sujua paremmin: tulevaisuuden tutkimuksen työkalujen ja bullet journalin.

Tulevaisuuden tutkimuksessa kartoitetaan esim. seuraavia asioita:

https://tulevaisuus.fi/perusteet/tulevaisuudentutkimus-tiedonalana/tieteen-kentassa/

(Pahoittelen lainaamassani kaaviossa valmiina olleita kirjoitusvirheitä)

Toinen hyödyllinen työkalu voisi olla bullet journal. Siinä asetetaan tavoitteita, mutta tavoitteet saavat myös elää ja siirtyä tarpeen mukaan. Bullet journal voi toimia samalla suunnittelun apuna ja samalla myös päiväkirjan omaisesti.

https://bulletjournal.com/pages/learn

Oma autistinen lähitulevaisuuteni saattaa sisältää seuraavaa:

Skenaarioiden tasolla luovan elämäntavan elämistä autistina niin, että myös toimeentulo olisi turvattu ja että toimintaa johtaisivat kristilliset arvot.

Yksityiskohtaisemmin:

Luovuus: sellonsoitto, sävellystyö, kuvataide, blogien kirjoitus, luonnontieteiden ja teologian ja filosofian miettiminen ja kristillisen todellisuuden mallinnos – tuloksena kirjoitus tai kirja tai vastaava (pääasiallinen työni tällä hetkellä)

Sosiaaliset suhteet: kolmiyhteinen Jumala, rakas ystäväni kissani Sam, ohjaussuhde, ystävyyssuhteet, suhteet sukulaisiin, asiointisuhteet – suhteiden hoitaminen sähköposteilla ja tapaamisilla

Juoksevat asiat : asioiden ja kodinhoito, mahdolliset lääkärikäynnit

Vapaa-aika:  tv, ulkoilu, musiikki, tapaamiset, Samin kanssa oleminen ja leikkiminen, messussa käynti

Tässä asiat joita sitten tarkennettuna voi sijoitella kalenteriin niin, että momentum säilyisi ja pysyisi tehtävien tasalla – muutokset suunnitelmissa sallien.

Suunnitteleminen ei ole tähtitiedettä vaan realiteettien miettimistä ja realiteettien jäsentämistä muutokset niihin sallien.  Joskus voi olla hyvä myös miettiä vaihtoehtoisia tulevaisuuden skenaarioita mutta tässä mietin vain luovuuden skenaarion koska se on minulle realistisinta ja keskeisintä. Jos luovuus ei toimi tai sattuu jotain mullistavaa niin sitten mietitään uusiksi.

Hyviä tulevaisuuden skenaarioiden laatimishetkiä!

Blogiterkuin Pia