Etäkoulussa

Kuvassa on maalauspensseleitä pöydällä.

Tästä se alkaa, tervetuloa mukaan blogiini Koulupolut. Suunnitelmaa tästä opeblogista olemme kypsytelleet noin puolen vuoden yhdessä Papunetin väen kanssa, ja tänään on aika laittaa tuumasta toimeen.

Puoli vuotta taaksepäin ei meillä tietenkään ollut aavistustakaan siitä, minkälainen kevät on tänään käsillä. Pandemia ja etäkoulu olisivat kuulostaneet tieteiselokuvalta, mutta tänään ne ovat tutuksi tullut osa uutta arkeamme.

Kirjoitan tätä etätyöpäivän jälkeen kotona. Koululla olen viime viikkoina piipahtanut vain silloin tällöin iltaisin hakemassa jotakin tarpeellista tai tulostamassa tehtäviä oppilaille. Kollegojani tapaan kahvihuoneen sijaan Microsoft Teamsissä. Päivittäisiä kohtaamisia oppilaiden kanssa on ikävä.

Tässä tilanteessa oli helppoa päättää, mistä haluan ensimmäiseksi kirjoittaa. Kirjoitan tänään etäopetuksesta opettajan, vanhemman ja oppilaan näkökulmasta.

 Piirroskuva viruksesta

Kuva: Viruksen kuva Papunetin valmiista materiaaleista.                                                                                                                    

Etäkoulu meillä

Tätä kirjoitellessani etäkoulua on takana noin kuukauden ajan, ja vähintään sen verran sitä on myös jäljellä. Meidän koulussamme etäkoulu käynnistyi toiminta-alueittain opiskelevien oppilaiden kohdalla kunkin oppilaan opetusjärjestelyistä sopimalla sekä tehtäväpakettien laatimisella ja postittamisella. Teimme oppilaillemme yksilöllisiä tai yhteisiä kuvalukujärjestyksiä sekä kokosimme monenlaista opetusmateriaalia koteja varten.

Oppilaasta sekä perheiden tilanteesta ja toiveesta riippuen osalla oppilaista on myös etäoppitunteja. Koulunkäynninohjaajat ja opettajat ovat saattaneet myös käydä kotona. Niillä oppilailla, jotka asuvat koulumme vieressä olevilla osastoilla, tietyt ohjaajat ja opettajat ovat järjestäneet lähiopetusta. Myös muutama kotona asuva oppilas on tällä hetkellä lähiopetuksessa koulun tiloissa.

Olemme pitäneet yhteyttä myös videopuheluilla, videoklipeillä ja valokuvilla puolin ja toisin. Periaatteena ja tavoitteenamme on ollut, että opiskelu jatkuu jokaisen oppilaan HOJKSin tavoitteiden mukaisesti kotona, mutta ei liikaa perheitä kuormittaen. Suurin osa oppilaistamme kun tarvitsee jokaisen tehtävän tekemiseen ja etäoppitunnin seuraamiseen koko ajan aikuisen vierelleen ohjaamaan.

Vasemmalla poika kylvää pääsiäisruohoa ja oikealla pitkälle kasvanut ruoho.

Kuva: Eliaksen pääsiäistehtävänä oli rairuohon kasvatus.

Elias ja äiti

Entä mitä mieltä oppilaamme ja vanhemmat ovat olleet etäkoulusta? Saamiemme viestien perusteella kotikoulun arkeen on solahdettu varsin mukavasti. Osalla oppilaista on ollut enemmän ja osalla vähemmän ikävä tavallista koulua ja sen kavereita.  

Soitin tätä kirjoitusta varten seitsemäsluokkalaiselle Elias Moorelle ja hänen äidilleen Sanna Pitkäselle. Opettajaäidin oma arki on ollut niin työntäyteistä, että vastuu toiminta-alueittain opiskelevan Eliaksen kotikoulusta on päivisin ollut enemmän isällä.

-Isä ja Elias pitävät aamuisin aamupiirin, ja sen jälkeen he tekevät enimmäkseen kädentaitoihin, ulkoiluun, liikuntaan ja luonnon havainnointiin liittyviä tehtäviä. Opettajan kanssa pidetään yhteyttä kuvien ja puhelujen välityksellä. Minä teen illalla Eliaksen kanssa sitten vielä kognitiivisia tehtäviä esimerkiksi matematiikkaan tai äidinkieleen liittyen, Sanna kertoilee.

Koronakevät on ollut Eliakselle haasteellinen, ei niinkään kotikoulun vuoksi, vaan koska kaikki vapaa-ajan suosikkijutut kuten uimahalli ja perhospuutarha Botania ovat suljettuja. Kaikkein vaikeinta on ymmärtää, että rakkaan mummin luokse ei voi nyt mennä yökylään.

-Onko siellä mummi? Elias kyseleekin toiveikkaana, kun äiti pyytää häntä puhelimeen. Kun soittaja pienen arvuuttelun jälkeen selviää, Elias kertoo kuitenkin kohteliaasti kotikoulussa olevan ihan kivaa.

-Ulkona käyminen on kivaa. Ja tehtävien tekeminen. Olen piirtänyt ja tehnyt matematiikkaa, Elias vastailee kysymyksiini.

Äiti miettii vielä, että kotikoulu on ollut haastavaa, mutta jotain mukavaakin siitä on seurannut. Eliaksen nelivuotias pikkuveli on kevään aikana oppinut kirjoittamaan ja lukemaan isoveljen kotiopetuksen vanavedessä.

Elias pyörälenkillä. Ensin pyörä tarkistettiin opettajan ohjeen mukaan.

Elias pyörälenkillä. Ensin pyörä tarkastettiin opettajan ohjeen mukaan.

Keltinmäen koulu ja Teams-opetus

Jyväskyläläinen erityisluokanopettaja Lauri Räty on myös yksi valtakunnallisen VIP-verkoston toiminta-alueittaisen opetuksen asiantuntijoista. Lauri työskentelee yksilöllisen opetuksen pienryhmässä, joka tekee tavallisenkin arjen keskellä paljon yhteistyötä toisen pienryhmän kanssa. Kahden ryhmän yhteensä 16 oppilaalla on kaikilla kehitysvammaa, ja puolet porukasta opiskelee toiminta-alueittain. Kahdessa ryhmässä työskentelee kaksi opettajaa ja kuusi koulunkäynninohjaajaa.

-Aloitimme Teamsin opettelun oppilaiden kanssa heti, kun aloimme epäillä, että koulut ehkä tullaan sulkemaan. Opettelu oli mukava haaste meille kaikille.

Kuten historia osoittaa, ei harjoittelu mennyt hukkaan. Teamsin kautta toteutettu etäopetus käynnistyi harjoittelun ansiosta sujuvasti.

-Oppilaathan ovat olleet tosi innokkaita, varsinkin alussa. Ensimmäisen oppitunnin piti alkaa klo 12, ja ensimmäinen oppilas soitti jo minuutin yli, missä ope viipyy. Etäoppitunteja on keskimäärin kolmesta neljään päivässä, kuitenkin aina oppilaan tilanne huomioiden. Pidämme usein koko luokalle yhteisiä tunteja, mutta oppilaat työskentelevät myös kahdestaan tai pienemmissä ryhmissä ohjaajan kanssa.

Lauri Rädyn luokassa opetuksen periaatteet ovat samankaltaisia kuin meillä ja varmasti suurimmassa osassa muistakin kouluista. Opiskellaan HOJKSin tavoitteiden mukaan, oppilaan ja perheen jaksaminen huomioiden.

Lauri on tehnyt toisille opettajille avuksi YouTube-videon, joka pitää sisällään opastusta Teamsin käyttöön sekä konkreettisia vinkkejä opetustuokioista. Perusidea on tämä:

-Toimintamallit kannattaa pitää simppelinä. Olennaista on päästä vuorovaikutukseen oppilaan kanssa. Erittäin tärkeää on myös, että ohjaajat saavat tehdä perustyötään, eli tukea oppilaita.

Lauri Räty istuu tietokoneella kuulokkeet päässä ja mikrofoni edessä.

Oma kiinnostus tietotekniikkaa kohtaan on auttanut Lauri Rätyä etäopetuksen käynnistämisessä.

Koulupolut

Näiden turvallisesti etäyhteyksien välityksellä tehtyjen haastattelujen kautta käynnistyi blogini Koulupolut täällä Papunetissä. Olen kuullut, että nyt etäopetuksen aikana sivusto on ollut todella kovassa käytössä. Tuttujen kuvapankin, valmiiden materiaalien ja pelien lisäksi koronaan liittyvää materiaalia kannattaa hyödyntää.

Toivottavasti myös tästä ja tulevista kirjoituksistani olisi hyötyä ja iloa mahdollisemman monelle. Ehkä etäopetuksesta riittää asiaa vielä toisenkin kirjoituksen verran.

Mistä aiheista sinä haluaisit blogissani lukea?

Outi

erivärisiä tulppaaneja

Kuvat: Pixabay.com, Papunet.net, Eliaksen ja Sannan kotialbumi, Laurin kotialbumi.

Kommentit

Aloitin etäkoulun nyt olen opiskelut paljon
Kiitos kuulumisistasi. Hyvää kevättä ja tsemppiä etäkouluun.
Minulla oli tännän matika kuunteli Onnelan ja anneli kuunelman piirsin heibän talon ja kirjekuoren sekä aamujumppa
Kiitos blogista. Kysymys menetelmistä. Mitä menetelmiä/filosofioita/teoreettisia viitekehyksiä käytät a) lähiopetuksessa b) etäoputuksessa?
Kiitos kommentista. Kysymyksesi on kohtalaisen laaja yhdellä kertaa vastattavaksi, mutta juuri näitä asioita minun on tulevaisuudessa tarkoitus täällä blogissa käsitellä. Tässä vaiheessa voisin ehkä tiivistää, että oppilaan taitojen ja toimintakyvyn huolellinen arviointi on lähtökohta opetukselle. Arvioinnin pohjalta on mahdollista asettaa sopivat pitkän ja lyhyen aikavälin tavoitteet yhteistyössä oppilaan perheen ja moniammatillisen työryhmän kanssa. Myös positiivinen pedagogiikka on oman opetukseni ytimessä.
Opetusmenetelmät lähiopetuksessa ovat todella yksilöllisiä ja olennaista on juuri se, mitä niiden avulla on tarkoitus oppia. (Opetusmenetelmistä siis luvassa lisää myöhemmin täällä blogissa.) Etäopetuksessa meillä on ollut muun muassa erilaisia aistiharjoituksia ulkona ja sisällä, kotitöihin osallistumista sekä tehtäviä, joissa omat kommunikaation apuvälineet tulevat päivittäiseen käyttöön kotona. Kaikki oppilaani opiskelevat toiminta-alueittain.
Kiitos vastauksesta. Hyvältä kuulostaa. Jään odottamaan tarkempia metodien käsittelyjä... metoridiggarina. Kiva oppia uutta blogistasi!
Vielä ajatus... Nyt koronakriisin aikana erilaiset mallinnokset ja kaaviot ovat olleet paljon esillä mediassa. Olisi kiinnostava kuulla näiden soveltamisesta erityisopetuksessa. Kuvahan voi toimia toiminnan mallina, yksinkertaisessa mallinnoksessa, esim autisteilla. Eli kysymys kuuluu millä eri tavoin mallin nosta voi käyttää erityisopetuksessa?

Hei. Kun puhutaan oppilaista, joilla on kehitysvammaa, lähtisin liikkeelle konkreettisista piirroskuvista tai valokuvista. Niistä on hyötyä monille, eikä haittaa kenellekään. Tässäkin on aihe, josta varmasti tulen kirjoittamaan vielä paljon.

Kaavioita ja mallinnoksia voi varmasti käyttää erityisopetuksessa sellaisilla oppilailla, joilla on mahdollisuus ymmärtää niiden merkityksiä. Tässä tapauksessa ihan samaan tapaan kuin missä tahansa opetuksessa havainnollistamaan jotakin käsiteltävää asiaa tai ilmiötä.
Kiitos vastauksesta.

Itse autistina koen, että kaavioista ja mallinnoksista näkee suhteita paremmin kuin usein käytetyistä sosiaalisista tarinoista. Myös kuvista suhteiden tarkastelu on helpompaa kuin sosiaalisista tarinoista.

Kehitysvammaisilla autisteilla voi olla kykysaarekkeita jolloin kaaviot ja mallinnokset voisivat kykysaarekkeen puitteissa tuoda selkeyttä.

Kehitysvammaisilla visuaalisilla autisteilla kuvat ja piirrokset toimivat kokemukseni mukaan usein hyvin. (Olin vahvasti autistien kanssa kuntoutettavana monta vuotta Autismisäätiöllä)
Kiitos mielenkiintoisista kokemuksista ja pohdinnoista.
Täänän on perjantai vietämme etävappua päätimme tilata ison munkipaketin
Hei Outi olin jost otamasa aurinkoa laitoin lippiksen ja söin jäteelo
Hei Vantas kuten tiebäte kirjoitin viime kommentista siitä onneli ja anelin talo kuunelmasta nyt olen kuuntelut jo kolme kuunelma siitä
Hei tas olin jost syömässä iltapalaa äidin kaa
Hei meillä on menossa vappu

Jätä kommentti

  • Keskustele toisia kunnioittavasti ja kohteliaasti.
  • Älä nimittele, loukkaa muita tai huuda ISOILLA KIRJAIMILLA.
  • Älä vähättele toisen sairautta, vammaa tai ongelmaa.
  • Asiattomat viestit poistetaan keskustelusta.

Tietosuojaseloste