Digipassin voi tehdä myös Papuri-verkkokirjatyökalulla.
Kommunikointipassin voi tehdä myös verkkokirjan tai ekirjan muotoon. Saatavilla on ilmaisia ja maksullisia työkaluohjelmia näiden tekemiseen. Monet kirjatyökalut voi ladata myös älypuhelimiin ja tableteille.
Book Creator -kirjatyökalu
Book Creator -kirjatyökalun voi ladata iPad- ja Chrome-laitteille.
Book Creator -sovelluksella voi luoda monenlaisia ulkoasuja kirjan sivuille. Sisällöksi on helppo lisätä tekstiä, kuvia, videoita, musiikkia ja puhetta.
Materiaalin tuominen, liittäminen ja muokkaaminen oikeaan kokoon on yksinkertaista.
Ohjevideo Book Creator -kirjan tekemisestä (YouTube)
Ohjevideo Book Creator -kirjan katselemisesta ja jakamisesta (YouTube)
Papuri-verkkokirjatyökalu
Papunetin omaa Papuri-verkkokirjatyökalua voi käyttää myös digipassin tekemiseen.
Papuri toimii tietokoneella ja tabletilla, jossa on nettiyhteys. Nettiyhteys tarvitaan myös Papurilla tehdyn digipassin katseluun.
Papurilla tehtyyn materiaaliin on helppo lisätä kuvaa, nauhoitettua puhetta tai ääntä, tekstiä ja videota. Yhdellä sivulla voi olla yksi videotiedosto, ja se voi olla enintään yhden minuutin pituinen.
Papurilla tehdyn materiaalin voi tallentaa ja tulostaa pdf-tiedostona, jos sisällössä ei tarvita videota ja ääntä.
Papuri-kirjatyökalua käytetään omilla tunnuksilla. Kun materiaali on valmis, sille luodaan linkki. Tekijä voi jakaa linkin materiaaliin joko sähköpostilla tai esimerkiksi QR-koodin avulla.
Tutustu Papuri-verkkokirjatyökaluun.
Passipohja Papuri-verkkokirjana.
Verkkokirjan jakaminen QR-koodin avulla
QR-koodi on yksi tapa jakaa linkkejä verkkosisältöihin, esimerkiksi verkkokirjoihin. QR-koodin luku tapahtuu älypuhelimeen tai tablettiin asennetun lukijan avulla.
QR-koodi voidaan sijoittaa näkyvään, tietoturvalliseen paikkaan esim. kotona. Älypuhelimeen tai tablettiin asennetun QR-koodien lukijasovelluksen tai -ohjelman avulla uudet kommunikointikumppanit pääsevät avaamaan koodiin linkitetyn digipassin omalla laitteellaan.
QR-koodeja voi luoda mobiilisovelluksella, selainpohjaisella QR-generaattorilla, tietokoneeseen asennettavalla kirjoitusohjelmalla tai QR-koodien lukulaitteella.
QR-koodeja voi lukea kameralla varustetulla lukulaitteella, kuten älypuhelimella, tabletilla, tietokoneella tai erityisellä QR-koodien lukulaitteella.
Yleisohje QR-koodin tekemiseen. (YouTube)
Lähteet
Materiaalin suunnittelu ja toteutus: Katja Burakoff, Kehitysvammaliiton Tikoteekki