Stressittömämpi arki

Nykyään kaikilla meillä on lähes poikkeuksetta kiire – joillakin töihin, toisilla muualle. Tämän kiireen on ainakin osittain luonut yhteiskuntamme, joka odottaa kansalaisiltaan aikaisempaa yksilöidympiä ja hektisempiä päätöksiä. Myös kanssaihmiset saattavat luoda toisilleen odotuksia siitä, että kaikkien pitää pärjätä tällaisessa ”oravanpyörässä”.

Päteekö tuo edellä mainittu kaikkien kohdalla? Ei, koska onneksemme on olemassa myös ihmisiä, joilla ei ole kiirettä. Pitää valitettavasti kuitenkin todeta, että osa tekee kiireestä jatkuvan olomuodon, vaikka heillä ei välttämättä aina olisi kiire. He eivät ehkä osaa rauhoittua ja vaikkapa toimia rauhallisella työotteella.

Minulle kiire on kahtiajakoinen asia: Toisaalta sopiva kiirus antaa arkeen positiivista latausta. Kun minulla on kiire tehdä erinäisiä askareitani, en ehdi ajatella pikkuisia huolia jokapäiväisessä arjessani. Päivät kuluvat toimeliaana murehtimatta sen kummoisempia. Mutta on tärkeä huomata, että tässä kohdin kiire on omassa hallinnassani.

Minusta tuntuu, että kiire on myös hermostuttava asia: Minua ärsyttää varsinkin silloin, kun kiireen hetki laukaisee minussa jännittyneisyyden, joka liittyy CP-vammaani. Silloin on aivan turha yrittää tehdä mitään, koska en saa tehtyä sitä kunnolla. Lisäksi jos kiireen tuo toisen henkilön toiminta, silloin tahtomattani oma jännittyneisyyteni kasvaa niin isoksi, että en pysty hallitsemaan sitä.

Kuten olen edellä kertonut, että jokaisella asialla on puolensa. On myös todettava, jos on niin sanoakseni keskivertaisesti kiire ja asioita pohdittava, omasta käytöksestäni näkyy sekin: Kanssaihmiset tietävät syyn, miksi ajelen sähköpyörätuolillani ympyrää ja olen omissa ajatuksissani. Silloin minulle ei kannata puhua ainakaan tärkeistä asioista.

Olisi tietenkin hyvä, jos voisin elää stressittömämpää ja kiireettömämpää arkea. Tosin luulen, että ilman työ- ja luottamustehtäviäni elämäni olisi liian tylsää. Sillä luonteeltani olen toimelias. Siis on tärkeä muistaa sopivassa suhteessa molempia, sekä toimintaa että stressitöntä elämää.

Santra