Tekstipuhelinpalvelu

Löysin tämän palvelun netistä vasta aivan vähän aikaa sitten, kun etsin kaikkia mahdollisia apukeinoja itselleni – eihän äiti voi ikuisesti hoitaa asioitani.

Tekstipuhelinpalvelun avulla olen nyt päässyt vihdoin hoitamaan omia asioitani itse. Tekstipuhelinpalvelua voi käyttää tietokoneen selaimella tai kännykällä. Ensin pitää soittaa palveluun, ja sieltä yhdistetään sitten haluttuun numeroon.

Palvelun kautta on varmaan mahdollista soittaa minne vain, en tiedä. Toki hätänumeroon 112 voi edelleen lähettää hätätekstiviestin suoraan omasta puhelimesta.

Löysin joitain uutisia tekstipuhelinpalvelusta jo vuodelta 2013, eli palvelu on ollut jo aika pitkään käytössä. Parempi kuitenkin löytää se myöhään kuin ei milloinkaan. Vaikka en pystynyt ennen hoitamaan itse asioitani, sillä ei ole enää väliä, kunhan voin nyt ja erityisesti voin jatkossa.

Tekstipuhelinpalvelulla voi toistaiseksi vain soittaa mutta ei vastata puheluihin. Palvelua kuitenkin kehitetään koko ajan. Toivottavasti pian on myös mahdollista vastata tekstimuodossa esimerkiksi sairaalan tai poliisin puheluihin.

Viittaan tekstipuhelinpalveluun sanoilla ”soitan”, ”puhun” ja ”vastaan”. Käytän kommunikoinnistani kirjoittamalla aina sanoja ”sanoa” tai ”puhua”, kun se on kuitenkin periaatteessa puhetta, vain apuvälineiden avulla.

Koulussakin vastaan itse, ja avustaja vain sanoo asian ääneen. Lääkärissä toimin itse, ja tulkki vain sanoo, mitä tarkoitan ja tarkistaa, että ymmärrän. Avustaja ja tulkki ovatkin vain tukena. Asiakaspalvelijoidenkin toivotaan puhuvan suoraan asiakkaalle, ei tulkille tai avustajalle.

Onneksi on sellaisia ohjelmia, jotka palvelevat monia asiakkaita: kuulo-, puhe-, kuulonäkövammaisia sekä kuuroja ainakin.

Nämä vammaiskäsitteet ovat erittäin laajoja. En oikein kuulo- tai näkövammasta osaa sanoa, mutta puhevammaisista ihmisistä: joillain puhe voi olla epäselvää, joillain puheeseen voi tulla vääriä sanoja, joiltain puhe puuttuu kokonaan ja joillain on mutismi, joka on myös puhevamma.

Kuulovammainen ihminen taas saattaa kuulla ihan hyvin, jos ei ole taustahälyä, tai kuulla, jos näkee puhujan suun, tai saattaa tarvita puheen rinnalle tukiviittomia, tai sitten olla täysin kuuro, joka ei pärjää ilman viittomia.

Kommentit

Ihana kun teknologia ja palvelut kehittyy ja saa lisää itsenäisyyttä. Nykyään voi vaikka kaulasta alaspäin halvaantunutkin liikkua itse ja käyttää tietokonetta ^_^
Nimetön: ja vielä se että kokoajan mennään eteenpäin. Vuoden päästä jo varmasti jotain mikä auttaa taas itsenäisempään elämään
Ilmeneekö mutismi vain jollakin tietyllä kielellä vai kaikilla? Jos joku tulee kysymään sinulta jotakin englanniksi, pystytkö vastaamaan?
Minun kohdalla ilmenee kaikilla, paitsi tietenkin viittomalla

Kommentointi on suljettu