Tulkkauspalvelu ja mutismi

Mutismin perusteella ihmisellä on oikeus puhevammaisten tulkkiin. Mutta tulkin hakeminen ei ole helppoa, etenkään nyt, kun Kelan tulkkauspalvelu uudistui tammikuun alussa.

Hain tulkkia marraskuussa. Ensimmäisen kerran hain jo keväällä mutta silloin en saanut, kun tarvittava lääkärinlausunto oli vajavainen. Nyt uusin lausunto oli kuulemma tosi hyvä. Se varmistettiin ihan koulutetulta tulkilta. 

Kuitenkin tarvitsen apua myös lukemisessa ja puheen ymmärtämisessä. Mutismiin kuuluu myös jumiutuminen, ja se taas heikentää lisää ymmärtämistä. En jumiutumistilanteessa voi kommunikoida sitäkään vähää.

Niitä papereita kun tuntuu olevan niin paljon. Ja vaikeita kysymyksiä, ei niihin oikein osaa edes vastata. ”Kuinka muut ymmärtävät sinua?” Enhän minä sitä voi tietää. Muuthan sen tietävät, kuinka ymmärtävät. Sitten oli ”kuinka ymmärrät muita?” Siihen oli jo helpompi vastata, kun kysyttiin omaa ajatusta.

Mutta nyt minulla on maailman paras tukijoukko, että asia menisi läpi. On äiti, tuttu tulkki ja korkeasti koulutettu tulkki. 

Minulle on sanottu asioiden järjestyvän. Usealla muullakin mutistisella on tulkki, ei minun kohdallani vain voi tehdä poikkeusta. Kelasta ei voi tulla kielteistä päätöstä siksi, että puhun välillä. Lähes kaikki mutistiset puhuvat joillekin ja välillä. 

Avustaja kysyi minulta, miten hän ja tulkki eroaisivat toisistaan ja miten tulkki osaisi auttaa niissä tilanteissa, joissa hän on epäonnistunut. En osannut vastata mutta osasin sanoa, että tulkki osaa automaattisesti sanoa selkeästi ja on koko ajan siinä, osaa viittoa ja tulen hänen avullaan ymmärretyksi.

Onhan minulla tällä hetkellä tabletti, mutta jotenkin en uskalla käyttää sitä kaikilla tunneilla. Käytän vain yhden opettajan tunneilla. Muilla tunneilla voin vain vastata kyllä tai ei. Tulkin avulla voisin vastata laajemmin. Mutta tulkki ei kuitenkaan auta minua, vaan pyytää apua. Alkuun se saattaa tuntua hassulta, kun tulkki ilmeisesti on ihan sanatarkka, puhuu minä-muodossa. 

Toivottavasti jo seuraavassa kirjoituksessani pääsisin kertomaan, miten yhteistyö tulkin kanssa on alkanut. Olen odottanut jo niin pitkään myönteistä päätöstä, mutta ei. No, Kela on Kela… Ei voi muuta sanoa. Joskus Kela hoitaa asiat tosi hyvin, mutta tästä tilanteesta en voi niin sanoa. 

Mutta varmaan nyt kaikki nämä tulkkauspalvelun uudistukset vaikuttavat asiaan, jotka tulivat tänä vuonna voimaan. Keskimääräinen tulkkauspalvelun päätösten odotusaika on kaksi viikkoa, minulla on nyt kai mennyt seitsemän.