Tulkkauspalvelusta

Tässä blogissani olen joskus aikaisemminkin käsitellyt tulkkauspalvelua – silloin erityisesti puhevammaisten kohdalta, joka on ollut minun lempiaiheenani jo parisen kymmenen vuoden ajan. Parikin kertaa olen päässyt puhumaan aiheesta televisioon, ja lisäksi myös muissa tiedotusvälineissä olen ollut esillä asian tiimoilta.

Tietyin väliajoin on ihan hyvä syy nostaa tulkkauspalvelu esiin. Sillä sehän on oikeus puhe- ja kuulovammaisille henkilöille, jotta me pystymme ilmaisemaan itseämme ja olemaan tasavertaisia kansalaisia muiden kanssa. Itse käytän jonkin verran tulkkauspalvelua, jolloin tulkkina toimii puhevammaisten tulkin erikoisammattitutkinnon suorittanut.

Muutama vuosi sitten tulkkauspalvelu siirtyi Kelalle, koska haluttiin luoda tasapuolinen asema ympäri maata saadakseen kyseistä palvelua. Tämän vuoden alusta alkaen myös tulkkauspalvelun välitys on keskittynyt Turkuun vammaisten tulkkauspalvelukeskukseen, johon Kela palkkasi toimihenkilöitä. Aikaisemmasta poiketen ei ole enää alueellisia välityskeskuksia, joissa on voinut asioida tutun ihmisen kanssa paikan päällä.

Olen tänä alkuvuonna tilannut sähköpostilla tilaukseni, ja ne ovat sujuneet. Olen tietenkin kuullut muilta, että kaikkien kohdalta ei ole onnistunut yhtä mallikkaasti. Nyt huhtikuussa minun piti perua yksi tilattu aika, ajattelin hoitaa tämän tulkin kanssa puhelimella. Yritimme soittaa kahtena päivänä yhteensä vajaan tunnin – onnistumatta. Sitten lähetin peruutuksen tekstiviestinä, johon sain paluuviestin kohtalaisen nopeasti. Kun itse peruttava aika oli kaksi tuntia, minulta meni vajaa tunti perumisyritykseen: Mielestäni se ei tunnu täysin oikealta.

Välityspalvelun keskittämisellä Kela halusi kehittää palveluaan kokonaisvaltaisesti ja varmistaa yhdenmukainen palvelu. Se, mitä olen saanut ymmärtää muilta ja minkä kokemuksen sain, on mielestäni aivan päinvastaista tuon keskittämisen tavoitteen kanssa. Tässä mietin sellaista palvelun käyttäjää, joka ei pysty itsenäisesti tilaamaan vaan tulkin kanssa. Varmaankin osa tulkin ajasta menee seuraavan kerran tilaukseen eikä välttämättä jää aikaa itse asioiden hoitamiseen. Tuskin tällöin voi puhua palvelun kehittämisestä!

Santra