Vammaisen pysäköintiluvasta

Tieliikennelaissa sanotaan, että poliisi myöntää pysäköintiluvan vaikeasti vammaiselle henkilölle tai hänen kuljettamista varten. Tällainen on nykyisin henkilökohtainen eikä enää ole ajoneuvokohtainen, ja sitä voi käyttää EU-maissa.

Olen lähes koko ikäni omistanut edellä mainitun, yleiskielellä puhutun invaluvan. Se on poikkeuksetta autossani. Kun autoani, jota avustajani ajaa, pysäköidään, lupaa käytetään: Sen avulla auton saa jättää invapaikalle, ja maksullisella paikalla auto voi olla maksutta. Lisäksi invaluvalla on oikeus muun muassa pysäköidä sellaiselle alueelle, jolle muut saavat vain pysähtyä. Invaluvan kääntöpuolella on yksityiskohtaisesti selitetty sen sallimat oikeudet.

Edellä mainittuun viitaten minulla on ollut vahva usko, että luvalla saa pysäköidä lähes mihin vain. Viedessäni apuvälineitä huoltoon KYSiin autoni jätimme entiselle invapaikalle, jossa vielä näkyi maassa pyörätuolin kuva. Siinä kuitenkin luki: ”Varattu E-tunnuksilla oleville autoille.” Hetken aikaa pähkäilin, mutta totesin avustajalleni, että jätetään vaan tähän. Sillä siinä oli pyörätuolilla uloskäynti, ja lähellä oli myös apuvälinehuolto.

KYSin päärakennuksen edessä on kaksi invapaikkaa ja vähän kauempana muutama lisää. jotka ovat mihin aikaan päivässä poikkeuksetta aina täynnä. Lisäksi on mahdollisuus viedä auto parkkitaloon, josta on kuitenkin vähän matkaa pääovelle. Varsinkin jos pyörätuolin ohella avustajalla on kannettava jokin apuväline, tilanne on hankala. Ei yhtään helpota, kun parkkitalon ovi on painava eikä avaudu yksin. Tietenkin kuljettaja voi viedä autolla pyörätuolilaisen päärakennuksen ovelle odottamaan vieden sitten yksin auton parkkitaloon. Mutta siinä menee turhaa aikaa.

Aikaisempaan kertomaani viitaten avustajani vietyä minut sisälle hän palasi autolle - häntä oli odottamassa sakkolappu. Sillä jälkeenpäin sain tietää, että E-tunnuksin paikat koskevat ainoastaan kulkuneuvoja, joilla on sairaalan sisäinen, erikseen haettu oikeus. Kun kävimme tekemässä oikaisupyynnön, virkailijan mukaan kyseisestä paikasta on moni muukin ottanut sakot. Osa tutuistani on saanut oikaisupyynnön hyväksytyksi – osa ei.

Minun kohdallani tuli hylkäävä päätös. Tosin on väärin kirjoittaa ”minun”, koska oikaisupyyntö piti tehdä kuljettajan, siis avustajani nimissä. Ihmettelen sitä hiukan, kun vaikka hän ajoi, autohan oli minun ja invalupa oli minun. Lisäksi minähän itsenäisesti päätin, että auto jätetään kyseiselle paikalle.

Olen kiltisti maksanut sakot. Jäin kuitenkin miettimään, että tämä meni nurinpäin. Jos olisin vienyt apuvälineen huoltoon invataksilla tai se olisi haettu kuljetuksella, yhteiskunnan rahoja olisi kulutettu. Siis tässä oli kiitos oma-aloitteisuudesta – maksu sakkojen muodossa yhteiskunnalle.

Santra

Kommentit

En nyt huomannut heti, miten saisin teidän jutut. Tarvitsisin vaan niin vertaistukea. Olen vammautuneen äiti.
luvalla EI saa pysäköidä pysähtyminen kielletty alueelle, sen sijaan pysäköintikielletty alueelle voi pysäköidä vaikka päiväksi.
Minulle poliisi sanoi, ettei voi missään tapauksessa sakottaa, vaan poliisin pitää ohjeistaa mistä löytyy lähin vapaa paikka, minne voin pysäköidä. Kerran jopa yrittivät sakottaa diplomaattiautpille varatulla paikalla ja sanoin em. heille sakkoja ei tullut. Kummalista, lakihan pitäisi olla kaikille sama? Voisiko esim. Kynnys ry selvittää tämän?
Olen saanut useammat sakot parkkipaikoilla, sillä nykyisin inva-lupa ei päde parkkialueilla jotka ovat yksityisessä pysäköinninvalvonnassa. Sakot ovat tulleet S-marketissa kiekon käyttämättömyydestä ja postissa parkkimaksun maksamattomuudesta. Nyt pitää olla tarkkana, ennen ei ollut tällaista. Lupa on ollut minulla kaiketi 25 vuotta
Minä otin pysäköintivirhemaksun pysäköimällä paikalle joka oli merkitty jakeluautoille. Pikkusen nyppi kun kadun toinen reuna oli luvallista pysäköintikielto aluetta johon eka meinasin auton jättää. Tarkkana saa olla ja jatkossa valitsen varman päälle ja pysäköin pysäköintikieltoalueelle.
Ikäväkyllä Jotkin Käyttävät Lupiaan Hyvän Tavan Vastaisesti Pilaten Näin Toistenkin Vammaisten Maineen.

Kommentointi on suljettu