Kuva koulutarvikkeista

Kiitos kuluneista blogivuosista

19.5.2023
Tämä on toistaiseksi viimeinen postaukseni Koulupolut -blogiini. Kolme blogivuotta on vierähtäneet nopeasti ja olen kiitollinen, että olen saanut jakaa blogissa kokemuksiani, näkemyksiäni ja tietojani erityiskoulun arjesta ja toiminta-alueittain opetuksesta. Nyt on kuitenkin tullut aika antaa tilaa jollekin uudelle, sekä sivustolle että itselleni.

Mitä oikeastaan on Knill?

30.4.2023
Knill tai KKK-ohjelma on selvitystenkin perusteella yksi eniten käytetyimmistä tai eniten käytetyin opetusmenetelmä toiminta-alueittain opetuksesta. Minun mielestäni se on myös yksi parhaista tai paras opetusmenetelmä, joten ehkä se ansaitsee ihan oman postauksensa.

Musiikkiterapiassa tavoitteena on aina, että lapsi tulee nähdyksi ja kuulluksi

19.3.2023
Niina Karttunen on toiminut seitsemän vuoden ajan musiikkiterapeuttina Joensuun seudulla. Musiikkiterapia sopii kaikille, joita musiikki motivoi. Terapian tavoitteet ovat yksilöllisiä, mutta onnistumisen kokemukset ovat tärkeitä jokaiselle.

Ajatuksia ja ideoita aihepiiritunneille

26.2.2023
Aihepiiritunnit pitävät meillä sisällään opetusta, jossa luonnollisesti käytetään kuvia, tukiviittomia ja selkokielistä puhetta. Aihepiiritunneilla voidaan myös katsoa lyhyitä videoita, musisoida, askarrella tai vaikka leipoa. Aihepiiritunneilla voidaan ulkoilla tai retkeillä sekä järjestää juhlat.

Ihan tavallisessa erityiskoulussa

23.1.2023
Meidän koulumme on yksi kymmenestä Suomessa toimivasta Elmeri-koulujen verkostoon kuuluvasta erityiskoulusta. Tässä postauksessa kirjoitan Elmeri-kouluista sekä siitä, minkälainen paikka erityiskouluilla voisi nyt ja tulevaisuudessa olla.

Joulupuuhia ja joulutunnelmia

19.12.2022
Tässä vuoden 2022 viimeisessä postauksessa ollaan jo joulutunnelmissa. Meidän koulussamme toiminta-alueittainen opetus linkittyy joulun teemoihin koko joulukuun ajan.

Hyvät tavoitteet ja hyvä ilmapiiri tekevät koulusta koulun

27.11.2022
Toiminta-alueittain etenevässä opetuksessa voi olla hyvä unohtaa ajatus ”koulumaisesta koulusta”. Ennen kynäotetteen harjoittelun aloittamista tulisi pohtia sitä, mitä vahvuuksia oppilaalla on, ja mitä taitoja tietoja ja taitoja hän tarvitsee, että voi suoriutua mahdollisimman itsenäisesti elämässään.

Onnellinen koulupolku ja onnistumisen kokemuksia

26.10.2022
Erityiskoulun rehtorin tavoitteena on tarjota onnellinen koulupolku ja onnistumisen kokemuksia nuorille, joille elämä koulun ulkopuolella ei tarjoa turvaa eikä onnistumisia. Liperissä Honkalammella sijaitsevaa Honkalammen erityiskouluamme 16 vuotta johtanut Sanna Mutikainen nauttii vuorovaikutuksesta ja yhteistyön tekemisestä erilaisten ihmisten kanssa. Oman lapsuuden ja nuoruuden kilpaurheilu-ura on tuonut työssä tarvittavaa paineensietokykyä, sinnikkyyttä ja malttia tilanteessa kuin tilanteessa.

Apuvälineitä koulun arkeen

17.9.2022
Postaukseni käsittelee tällä kertaa koulutyötä helpottavia apuvälineitä toiminta-alueittaisessa opetuksessa. Erityisen tuen oppilaalla on oikeus saada maksutta opetukseen osallistumisen edellyttämät erityiset apuvälineet. Tavoitteena on turvata oppilaalle oppimisen ja koulunkäynnin perusedellytykset, esteettömyys ja mahdollisuus vuorovaikutukseen.

"Usko lapsen oppimiskykyyn"

29.7.2022
Kipinäkeskuksen toimitusjohtaja ja puheterapeutti Iina Heikurainen on puheterapeutti koulutukseltaan ja sydämeltään. Opettajia Iina kehottaa ottamaan AAC-menetelmiä haltuun pienin askelin, mutta kuitenkin koko ajan eteenpäin kulkien. Tärkeää on myös mallittaa puhetta tukevia ja korvaavia kommunikaatiomenetelmiä oppilaille arjessa riittävän kauan.