Taiteilijoista nauttien

Muistan jo lapsuudessani kotiini tulleen postin kautta kortteja, joiden tekijöinä ovat olleet vammaiset taitelijat. Olen saanut myöhemminkin nauttia erilaisten taiteilijoiden esityksistä. Kun näen sellaisen, minulla herää ajatuksia, joita käsittelen tällä kerralla blogissani.

Uskon, että esimerkiksi kun erilainen laulaja esiintyy, vammaiset kuuntelijat osaavat arvostaa itse laulamista. Ainakin henkilökohtaisesti silloin koen ilon ja liikutuksen kyyneleitä. Entä ei-vammaiset kuuntelijat? Onko heidän joukosta kenties osa sellaisia, että he arvostavat laulajaa - ei vain laulamisen takia – vaan koska on kyseessä vammainen laulaja?

Onnekseni voin todeta, että Suomessa on noussut muutamia vammaisia taiteilijoita huipulle. Heidän osaamisensa on sellaista luokkaa, jotta edellinen kysymys ei ole heidän kohdallaan relevantti. Siis kuuntelijat tykkäävät heistä – olivatpa vammaisia kansalaisia tai eivät.

Yhteiskunnassamme puhutaan tasa-arvosta vammaisten ja ei-vammaisten kansalaisten välillä. Joskus minulle on tullut mieleeni tasa-arvon yhtenä kriteerinä seuraavanlainen: Vammainen taiteilija saisi samanlaisen arvostuksen ja suosionosoitukset kuin kuka tahansa esiintyjä. Toivoisinpa saavani olla läsnä, kun esimerkiksi pyörätuolia käyttävä laulaja saisi esiintymisen lopussa yleisönsä nousemaan seisomaan ja aplodeeraamaan. Silloin tasa-arvossa olisi otettu askel eteenpäin.

Toivotan kaikille Hyvää Joulun Aikaa ja Erilaisten Taiteiden Rikkautta Vuodelle 2014!

 Santra