Ymmärrykseni heikkoa

Vaikeavammaisena joudun joka vuosi hakemaan Kelan myöntämiä fysio- ja allasterapiaa sekä laitoskuntoutusta. Periaatteessa kuntoutussuunnitelma on mahdollista olla kolmevuotinen, ja tällöin avoterapiat voivat olla myönnetty samaksi ajaksi. Silti laitoskuntoutusta ei voi hakea muuta kuin yhdelle vuodelle, joten on aivan sama hakea kaikkia joka vuosi.

Olen oppinut, että hakemus pitää jättää hyvissä ajoin Kelaan. Tämän takia neurologian poliklinikalle on varattava aika syksyllä, joten sieltä saamani kuntoutussuunnitelma ehtii tarpeeksi ajallaan Kelan tutkittavaksi. Mielestäni tein tämän kaiken kuluneena syksynä – hakemukseni kaikkine liitteineen vein Kelan toimistoon marraskuun lopussa.

Viime viikolla, siis tammikuun kolmannella, alkoi uskoni olla koetuksella, koska päätöstä ei kuulu eikä näy. Ei myöskään näkynyt Kelan verkkoasiointipalvelussa hakemukseni jättöpäivää niin kuin asumistukihakemukseni kohdalla oli. Lähetin kyseisen palvelun kautta viestiä, johon ei reagoitu.

Eilen tulkkini kanssa soitimme asiasta: ”Hakemuksesi on saapunut, mutta sitä ei ole vielä käsitelty. Voin kiirehtiä.” oli virkailijan vastaus. Puheluni jälkeen tuli viestiinikin vastaus, että käsittely aloitetaan tänään ja pahoittelee viivästymistä. Tänä aamuna katsoessani Kelan verkosta päätös oli jo tehty. Menee yli ymmärrykseni, että päätöksen odottaminen vei 2 kuukautta ja sen tekeminen puoli päivää!

Toiseksi en täysin tajua Kelan päätöksen mukaista kertojen määrää: Kun fysioterapiani on kahdesti viikossa, yhteensä vuositasolla kertoja on ainoastaan 80 kertaa. Vaikka saisin laitoskuntoutusta, silti kertojen määrä tuntuu oudolta. Ilmeisesti Kelan mukaan ei tarvitse olla loma-aikoina fysioterapiaa. Mutta jännittyneisyyteni ja muut vaivani, joihin fysioterapiani auttaa, eivät lomaile yhtään päivää – ovat aina läsnä.

Santra

Kommentit

Minä tavallaan ymmärrän Kelan toimintaa. Olen erityisopettaja, ja työhöni kuuluu tehdä pedagogisia selvityksiä ja oppimissuunnitelmia. Niitä tulee tehtäväksi syksyisin aina hirveä läjä. Teen niitä muiden töiden ohessa sen mukaan kuin ehdin. En laita niitä mihinkään erityiseen järjestykseen ilman syytä, joten hän, jonka selvitys tai suunnitelma sattuu olemaan jonon hännillä, kokee tietenkin, että asia vain kestää ja kestää eikä näe sitä, että työn alla on pahimmillaan kymmeniä muitakin asiakirjoja. Jos sitten joku soittaa, että missäs minun suunnitelmani on, niin otan sen käsittelyyn jonon keskeltä ja saan sen valmiiksi samana tai seuraavana päivänä.

Toisin sanoen ei ole kyse siitä, että päätös tai selvitys olisi vaikea tehdä, mutta Kelakin tekee satoja päätöksiä, eikä kenenkään päätös ole ilman erityistä syytä tärkeämpi kuin muiden.

Kommentointi on suljettu