Tunteiden ilmaisemisesta

Tunteita on jokaisella, ja kaikilla on oikeus ilmaista niin myönteisiä kuin kielteisiä tunteita. Tässä kirjoituksessani paneudun tähän asiaan, joka toisinaan on ongelmallistakin.

Kun puhevammani rajoittaa tunteitteni ilmaisun sanallisesti, tuon tunteeni esiin ilmein, elein, siis lähes koko kehon voimin. Toisinaan lähiyhteisöni on ymmällään, mikäs sille oikein tuli. Onneksi he ovat oppineet ymmärtämään, että silloin, kun olen esimerkiksi vihainen, he antavat suurimman höyryni tulla ulos. Myöhemmin rauhoituttuani selitän tilanteen ja esitän mahdolliset anteeksipyyntöni.

Vastaavasti kun olen jostain innostunut myönteisellä tavalla, minun on vaikea olla näyttämättä sitä. Varsinkin jos minun on salattava jotain, pokerinaaman pito tällä ”pärställäni” on melko ylitse pääsemätön teko. Silloin taivaalle katselua tulee harrastettua.

Lähiyhteisöni myös tietää, milloin minua jännittää tai pohdituttaa jokin asia. Silloin sähköpyörätuolillani kierrän tiettyä kuviota sisällä tai menen ulos lenkille. Joskus saatan sanoa jollekin sen asian, minkä jälkeen minun itseni on helpompi suhtautua koko asiaan.

Puolivuosisataisen elämäni aikana olen tietenkin joutunut sellaisiin tilanteisiin, jolloin on yritettävä hillitä tunteitani. Esimerkiksi hautajaisissa joskus nuorempana olen itkenyt ääneen. Kovalla opettelulla olen saanut itseni koottua. Kun tiedän minua liikuttavat asiat, en tee niitä. Muun muassa koskettavan musiikin soidessa tilaisuudessa pyrin siirtämään ajatukseni muulle enkä vaivu vain kuuntelemaan musiikkia. Tällöin saan hillittyä herkän hetken ja itken vain hiljaa ja sisäisesti.

Lopuksi on kuitenkin todettava, että puhevammastani huolimatta on tietyt sanat, jotka osa lähiyhteisöstäni kuulee oikein – olinpa millä tunteella vain. Nimittäin isältäni perityn taidon myötä tietyt kirosanat osaan artikuloida suhteellisen ymmärrettävässä muodossa: Siis perk...

Santra

Kommentit

Minun mielestäni kyyneleitä on turha estää, sillä siitä kyynelkanavat puhdistuvat ja kuivat silmätkin kostuvat. Eli surun ja ilon kyyneleet ovat silmille hyväksi :)

Kommentointi on suljettu