Vammaiskortin tilaaminen on helppoa

Sain vammaiskortin vähän aikaa sitten. Kelan sivuilla kerrotaan, kuka voi hakea vammaiskorttia ja milloin vammaiskorttiin saa lisäksi A-merkinnän. A-merkintä tarkoittaa, että vammaiskortin haltijan avustaja pääsee ilmaiseksi sisään esimerkiksi moniin huvipuistoihin tai tapahtumiin. 

Minulla on siis tämä A-merkintä vammaiskortissani. Aionkin mennä yhteen paikkaan siskoni kanssa syksyllä. Silloin hän on täyttänyt 18 ja voi toimia avustajanani. 

Vammaiskorttiin on oikeutettu Suomessa moni, joka ei edes tiedä siitä. Monella on oikeus myös kortin A-merkintään. Kela tarkistaa, onko Vammaiskortin haltijalla Kelan myöntämä oikeus avustajaan, jolloin korttiin saa A-merkinnän. 

Kortin hakemukseen tarvitaan liitteeksi esimerkiksi kunnan päätös oikeudesta henkilökohtaiseen avustajaan. Kortin saamiseksi ei tarvita enää erillistä päätöstä, eli Kela ei voi hylähakemusta. 

Vammaiskortin tilaaminen on tosi helppoa. Tilausohjeet löytyvät Kelan sivuilta.

Halutessaan korttiin saa myös QR-koodin, jonka taakse saa todella paljon tietoja esimerkiksi sairauksista, avun tarpeesta, erityisruokailusta (kuten allergioista), koirasta tai henkilökohtaisesta avustajasta. QR-koodi kertoo myös sen, jos tarvitsee esimerkiksi esteettömän pääsyn vessaan, induktiosilmukan, pistekirjoitusta, tai vaikkapa aikaa asiointiin ja ymmärtämiseen. 

Kun korttia hakiessaan rastittaa ensin omat tarpeensa, näihin kohtiin voi itse kirjoittaa, mitä tarvitsee. Jos valitsee esimerkiksi kohdan ”Minulla on sairauksia, jotka eivät näy päällepäin”, sen alle voi kirjoittaa lisätietoja. 

Hakemuksessa on myös kohta majoittumisesta. Siihen voi merkitä, jos tarvitsee esimerkiksi lemmikkihuoneen, pistorasian sängyn lähelle sähköpyörätuolia varte tai vaikkapa sängyn avustajalle. Näihin kaikkiin voi merkitä myös, jos asia on välttämätön.

Kommentit

Mitä hyötyä tuosta kortista nyt sitten oikeasti on? Voihan ne samat asiat kertoakin, ja useimmat tarpeet näkyvät ihan ilman korttiakin. Ei kai nyt oikeasti tarvita mitään korttia todistamaan sitä, että pyörätuolia käyttävä tarvitsee inva-wc:n tai sokea pistekirjoitusta? Tai kuinka laiska täytyy olla, että ei voi sanoa allergioistaan, vaan tarvitsee oikein kortin sitä varten? Tuon avustajatarpeenkin voi todistaa Kelan lausunnolla. Tuntuu, että koko korttijärjestelmä on tehty pelkästään siksi, että saataisiin vähän uutta työtä Kelan väelle.
Siinä kortissa on erityistarpeet kaikki samassa paketissa eli kortissa, ja sitä on helppo näyttää. Varsinkin jos henkilö ei pysty ilmaisemaan itseään tarpeeksi selkeällä tavalla.

Koiraihminen, ymmärsinkö oikein, Voiko korttia käyttää jos menen oman avustajan kanssa johonkin, hän pääsee ilmaiseksi jos näytän sitä korttia?
Kortti on hyvä myös ulkomailla vaikka kielimuurin takia ja siellä todistukseksi esim avustajan tarpeesta. Ja kela ei tee korttia vaan vammaiskorttitoimisto.
Anteeksi, en ole huomannut kysymyksiä.
Ensimmäinen nimetön: Jotkut eivät pysty kertomaan asioitaan, juurikin esim. puhe- tai kuulovamman takia eikä asiakaspalvelija sen takia osaa kohdata. Kortin tiedot voi myös lähettää etukäteen niin osataan neuvoa ja tarvittaessa antaa lisäohjeita vaikka huvipuistoon pyörätuolin käyttäjälle tai epileptikolle. Kela EI MYÖNNÄ korttia. Itse en esim pysty puhumaan, joten kortilta asiakaspalvelija näkee KAIKEN. Yli 120 kohdetta on ottanut kortin käyttöönsä
Toinen nimetön: kyllä, avustaja pääsee moneen paikkaan ilmaiseksi a merkinnällä, joihinkin tietääkseni myös ilman merkintää. Esim. huvipuistot, julkiset liikenteet, jotkut elokuva teatterit yms. Juuri esim eilen oli kuljettaja joka ymmärsi huonosti Suomea, näytin kortin niin ymmärsi
Mitä ihmeen lisäohjeita epilepsiaa sairastava tarvitsee huvipuistoon mennessään...?

Kyllähän korttihakemukset lähetetään Kelalle, joten korttijärjestelmä aiheuttaa lisätyötä Kelassa. Tyhmää ja turhaa väittää muuta.

'Mitä ihmeen lisäohjeita epilepsiaa sairastava tarvitsee huvipuistoon mennessään...?'

Varmaan ne kertoo että missä laitteissa on vilkkuvia valoja, esim isot puistot kuten Disneyland. tai niinku Lintsillä esim Linnunrata jonne on kovat jonot, riippuu epilepsian tyypistä mimmoset valot tai asiat laukaisee kohtauksen.
Ni­me­tön: juuri siksi että KAIKKI tiedot voi laittaa kerralla ja huvipuisto voi varoittaa laitteista mihin ei kannata mennä.
Jaa. Minulla itselläni on epilepsia, mutta en siltikään ymmärrä, mitä ihmeen ohjeita tarvitsisin huvipuistossa. Osaan itse päättää, mihin laitteisiin menen ja mihin en. Ehkä vammaiskortti on sitten tarkoitettu heikkoälyisille.
Harmittaako sinua jokin, viimeisin kommentoija? Luithan nuo ohjeet liittyen kommentin laittamiseen?
Hei. Käytitkö What matters to me - sivustoa kun teit QR koodin? Se vaikuttaa minusta vähän monimutkaiselta sivulta. Ja kun se maksaakin :/ Mietin että voisin ehkä kokeilla sitä kuitenkin.
Kolme viimeistä nimetöntä

Eka: vammaiskortti on VAPAAEHTOINEN kortti jolla voi ilmaista asiakaspalvelu tilanteessa monia asioita. Ei pelkästään epilepsiaa.
Toinen: ilmeisesti ei lukenut
Kolmas: on käytössä qr koodi. Pidän sitä erittäin tärkeänä. Tein tuon sivun kautta ja voin vaikka tehdä sinulle jos haluat? Laita sähköpostia hiljaisuudenvankina@gmail.com

Kommentointi on suljettu