Kuva koulutarvikkeista

Ihan tavallisessa erityiskoulussa

23.1.2023
Meidän koulumme on yksi kymmenestä Suomessa toimivasta Elmeri-koulujen verkostoon kuuluvasta erityiskoulusta. Tässä postauksessa kirjoitan Elmeri-kouluista sekä siitä, minkälainen paikka erityiskouluilla voisi nyt ja tulevaisuudessa olla.

Joulupuuhia ja joulutunnelmia

19.12.2022
Tässä vuoden 2022 viimeisessä postauksessa ollaan jo joulutunnelmissa. Meidän koulussamme toiminta-alueittainen opetus linkittyy joulun teemoihin koko joulukuun ajan.

Hyvät tavoitteet ja hyvä ilmapiiri tekevät koulusta koulun

27.11.2022
Toiminta-alueittain etenevässä opetuksessa voi olla hyvä unohtaa ajatus ”koulumaisesta koulusta”. Ennen kynäotetteen harjoittelun aloittamista tulisi pohtia sitä, mitä vahvuuksia oppilaalla on, ja mitä taitoja tietoja ja taitoja hän tarvitsee, että voi suoriutua mahdollisimman itsenäisesti elämässään.

Onnellinen koulupolku ja onnistumisen kokemuksia

26.10.2022
Erityiskoulun rehtorin tavoitteena on tarjota onnellinen koulupolku ja onnistumisen kokemuksia nuorille, joille elämä koulun ulkopuolella ei tarjoa turvaa eikä onnistumisia. Liperissä Honkalammella sijaitsevaa Honkalammen erityiskouluamme 16 vuotta johtanut Sanna Mutikainen nauttii vuorovaikutuksesta ja yhteistyön tekemisestä erilaisten ihmisten kanssa. Oman lapsuuden ja nuoruuden kilpaurheilu-ura on tuonut työssä tarvittavaa paineensietokykyä, sinnikkyyttä ja malttia tilanteessa kuin tilanteessa.

Apuvälineitä koulun arkeen

17.9.2022
Postaukseni käsittelee tällä kertaa koulutyötä helpottavia apuvälineitä toiminta-alueittaisessa opetuksessa. Erityisen tuen oppilaalla on oikeus saada maksutta opetukseen osallistumisen edellyttämät erityiset apuvälineet. Tavoitteena on turvata oppilaalle oppimisen ja koulunkäynnin perusedellytykset, esteettömyys ja mahdollisuus vuorovaikutukseen.

"Usko lapsen oppimiskykyyn"

29.7.2022
Kipinäkeskuksen toimitusjohtaja ja puheterapeutti Iina Heikurainen on puheterapeutti koulutukseltaan ja sydämeltään. Opettajia Iina kehottaa ottamaan AAC-menetelmiä haltuun pienin askelin, mutta kuitenkin koko ajan eteenpäin kulkien. Tärkeää on myös mallittaa puhetta tukevia ja korvaavia kommunikaatiomenetelmiä oppilaille arjessa riittävän kauan. 

Lukuvuoden koontia, linkkejä ja vinkkejä

31.5.2022
Jälleen on yksi lukuvuosi aivan loppusuoralla. Ilmassa on samoja haikeuden, kiitollisuuden ja toki myös loman odotuksen tunteita ja ajatuksia, joista kirjoitin melkein vuosi sitten postauksessani. Äänenavauksia tämän kevään Tähdenlento-laulua varten jo tehdään, eivätkä posket tule jäämään kyynelistä kuiviksi jäähyväisten hetkellä kesäkuun neljäntenä aamuna.

”Toiminta-alueittaisessa opetuksessa tarvitaan yhteisten opetuksen järjestämisen ja arvioinnin käytänteiden kehittämistä”

25.4.2022
Itä-Suomen yliopiston erityispedagogiikan yliopistolehtori Aino Äikäs kertoo sähköpostihaastattelussa toiminta-alueittaisen opetuksen kiinnostavan erityisopettajaopiskelijoita. Tiedontarpeeseen vastaa myös uusi toiminta-alueittaisesta opetuksesta kertova kirja, jonka toimittamisesta Aino on vastannut yhdessä Irene Rämän kanssa.

Sosiaalisten taitojen harjoittelua koulun arjessa

31.3.2022
Sosiaalisten taitojen oppimisen tavoitteena on oppilaan ryhmässä toimimisen taitojen ja osallisuuden kehittyminen. Sosiaalisia taitoja opitaan usein arjessa ilman tarkkojen menetelmien määrittelemistä. Nyt kuitenkin pohdintaa siitä, minkälaisia tavoitteita ja menetelmiä sosiaalisten taitojen harjoittelussa voisi hyödyntää.

Oppimateriaalivinkkejä erilaisille oppilaille

26.2.2022
Oppimateriaalien valinta ja sopivien oppimateriaalien etsiminen ovat osa toiminta-alueittain opettajan työtä, koska valmiita materiaaleja on vähän. Oppikirjoja ei voi vain tilata kustantajalta vaan niitä on etsittävä tai askarreltava itse. Kuvasin viisi erilaista oppimateriaalivinkkiä koulumme varastoista. Niistä moni on varmasti tuttu, mutta toivottavasti uusia ideoitakin syntyisi.